Za uspeh i trajanje neophodna je rana detekcija mogućeg problema sportiste

Za uspeh i trajanje neophodna je rana detekcija mogućeg problema sportiste

U svojoj osnovi sport ima humani karakter, međutim, godinama unazad sve više se mogu uočiti posledice bavljenja profesionalnim sportom. Upravo u svrhu kontrole nekih negativnih efekata koje sa sobom može nositi profesionalni, pa i amaterski sport, neophodno je vršiti redovnu dijagnostiku i testiranje istih.

– Sve češće imamo slučaj da nam se javljaju mladi sportisti koji imaju problem sa bolom u leđima ili povredama usled pretreniranosti. Upravo iz tih razloga u okviru našeg centra pokrenuta su testiranja sportista, od najmlađih članova do seniora odbojkaškog i rukomentog kluba "Vojvodina" kao i košarkaškog kluba "Star" – navodi Nikola Jevtić, osnivač Scolio centra. Njegova ideja je da zajedno sa svojim timom izvrši ranu detekciju problema i unapredi pre svega zdravstveni status mladih i profesionalnih sportista.


– Svrha testiranja jeste procena posturalnog statusa, praćenje eventualnih povreda kao i korekcija istih. Kada je reč o mladim sportistima testiranjem su najčešće dijagnostikovani loše držanje i deformiteti kičmenog stuba (skolioza, kifoza, ravna leđa), dok su kod seniora najčešći problem povrede ili bol u leđima. Na testiranju se pokazalo da ne tako retko i mladi igrači imaju problem sa povredama, ali isto tako i da sportisti seniorskog uzrasta imaju problem sa nekim od deformiteta –
saznali smo u razgovoru sa Filipom Lazićem iz Scolio centra koji je koordinator tima za testiranje.

U sklopu saradnje Scolio centar nedavno su posetili prvotimci i članovi stručnog štaba odbojkaškog i rukometnog kluba "Vojvodina", aktuelnih i višestrukih prvaka države u oba sporta. Igrači su tokom sezone vežbali pod budnim okom Filipa Lazića, u svrhu oporavka i prevencije od povreda kao i redukcije bola u leđima.

– Na osnovu dosadašnjih iskustava u radu možemo reći da je rano otkrivanje deformiteta od ključnog značaja u njegovom tretiranju. Što pre shvatimo gde nastaje problem koji potencijalno može dovesti do povrede, to više možemo uticati na njegovu korekciju i prevenciju. Upravo iz ovih razloga testiranje sportista od ranih uzrasta veoma je bitno. Naš centar na ovaj način daje svoj skroman doprinos očuvanju i unapređenju zdravlja najpre mladih sportista, a potom i članovima svih ostalih selekcija – ističe Filip Lazić. 


Tim Scolio Centra holistički pristupa istraživanju, razumevanju i korekciji skolioze i drugih deformiteta kičmenog stuba. U njihova tri centra, nude edukaciju, savetovanje, rekreaciju i korekciju deformiteta Schroth vežbama, sa ciljem da izađu u susret individualnim potrebama svojih klijenata.


Promotivni tekst

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Zoran

    pre 1065 dana i 3 sata

    Ovo je odlicna akcija.Bavim se nekoliko godina sportom i moram da pazim na ocuvanju svog zdravlja.Kad mi se pojavi neki problem sa bolom u misicima ili zglobovima pijem kurkumu dijetetski suplement duzi period ili indijski tamjan.

    Oceni komentar:
    1
    8
  • Dr

    pre 1064 dana i 22 sata

    Pad na fudbalu, bol u ledjima, mesec dana lezanja u krevetu, banja, injekcije...i nista. 8 meseci sam proveo kod njih, oporavio se i dobio vezbe koje moram da radim kuci. Evo vec tri godine nemam nikakvih problema. Svaka im cast i za svaku su preporuku!

    Oceni komentar:
    0
    5
  • Dijana

    pre 1064 dana i 19 sati

    Celokupna ekipa iz Scolio Centra je jako posvećena i ljubazna, tu su da vam pruže svaku informaciju i objasne vaše trenutno stanje. Testiranje je vrlo detaljno i sa vezbama su puno pomogli mojim ledjima. Sve preporuke sa moje strane.

    Oceni komentar:
    0
    2