NOVOSAĐANI: Penzioner koji je zavoleo Fejsbuk

NOVOSAĐANI: Penzioner koji je zavoleo Fejsbuk

Odlaskom u penziju savladao je rad na računaru i upotrebu društvenih mreža. Internet koristi da stekne nove prijatelje i da se besplatno informiše.

Tibor Mikloš rođen je 1951. godine u Novom Sadu. Završio je Srednju elektrotehničku školu učenika u privredi. Kao elektromehaničar radni vek je proveo u firmama "Elektrolux" i "Elektrousluga trend". Oženjen je, ima ćerku i unuku. Danas uživa u penzionerskim danima.

- Zaposlio sam se pet dana nakon što sam dobio diplomu. Moji roditelji su sklopili ugovor sa mojim budućim preduzećem da me zaposle nakon školovanja, ako prethodno budem radio za njih kao šegrt. Tako se i dogodilo. Imao sam solidnu platu i bio sam zadovoljan. Nakon odsluženja vojnog roka od roditelja sam 1972. dobio na poklon svoj prvi automobil. Bila je to "škoda" zelene boje. Kasnije sam se oženio i ubrzo postao otac – priseća se Tibor i nastavlja:

- Život je bio lep. Išli smo na letovanja ni u čemu nismo oskudevali. Jugoslavija je bila ugledna zemlja. Nismo ni sanjali šta će se dogoditi sa državom – priča Tibika.

Početkom devedesetih godina sagovornik portala mojnovisad.com prelazi da radi u jednu privatnu kompaniju.

- Životni standard je počeo da nam opada. Na vreme sam promenio firmu. Kao elektromehaničaru, uža specijalnost mi je bila viklovanje motora i transformatora. Često sam zbog svog zanata nalazio i dodatne poslove. Raspadom države i Novi Sad se počeo menjati. Polako su počele da nestaju stare kuće, a grad je izgubio dušu. Danas mnoge komšije i ne poznajem – kaže Mikloš.


Pre šest godina Tibor je otišao u penziju. U slobodno vreme čuva unuku, vozi bicikl ili pretražuje sajber prostor.

- Internet je sjajna stvar. Pre dve godine sam kupio tablet računar i brzo sam naučio da ga koristim. Najčešće se igram ili gledam utakmice. Nedavno sam otvorio i Fejsbuk profil. Pošto su male penzije, internet je idealan da uštedite na kupovini novina. Pratim sajtove nekoliko dnevnih novina i jednog informativnog portala. Sve vesti pratim samo preko Fejsbuka. Volim da lajkujem fotografije cveća i kućnih ljubimaca. Takođe, preko te društvene mreže u kontaktu sam sa poznanicima koji su u inostranstvu. Tehnologija je zaista divna ako je ozbiljno koristite i godine ne treba da budu prepreka za njenu upotrebu – smatra Tibor Mikloš.

Oceni vest:
13
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Sale

    pre 2745 dana i 13 sati

    Bravo! To je pravi duh! Puno pozdrava cika Tiboru!

    Oceni komentar:
    0
    10