TREĆE DOBA: Starački dom u Futogu najtraženiji među Novosađanima

TREĆE DOBA: Starački dom u Futogu najtraženiji među Novosađanima

Prema najavama Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i soijalna pitanja, država bi uskoro mogla početi sa sufinansiranjem boravka u privatnim domovima za stare. To bi funkcionisalo tako što će razliku u ceni između državnog i privatnog doma nadoknaditi država.

Takva ideja javila se zbog nedovoljno mesta u državnim domovima, pa je novinarska ekipa Radio-televizije Vojvodina istražila da li je tako i u Novom Sadu.

U tri doma Gerontološkog centra "Novi Sad" boravi 800 korisnika, a ta ustanova može da primi 850 osoba. Iako mesta ima, najveća potražnja je za domom u Futogu, a na listi čekanja je njih 40.

Kako bi rasteretili liste čekanja, država je najavila da će sufinansirati boravak starih osoba u privatnim domovima, ali u Gerontološkom centru Novi Sad kažu da to neće značajno uticati na njihov rad.

- Mi pozdravljamo svaku inicijativu države u pogledu zadovoljenja potreba starijih sugrađana, ali što se tiče Gerontološkog centra, mislim da to neće posebno uticati na rad, s obzirom na to da uspevamo da pokrijemo potrebe korisnika. Ako uspemo da odradimo adaptaciju tavanskog prostora u Futogu, dobar deo liste čekanja ćemo rešiti. Mislim da ipak imamo veliku prednost u odnosu na privatne domove, pre svega zbog medicinske zaštite koju pružamo – kaže za RTV direktorka Gerontološkog centra Novi Sad Slavica Škrbić.

Kako dalje prenosi pokrajinski javni servis, u novosadskom Gerontološkom centru korisnici imaju celodnevnu zdravstvenu negu, radnu terapiju, gde sami proizvode ukrasne predmete i prava umetnička dela, druže se sa piscima i muzičarima, a vreme prekraćuju i u međusobnom druženju.

U zavisnosti od vrste usluga, dom се plaća od 35 hiljada do 52 hiljade dinara, a ono što u ovoj ustanovi ističu kao problem, jeste nedostatak medicinskog osoblja.

Oceni vest:
1
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • nema deda praza

    pre 2426 dana i 7 sati

    a zasto ne sufinansiraju razliku izmedju cene doma i velicine penzije?

    Oceni komentar:
    2
    13
  • Roditelj

    pre 2425 dana i 14 sati

    Obisao sam nekoliko privatnih i drzavnih domova pre nego sto se tata odlucio za drzavni i to na naselju. Privatnim domovima je skucenost prostora moja glavna zamerka. Apartman u domu na N.Naselju je odlican, prostran, visoki plafoni, lepa terasa. I sto je najvaznije, tata je veoma zadovoljan uslugom osoblja.

    Oceni komentar:
    7
    7