DOKTOR SAVETUJE: U ova tri slučaja bi trebalo piti manje kafe

DOKTOR SAVETUJE: U ova tri slučaja bi trebalo piti manje kafe

Pored brojnih blagodeti, kafa ipak ima i neke negativne efekte na naš organizam.

Doktor koji radi u hitnoj pomoći i ima praćen nalog na Tik Toku podelio je neke korisne informacije i istakao  da treba piti manje kafe ako ne možete da spavate, patite od anksioznosti i srčane aritmije.

Obraćajući se svojim pratiocima na TikToku, dr Soj je dalje savetovao:

Smanjite količinu kafe koju pijete. Bilo bi idealno da potpuno prestanete da je konzumirate.

On takođe navodi da, iako postoje neke zdravstvene koristi od ispijanja kafe, spavanje bi trebalo da bude prioritet.

Kafa ostaje u vašem sistemu mnogo duže nego što mislite – dodaje doktor.

To znači da će vaša jutarnja šoljica kafe verovatno i dalje biti u vašem telu kada pokušate da odete u krevet te večeri, a to će značajno smanjiti kvalitet vašeg sna.

Kada je u pitanju krvni pritisak, lekari kažu da ispijanje više od četiri šoljice kafe dnevno može podići krvni pritisak.

Za zdravlje srca, dijetetičarka Britanske fondacije za srce Viktorija Tejlor kaže da umerena količina čaja ili kafe (četiri ili pet šoljica dnevno) ne bi trebalo da bude štetna za većinu ljudi.

– Istraživanja pokazuju da ovaj nivo unosa kofeina ne bi trebalo da bude štetan za zdravlje srca, nivo holesterola ili srčani ritam – dodaje ona.

Iako se pokazalo da pijenje kafe povećava krvni pritisak, ovaj efekat je obično privremen i vremenom se smanjuje ako redovno pijete napitke sa kofeinom. Neki ljudi su osetljiviji na kofein i mogu imati palpitacije. Ako ste to vi, onda ima smisla da počnete da izbegavate kofein.

Zapamtite da se kofein nalazi u mnogim namirnicama, uključujući: čaj, zeleni čaj, kafu, energetska pića i čokoladu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • ZERFAJ priznao

    pre 118 dana i 9 sati

    Zapažena je pojava da mladi umiru od infarkta srca.Mladi od 20-30 godina.Hajde da ne pominjemo ono što nam je nekom odlukom vlasti Srbije zabranjeno, mada to ne postoji ni u Zakonu o informisanju, ali se cenzura u praksi dešava. Ako niste lekar, ne smete to ni pomenuti u komentaru, svakako se ne objavi.Dakle, ako izuzmemo TO, pitanje je šta se sve konzumira u hrani i energetskim pićima pre odlaska u teretanu, jer je TELO nad UMOM dobilo primat.Zbog seksa.Budućnost nam je, kakvu žele vladari sve

    Oceni komentar:
    3
    2