Živa izložba o razaranju Novog Sada 1849. godine privukla znatiželju prolaznika (FOTO)

Živa izložba o razaranju Novog Sada 1849. godine privukla znatiželju prolaznika (FOTO)

Živa izložba o stradanju Novog Sada, tokom koje panoe sa ilustracijama i informacijama o razaranju 1849. umesto štafelaja drže novosadski đaci, i danas je privukla veliku pažnju prolaznika u Dunavskoj ulici. Na deset panoa na srpskom i engleskom jeziku, uz autentične ilustracije, predstavljen je sav užas koji je Novi Sas pretrpeo 1849, i napor koji uložen da Novi Sad postane moderan grad kakav je danas.

Novosadski srednjoškolci držali su paone kao simbol nove generacije koja gradi budućnost ne zaboravljajući prošlost.

– Mi danas, 170 godina kasnije, imamo dužnost da govorimo o svim žrtvama tih mračnih dana, bez obzira na protok vremena. Jer šta je 170 godina naspram samo jednog dana u vrtlogu stradanja? Pre 170 godina stradali su Srbi, Mađari, Hrvati, Nemci, Romi, Jevreji, Rumuni, Rusini, Slovaci... Sve nacionalnosti i veroispovesti koje su narednih 170 godina gradile i izgradile moderan Novi Sad – rekla je Milica Trifunov, direktorka Udruženja Dunavska sonata, koje je organizator obeležavanja.

 


Obeležavanje je počelo na dan granatiranja 12. juna sadnjom drveta sećanja u Dunavskom parku i koncertom Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije. Do kraja godine biće organizovan niz umetničkih događaja u kojima će učestvovati 400 učenika i umetnika i kojim će ovaj važana događaj biti obeležen.

 


Dunavska sonata je pokrenula inicijativu da 12. jun bude proglašen za Dan sećanja, i dan od važnosti za Grad Novi Sad.




Projekat je pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu APV i Uprave za kulturu grada Novog Sada.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan