KAD JE PRAZNIK, NEKA GRUVA: Uprkos brojnim povredama, petarde su i dalje neizostavni pratioci zimskih praznika

KAD JE PRAZNIK, NEKA GRUVA: Uprkos brojnim povredama, petarde su i dalje neizostavni pratioci zimskih praznika

Poslednjih godina petarde su postale sinonim novogodišnjih i božićnih praznika. Tako je svuda, pa i u Novom Sadu. Međutim, upotreba pirotehničkih sredstava nosi sa sobom veliki rizik. Žrtve su uglavnom deca. Na opasnost upozoravaju ne samo policija i lekari već i profesionalni pirotehničari.

Ljubomir Šimić se već tri decenije bavi ovim poslom. On za mojnovisad.com kaže da je prodaja pirotehničkih sredstava u tendenciji opadanja.

– U odnosu na prošlu godinu promet nam je manji za skoro 40 odsto. Ta tendencija pada je ista u poslednjih nekoliko godina. Što se tiče petardi, ja bih lično zabranio prodaju iz veoma prostog razloga, jer se deca uglavnom povređuju baš zbog njih. Najveći problem predstavljaju neodgovorni roditelji, koji kupuju petarde, a posle ih daju svojoj deci – kaže Šimić.

Ipak, petarde i ostala pirotehnička sredstva se ne prodaju samo u specijalizovanim prodavnicama, nego se lako mogu nabaviti i na novosadskim pijacama, pa čak i preko malih oglasa putem interneta. Ljubomir Šimić dodaje da tu leži najveća opasnost.

– Ako se neko i odluči da ih kupi, treba da proveri da li imaju jasno obeleženu deklaraciju. Na tržištu postoji velika količina robe koja ko zna kojim kanalima stiže u Srbiju. Uglavnom se prodaju po pijacama i buvljacima. Ta roba je u 90 odsto slučajeva  neispitana. E, tu leži velika opasnost. Na primer petarda sa oštećenim kresivom može u trenutku da se aktivira, pre nego što se baci iz ruku. Dešava se i da rakete ne polete, nego eksplodiraju na zemlji. Sve su to veoma opasne situacije. Obična prodaja preko oglasa na internetu je takođe protivzakonita. Dostava se ne bi smela vršiti brzom poštom, ili kurirskim službama. Za isporuku je potrebno atestirano vozilo, a dostavu treba da vrše obučena lica – upozorava Šimić.

Dostupnost petardi podiže i činjenica da ih neki prodavci nude i na komad, što ne bi smelo da se radi.

– U jednoj kutiji se nalazi sto petardi i ona košta 150 dinara, s tim što se na nekim mestima ne mora kupiti celo pakovanje. To automatski znači da su pristupačnije i za sitne pare, pa i deca lakše dolaze do njih. Kod mene se najviše kupuju vatrometne baterije, odnosno boksovi. Mislim da ljudi polako sahvataju da je lepše napraviti jedan mali vatromet, nego da se pare potroše na petarde – zaključuje Šimić.

 

Prodaja petardi po običaju bukne pred novu godinu. U Novom Sadu kontrolu i suzbijanje nelegalne prodaje vrši Uprava za vanredne situcije MUP-a, sa podrškom Komunalne policije i inspekcije. U upravi kažu da je intenzivna kontrola već počela i da je za to je zadužen jedan poseban tim. Proveravaju se pijace, tržni centri, prodavnice, a akcija će se nastaviti do sredine januara.

Kako u Upravi za vanredne situacije dodaju, kontrole se vrše više godina unazad. Zbog tog je danas sve manje nelegalnih prodavaca, ali najuporniji ipak istraju. U Novom Sadu se nelegalna prodaja vrši uglavnom na Najlonu, Kvantašu i Futoškoj pijaci. Ako se otkrije koji slučaj, roba se oduzima i piše se prijava Prekršajnom sudu. Posle okončanja prekršajnog postupka, zaplenjena pirotehnička sredstva se uništavaju.

Svake Nove godine i Božića određen broj dece, uglavnom školskog uzrasta, završi u bolnici zbog povreda od petardi i sličnih pirotehničkih sredstava. U Hitnoj pomoći kažu da su najčešće povrede ekstremiteta i lica. To su većinom opekotine različitog stepena, ali dolazi i do mnogo ozbiljnijih povreda sa trajnim posledicama. Ove godine je jedna devojčica iz Veternika morala da se podvrgne hirurškoj intervenciji, pošto ju je na Badnje veče u desno oko pogodio kamen rikošetiran od petarde. Lekari su konstatovali teške telesne povrede u vidu kontuzije oka i oštećenja dužice.

Prema važećem zakonu o javnom redu i miru lice koje paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana kazniće se novačnom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati. Ukoliko se ovaj prekršaj izvrši u grupi od tri i više lica, kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan