NOVOSAĐANI: Prava tamburaška muzika odavno je mrtva

NOVOSAĐANI: Prava tamburaška muzika odavno je mrtva

Komercijalnu muziku svira da bi zaradio za život, a onu koja ga inspiriše i definiše kao ličnost – svira iz ljubavi.

Milan Bireš rođen je 1982. godine i živi u Petrovaradinu. Završio je Gimnaziju "Svetozar Marković", a studirao je na Tehnološkom fakultetu. Danas je član, ali i osnivač nekoliko muzičkih bendova. Aktivan je u muzičkim strukovnim udruženjima gde se bori  za prava svojih kolega.

- Počeo sam da učim sviranje gitare sa sedam godina, da bih sa 14 imao svoj bend. U porodici su svi bili muzikalni, ali se niko nije bavio tom umetnošću profesionalno. Mama je provela radni vek kao medicinska sestra, a otac je po struci inženjer zaštite na radu – počinje svoju priču Bireš i nastavlja: - Paralelno sa muzikom nastavio sam školovanje. Kada je došlo vreme studiranja kolebao sam se između filozofije i teologije, da bih na kraju upisao tehnologiju, jer sam smatrao da će mi to obezbediti lepu budućnost. Ali do fakultetske diplome mi je ostalo još pet ispita, a ja sam u međuvremenu promenio dosta bendova i trenutno sam aktivan u više njih – kazao je Bireš.


Sagovornik portala mojnovisad.com tokom karijere se izveštio u mnogim muzičkim žanrovima i po potrebi može da svira sve što se od njega traži. Sam piše i postavlja aranžmane. Svirao je na različitim događajima, od krštenja, venčanja, rođendana, raznih proslava, žurki, penzionerskih druženja, u televizijskim emisijama, pa do sahrana.

- Sve sam naučio sam. Mogu da sviram klasičnu, stranu, rok, džez i narodnu muziku, sve što treba. Malo je grupa koje imaju tako širok repertoar. Trenutno sam aktivan u više bendova, a desetak njih su tamburaški u koje upadam po potrebi. Tu sviram na kontri, koja je slična gitari, ali je jača i upotpunjuje begeš. Tamburaši su popularni, ali nažalost i oni sviraju najkomercijalnije narodnjačke hitove. Prava tamburaška muzika je mrtva odavno i samo ponekad možete da je čujete. To je i zbog strahovitog uticaja medija – rekao je Milan.

Iako je narodna muzika najpopularnija, Bireš ne odustaje od ostalih muzičkih pravaca. Član je benda Kredarica  koji izvodi alpsku muziku.

- To je slovenačka narodna muzika. Pošto mi je mama iz Slovenije verovatno sam sa njene strane povukao sklonost ka njoj. Nastupamo u državama gde se prostiru Alpi. Naši nastupi imaju kulturni značaj i uglavnom se realizuju preko projekata i sponzora. Do sada smo obišli Austriju, Sloveniju, Švajcarsku i Nemačku – objašnjava Bireš.

Bend Kredarica – Milan Bireš na stolici s gitarom

Ipak, ovaj talentovani muzičar najviše voli zvuke rokenrola iz šezdesetih i sedamdesetih godina, ambijentalnu i klasičnu muziku.

- Nastupam i sa Retro-bandom, sa kojim sviram retro muziku pedesetih, ali i pesme Fredija Merkurija, Bi Bi Kinga i Eltona Džona. Tu sviram gitaru. Pored toga, sa prijateljem Petrom Pifatom, imamo autorski bend Varadin, za koji komponujem pop muziku, koju ćemo sledeće godine izdati na CD-u – kazao je Milan.

Kako je standard građana opao poslednjih godina, tako su i muzičari spustili cene angažmana i moraju sve više da rade. Naš današnji sagovornik aktivan je u više strukovnih udruženja, kako bi pomogao muzičarima da ostvare svoja prava i obaveze.

- Nije mi žao što sam krenuo ovim putem. Muzika je životna stvar, inspiriše me, ali i ja inspirišem druge. Zahvaljujući tamburici obišao sam svet. Život mi je normalan, jer živim po jednostavnim pravilima, bavim se čime želim i lepo mi je – završava Bireš.

Oceni vest:
19
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan