NOVOSAĐANI: Psihologija sporta kao garancija za vrhunske rezultate

NOVOSAĐANI: Psihologija sporta kao garancija za vrhunske rezultate

U sportu pobeda na terenu često zavisi od nijansi. Učeći ih da emocije rade za njih, a ne protiv njih, naša današnja sagovornica pomogla je mnogim sportistima da ostvare vrhunske rezultate.

Novosađanka Mariana Tišma po zanimanju je psiholog i psihoterapeut. Uža specijalnost joj je psihologija sporta. Tokom godina radila je na Fakultetu za sport i turizam, bila saradnik mnogih sportskih klubova i savetovala poznate sportiste, koji su postigli značajne rezultate zahvaljujući njenim psihološkim pripremama. Danas je zaposlena u Centru za savremenu psihologiju čiji je osnivač. Udata je i majka je sedmogodišnjeg Boška i trogodišnjeg Marka.

- Još sam u srednjoj medicinskoj školi shvatila da je većina bolesti vezana za psihosomatiku. Nisam želela da se bavim lečenjem posledica, već uzroka i tada je pala odluka da studiram psihologiju. Tokom studentskih dana bila sam često u društvu sportista i primetila da oni jako variraju u svom psihičkom stanju, jer su stalno bili pod pritiskom medija, rezultata i javnosti. Počela sam da se interesujem za tu oblast i na masteru odabrala psihologiju sporta – priča Mariana.

Sagovornica portala mojnovisad.com na početku karijere počela je da volontira za jedan košarkaški klub. Ono što je za nju predstavljalo veliki izazov, ispalo je kao sjajna saradnja.

- Puno sam radila na timskom duhu te ekipe i uspeli su ući u baraž za viši rang. Bila sam zadovoljna, moj rad je urodio plodom, a ja sam se pronašla u pozivu koji sam odabrala – priseća se Tišma.

Posle toga je sarađivala sa Plivačkim klubom Vojvodina, pa sa veslačkim klubovima Danubius i Crvena zvezda, a od tada sa mnogim klubovima iz raznih sportskih disciplina. Pre devet godina pripremala je rvačku reprezentaciju Srbije za Olimpijske igre. Od 2006. godine bila je zaposlena na Fakultetu za sport i turizam, gde je u početku radila kao saradnik u nastavi, pa asistent, a nakon toga je predavala kao docent. Centar za savremenu psihologiju osnovala je pre godinu dana.

- U centru se bavimo psihologijom sporta, psihoterapijom i edukacijom. Tu je i timbilding iz raznih, životno aktuelnih tema, i to ne samo sportskih. Trenutno radimo i na projektu prevencije agresivnosti kod predškolaca. – priča Mariana.

Međutim, najveći akcenat u njenom radu i dalje je na psihologiji sporta.

- Sarađujem i sa Odbojkaškim klubom Vojvodina NS seme, koji je nedavno postao šampion Srbije (slika gore, Mariana prva zdesna u srednjem redu). Imamo puno vrhunskih trenera i sportista. Ponekad su nijanse u pitanju ko će osvojiti medalju, i tu je psihologija važna. Dešavalo se da je sportista imao najbolji trenažni proces i vrhunske rezultate na treningu, a da na takmičenju to nije ne uspeo da ponovi zbog treme, straha i pritiska. Zato mi radimo sa njima, da bi znali na šta da se fokusiraju i kako da budu spremni za teške utakmice. Učimo ih da emocije rade za njih, a ne protiv njih. Zahvaljujući tome, mogu da ostvare i 10 do 20 odsto bolji rezultat od najboljih treninga. Ako savetujem neki sportski tim, onda radim i na koheziji ekipe, na dobroj saradnji među igračima i na saradnji između igrača i trenera – objašnjava Tišma.

Mariana prati dostignuća savremenih komunikacijskih sredstava i pruža onlajn terapiju, edukaciju i psihološke pripreme našim ljudima u inostranstvu.

- To su ili ljudi našeg porekla, ili oni koji su otišli iz Srbije poslednjih nekoliko godina. Pričamo srpski. Uglavnom su to sportisti i nekoliko njih mi se trenutno javlja iz SAD, Nemačke, Hrvatske i Islanda – kaže Mariana.

Ova uspešna psihološkinja smatra da sport daje sjajnu socijalizaciju i dobru životnu školu. Tako da nije ni čudo što Marianin stariji sin trenira čak dva sporta.

- To su hokej i aikido. Za decu je važno da idu redovno na treninge zbog poštovanja autoriteta, ali i zbog činjenice da je fizička aktivnost neophodna za dobar psihofizički razvoj. Dobro je da svaki dan vežbaju. Ali, važno je do perioda njihove desete godine ne vršiti pritisak da postignu rezultate, čak i ako pokažu talenat, a nakon tog doba već mogu da se nose sa porazom i pobedom. Bitno je da dete sa osmehom odlazi i vraća se kući sa treninga – završava Mariana Tišma.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Tako je

    pre 2546 dana i 14 sati

    Lepa Nsdjanka pa jos i pametna!

    Oceni komentar:
    0
    3