Žene uzvraćaju: Obučene da udare gde najviše boli!

Žene uzvraćaju: Obučene da udare gde najviše boli!

Na kursevima samoodbrane žene vrlo brzo savladaju osnovne pokrete koji će im pomoći da se odbrane od potencijalnog napadača. Samoodbrana je bazirana na pogađanju vitalnih tačaka - genitalije, oči i vrat ...

Mračne i neprometne ulice, parkovi pa čak i neosvetljeni ulazi zgrada neretko su mesta pred kojima će većina žena zastati pre nego što nastavi putem kojim se uputila. Primeri napada su brojni, a jedan od poslednjih slučajeva je zabeležen pre nekoliko dana na Detelinari. Tada je muškarac napao dve devojke na Novoj Detelinari sa namerom da ih siluje. Srećom, nijedna od njih nije povređena, a on je ubrzo uhapšen.

Napadači češće nasrću na žene i kada žele da dođu do novca, nakita i drugih vrednosti. Naravno, za napadača je sigurnije napasti ženu, jer je ona fizički slabija i velika je verovatnoća da neće moći da se odbrani.
Ipak, žene su postale svesne te činjenice i zato se sve češće odlučuju na treniranje borilačkih sportova. Veliki broj njih već godinama trenira karate, kik boks, džudo, aikido i druge borlačke veštine, ali šta je sa onim ženama koje se nikad nisu bavile sličnim, niti bilo kojim sportom? U tom slučaju stručnjaci preporučuju kurseve samoodbrane jer žene tako mogu vrlo brzo da savladaju osnovne pokrete koji će im pomoći da se odbrane od potencijalnog napadača.


U Novom Sadu postoji nekoliko klubova koji redovno organizuju kurseve samoodbrane za žene i jedan od njih nalazi se u Kosovskoj, a vodi ga učitelj kung fua Radoslav Ćurčić. On za portal mojnovisad.com kaže da kursevi samoodbrane traju kratko, ali da se na njima nauči sve što je potrebno jednoj ženi kako bi se odbranila u konkretnoj situaciji. Projekat samoodbrane koji on vodi nastao je iz kung fu stila koji se naziva ving čun. Taj stil je pre otprilike 400 godina u kineskom manastiru Šao Lin sistematizovala i uobličila jedna žena, a osnovni princip je da se sa malo ili nimalo snage, određenom tehnikom savlada fizički jači protivnik.
- Mi smo iz ving čuna izvukli sve što je praktično na ulici i što devojke mogu da primene u konkretnim situacijama. Tehnike traju do 10 sekundi jer na ulici nema borbe niti nadmetanja, a cilj je preživljavanje, obvjašnjava Ćurčić - Poenta svih borilačkih veština je da se tehnika izvodi refleksno jer u tim momentima nema dovoljno vremena za razmišljanje.
On objašnjava da je pored fizičkog dela kursa podjendako bitan i psihološki mometnat tako da polaznice kursa jačaju i svoju mentalnu snagu.
- Psihološki deo podrazumeva prevazilaženje takozvanog zamrzavanja. To je osećaj kada vas neko napadne, a vi se zaledite i ukopate skroz. To znači da u datom momentu nema reakcije. Sve to se prevazilazi određenim tehnikama. Takođe, ovaj deo podrazumeva i otkrivanje igara koje napadački igraju – navodi naš sagovornik i napominje da uvek prvo treba proceniti da li se konflikt može mirno rešiti.


Kurs samoodbrane za žene mora biti baziran na realnosti, a to je da žena ne može fizički da se nadmeće sa muškim napadačem zbog biološkog faktora. Zbog toga što su u većini slučajeva žene slabije, učitelj kaže da je bitno da samoodbrana bude bazirana na pogađanje vitalnih tačaka, kao što su genitalije, oči i vrat. To su tačke na kojima se u par pokreta može onesposobiti protivnik, a za tehnike nije potrebna fizilčka snaga.
Kurs samoodbrane je prilagođen svim ženama i polaznice ne moraju biti upoznate sa borilačkim veštinama.

Bojana Ević i Marina Budišić su uspešno završile kurs samoodbrane, a nakon toga su odlučile da pređu na časove kung fua.
- Ranije sam trenirala pilates koji nema veze sa borilačkim veštinama. Zadovoljna sam napretkom. Sebe nisam ranije videla u borilačkim sportovima ali sada je drugačije, kaže Bojana koja se za kurs samoodbrane odlučila pošto joj je drugarica ispričala kako je imala jednu neprijatnu situaciju. – Drugarica se sama vraćala sa proslave petogodišnjice mature kada je u pothdniku počeo da je prati jedan muškarac. Ona mu je rekla da prestane da je prati i da gleda svoja posla, ali on nije hteo da je posluša. Srećom, u blizini je bio njen momak koji je došao pošto ga je ona zvala.
Marina je uvek obožavala borilačke veštine, i smatra da bi svaka devojka trebala proći makar kurs samoodbrane.
- I sama situacija je dramatična kad neko zaustavi žensku osobu u sred noći. Srećom, nisam imala neprijatno iskustvo. Borilačke veštine grade osobu psihički i daju joj samopouzdanje da može slobodno da se kreće ulicom i da je u svakom trenutku spremna da se odbrani – navodi ona.

Većina sumnjivih situacija može da se reši prevencijom, odnosno može da se predupredi. Zato Radoslav savetuje da se ne sluša muziku kada se ide ulicama noću jer se tako potpuno isključuje jedno čulo, razgovori telefonom treba da budu što kraći, i treba izbegavati kretanje mračnim ulicama. Ukoliko ipak dođe do bliskog susreta sa napadačem i ako on ima oružje, preporuka je da se napadaču daju novac, telefon ili druge vrednosti koje traži, jer ništa nije vredno povreda ili života. Kako kaže, i vrhunski majstori su ponekad nemoćni pred oružjem.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vannja78

  pre 2169 dana i 2 sata

  Bilo je vreme da zene obnove gradivo iz ove oblasti . Mnogo se nakupilo siledjija i manijaka. Dame ne oklevajte te da napadaca udarate snazno jel u samoodbrani je najbitnije da se napadne !!! Najefikasniji kad vas napadne snazniji muskarac je sto jaci udarac u testise nogom ili kolenom kako vam se ukaze prilika ... posle toga tesko da ce ustati i mozete da pobegnete. Iznenadjenje i sut u j... su oduvek najefikasnije oruzije za zene ;) !!!

  Oceni komentar:
  1
  5