Zbog poledice u Novom Sadu više posla za lekare Hitne pomoći

Zbog poledice u Novom Sadu više posla za lekare Hitne pomoći

Kada je temperatura ispod nule, kada napada sneg i stvori se poledica, povrede su gotovo neizbežne. Zbog toga se i povećao obim posla u novosadskom Urgentnom centru, prenosi RTV.

Iako je kretanje deo naše svakodnevice i životne obaveze ne mogu da čekaju, lekari savetuju dodatan oprez.

S obzirom na vremenske uslove, opasnost od padova i ozbiljnijih povreda je na svakom koraku. Građani kažu da vode računa o sopstvenoj bezbednosti.

Početkom ove nedelje se obim posla u Urgentnom centru povećao za 40 odsto. Bilo je gotovo stotinu padova i 50 preloma. Kada je starosna granica u pitanju, nije bilo pravila, prenosi RTV. 

- Najčešće povrede su prelomi dugih kostiju, kod starije generacije to je nažalost prelom kuka, prelom zgloba, prelom podlaktice, nadlaktice i tako dalje – kaže doc. dr Dragan Nikolić, upravnik Urgentnog centra i napominje da su povrede kod starije generacije, vrlo rizične i mogu biti opasne po život.

Mere prevencije su redukovanje kretanja koliko je to moguće, pažljivo kretanje uz manje korake i izbor adekvatne obuće, kažu stručnjaci. Starije osobe trebalo bi da izbegavaju padove na kukove i bedrene kosti, tako što će se zaštiti rukama. Iako tada postoji opasnost od preloma ili iščašenja ruke, te povrede su ipak lakše od onih u donjem delu tela. Takođe, stručnjaci upozoravaju na kobnu kombinaciju zimskih uslova i alkohola.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan