ISTRAŽUJEMO: Koje nas sve manifestacije očekuju u gradu do kraja leta

ISTRAŽUJEMO: Koje nas sve manifestacije očekuju u gradu do kraja leta

Novosađani uglavnom smatraju da njihov grad živne samo uoči i tokom festivala Exit, koji se već dve decenije svake godine održava početkom jula. A da li je baš tako? Pa, da znate, baš i nije...

Naime, naši sugrađani koji ovog leta ostaju u gradu, ili im pak dolaze gosti, imaće prilike tokom avgusta da posete razne manifestacije u kojima će moći da uživaju kako sa prijateljima, tako i sa celom porodicom.

Da Novi Sad nikad ne spava govori i činjenica da se sve više i po gradskim kvartovima održavaju razne priredbe koje polako, ali sigurno prerastaju u ozbiljne manifestacije.

 


Već za šest dana, 12. avgusta, na Štrandu će se održati "Festival boja", kojim OPENS obeležava Međunarodni dan mladih.

Tog dana će se mlađi Novosađani, ali i svi oni koji se tako osećaju, ofarbati raznim bojama, a sve u čast Holija, drevnog hinduističkog festivala.

Organizatori obećavaju i sjajnu muziku za đuskanje uz dobro poznatu ekipu didžejeva Wet Dreams.

Festival počinje u 17 sati i trajaće "dok se ne rastope boje", kako kažu u OPENS-u.

 

Ukoliko baš ne"ljubite" indijske običaje, preporuka je da posetite šesti po redu festival "Novi Sad – tango grad", koji će od 15. do 18. avgusta svoja vrata otvoriti svim ljubiteljima divne i romantične muzike i plesa.

Hepening će se odigravati na nekoliko lokacija u gradu, i to u Galeriji Matice srpske, Sinagogi, kao i na Terasi Petrovaradinske tvrđave. Osim plesa i dobre muzike biće organizovane i radionice, a jednu od njih držaće i Roberto Reis i Natalia Lavandeira.

Pored koncerata, naučnih predavanja, projekcije filmova, tango seminara i plesnih večeri, uverićete se da ovaj događaj nije namenjen samo plesačima, već i svim ljubiteljima dobre muzike, ali i argentinske kulture.


Ali tu nije kraj i nema odmora, jer posle odlične argentinske muzike u Novi Sad stiže najluđa i najduža povorka u kojoj đuskaju svi – i mladi i stari, jer je u pitanju ritam koji i najtvrđe razgali, a dolazi direktno iz Brazila.

Naime, Novi Sad će desetu godinu biti domaćin manifestacije "Dani Brazila", a popularni novosadski samba karneval trajaće od 23. do 25. avgusta.


Ovaj tradicionalni internacionalni događaj okupiće prave ljubitelje brazilske kulture, umetnosti i sporta, a Novosađanima će dati priliku da tokom tri dana uživaju i da osete duh ove jedinstvene zemlje Južne Amerike.

Na sceni će se naći vrhunski stručnjaci iz Evrope i Brazila iz oblasti samba perkusija, kapuere i samba plesa. Ujedno će organizovati i radionice na više lokacija u gradu, a neke od njih su Petrovaradinska tvrđava, Štrand i plesni studio "Allegro”.



Novosađane očekuju i otvorene lude i zabavne žurke, performans u centru grada, a glavna poslatica biće završnica festivala – tradicionalna karnevalska povorka u ritmu sambe koja će prodefilovati kroz centar grada, gde će učesnici, ali i prolazinici duž Zmaj Jovine ulice, pokazati svoje plesačko umeće.


Za obožavaoce pisane reči, krajem avgusta biće održan Međunarodni novosadski književni festival na kojem se uvek okupi oko 100 stranih i domaćih pisaca. Tada autori pred publikom čitaju svoje pesme i prozu, obično na Trgu mladenaca, ali i sa balkona u Zmaj Jovinoj ulici.

Ovaj događaj ima prizvuk i muzičke manifestacije, jer nastupaju mladi novosadski muzičari.

Sve ovo Novosađani će moći da proprate od 26. do 29. avgusta.


I, kao šlag na tortu, ovo leto i kraj raspusta obeležiće sada već svima dobro poznat i omiljen Festival uličnih sviračaGradić fest, koji je zakazan po 19. put i to od 29. do 31. avgusta, kada će za učesnike i goste svoje kapije otvoriti Podgrađe Petrovaradinske tvrđave.

Gradić će ponovo postati umetnički kvart, na čijim ulicama će se smestiti muzika, filmovi, pozorište, izložbe i performansi.


Tada dolaze muzičari i plesači, pozorišne trupe, performeri i akrobate, a ta tri dana sve postaje jedna velika umetnička radionica na otvorenom, gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici.

Besplatni programi se odigravaju istovremeno na nekoliko lokacija, a ovaj festival u proseku poseti oko 70.000 ljudi. 

KULTURA TOKOM CELOG LETA: Već godinama unazad, Brod teatar usidren je na Beogradskom keju i svakog dana u večernjim satima Novosađanima nudi bogat kulturni program. Osnovna ideja manifestacije je da se kroz koncept "otvorenih vrata" razvija saradnja kulturnih aktera i umetnika sa publikom i to kroz kvalitetne i raznovrsne programe

Oceni vest:
8
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Limanci

    pre 1726 dana i 14 sati

    Sve gluposti za izvlačenje para

    Oceni komentar:
    3
    5
  • Iznogud

    pre 1726 dana i 6 sati

    Što više lepih stvari,dogadjanja u našem gradu...I tako se voli svoj Novi Sad

    Oceni komentar:
    0
    4