NOVOSAĐANI: Bokserka koja je zapalila društvene mreže i dalje niže medalje

NOVOSAĐANI: Bokserka koja je zapalila društvene mreže i dalje niže medalje

Vest da mlada i perspektivna bokserka iz Novog Sada ne može otići na Evropsko prvenstvo u Turskoj, jer Bokserski savez Srbije nema para, u septembru prošle godine zapalila je društvene mreže. Sredstva su se ubrzo prikupila uz pomoć donacija. Naša sportistkinja je tada osvojila bronzu, ali je i posle toga nastavila, uz skromne finansijske uslove, da ređa međunarodne medalje.

Novosađanka Anđela Branković rođena je 1998. godine. Učenica je četvrtog razreda Gimnazije “Laza Kostić”. Iako je pre samo dve godine počela trenirati boks u novosadskom klubu “F89”, dosadašnji rezultati predviđaju joj lepu sportsku budućnost.

- Slučajno sam se pojavila u bokserskoj sali. Trenirala sam tada odbojku i želela sam da poboljšam kondiciju. Međutim, svidela mi se atmosfera. Kada si u ringu to je kao život u malom, toliko se stvari dešava, neverovatno je – objašnjava Anđela i nastavlja:

-  Mama je prvo bila zabrinuta, ali posle prvih mečeva uvidela je da ovo nije opasno, dok je tata od početka bio ponosan i uveren da ja ovo mogu. Tako je i bilo, brzo sam napredovala, već sam na trećem treningu došla na sparing i posle šest meseci se prvi put oprobala u ringu. Puno mi je pomoglo i to što sam se brzo uklopila u ekipu kluba, koja je složna i koja je sastavljena od ljudi raznih uzrasta i predvođena trenerom Draganom Zanini – priča Anđela.

Sagovornica portala mojnovisad.com kaže da česti treninzi utiču na njen društveni život, ali da joj nije žao zbog toga.

- Slobodno vreme često koristim za trening. Volim jutro započeti nekom fizičkom aktivnošču. Ima dana kada odem u teretanu, tamo odradim trčanje, pa nastavim sa vežbama u njihovoj bokserskoj sali. Posle odem u školu, nakon toga ručam kod kuće, malo se odmorim i dođem u klub na trening. Uveče sednem da učim dok ne odem na spavanje i ujutru nastavljam sve iznova. Naravno, zbog toga se često slabije viđam sa meni bliskim osobama. Ali oni imaju razumevanja prema meni, uključujući i mog momka, koji rekreativno trenira kikboks. Međutim, nedelja je dan za odmor i toga se pridržavam – objašnjava Anđela sa osmehom na licu.

Kada je u ringu sa suparnikom Anđela je uvek maksimalno fokusirana.

- Boks je igra uma i potrebno je logično razmišljanje, jer drugačije ne možete postići dobre rezultate. Uvek gledam da taktički odradim meč i da nadmudrim protivnika, ali da to tehnički bude lepo za oko. Bokser mora biti svestran da bi primetio sve kod protivnika u ringu. Svaki detalj, kretanje, gard, gde gleda i šta mu trener govori – kaže Anđela.

Mlada Novosađanka kaže da je adrenalim uvek najjači pred domaćom publikom, ali da česta putovanja na turnire u inostranstvu takođe znaju izazvati tremu.

- Interesantno je kada odete u neku stranu državu. Druga kultura, drugačiji su ljudi, pa upotreba stranih jezika, ali volim sve to. Uspostavim kontakt sa kolegama, a sa pojedinim bokserkama održavam vezu preko Fejsbuka – kaže Branković.

Pored sportskih ambicija Anđela ima ozbiljnih planova i u vezi sa obrazovanjem, te uskoro planira da upiše studije.

- Želja mi je da studiram matematiku na PMF-u. To je nešto za šta se pripremam. Što se tiče sporta, Olimpijske igre su san svakog sportiste, ali pre toga tu su svetska prvenstva i razni turniri. Treba ići korak po korak. Trenutno mislim na Državno prvenstvo koje se ovog vikenda održava u Kragujevcu – kaže Anđela Branković.

SPORTSKI USPESI I FINANSIJSKE POTEŠKOĆE

Dragana Zanini (na slici gore), trener Bokserskog kluba “F 89” iz Novog Sada, kaže da su sa Anđelom Branković u poslednjih devet meseci postigli niz dobrih međunarodnih rezultata.

- Osvojila je bronzanu medalju na Evropskom takmičenju u Turskoj, a posle toga zlato na međunarodnom turniru u Sofiji. Ove godine je na Kupu nacija potvrdila prošlogodišnju bronzu, ali u jačoj konkurenciji, jer ovo joj je prva seniorska godina. Učestvovala je na međunarodnom turiru Beogradski pobednik i osvojila srebro. Ovog vikenda čeka nas Državno prvenstvo i očekujemo zlato – objašnjava Zanini.

Nakon prošlogodišnje akcije koja je pokrenuta na društvenim mrežama kako bi se skupile pare da Anđela ode na evropsko prvenstvo, trener kaže da se nije mnogo toga promenilo.

Novosađani prepoznaju Anđelu, mene kao trenera i naš klub po toj medijskoj akciji. Međutim, finansija što se tiče, uslovi nisu bolji i sve je na istom nivou – kaže Dragana Zanini.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan