VOLONTIRANJE U NOVOM SADU: Gde je moguće, šta podrazumeva i koje benefite donosi?

VOLONTIRANJE U NOVOM SADU: Gde je moguće, šta podrazumeva i koje benefite donosi?

Besplatan rad i pomoć lokalnoj zajednici u vidu volontiranja u raznim organizacijama donosi ne samo dobar osećaj i blagodet za dušu, već i brojna iskustva, znanja, veštine i kontakte koji osobi koja volontira mogu izuzetno koristiti. Ukoliko slobodno vreme želite da utrošite na mnogo lepši i korisniji način od sedenja za digitalnim uređajima, a empatija je vaša jača strana, ovo je tekst za vas!

U Novom Sadu postoji veliki broj institucija koje okupljaju volontere, a njihove oblasti delovanja su različite, od pomoći ugroženim ili marginalizovanim grupama stanovništva, preko zaštite životinja, do očuvanja životne sredine. Po ukupnom broju volontera možemo biti ponosni na naše sugrađane, kojih ima od omladinskog uzrasta do onih u srednjim i poznim godinama.

Osobe koje volontiraju redom kažu kako im je to obogatilo život i doprinelo da se lepo osećaju u svojoj koži, a mnogima od njih izuzetno koristi i u profesionalnom smislu.

Gde se u gradu može volontirati, kakve benefite volontiranje može doneti osobi koja volontira i kakve vrste aktivnosti su u pitanju, saznajemo smo od novosadskih udruženja čiji dobar deo plemenitih ciljeva ispunjavaju upravo – volonteri.


CENTAR "SRCE"

Volonterska organizacija koja se bavi pružanjem emotivne podrške osobama u krizi i prevencijom samoubistva putem besplatnog telefona, mejla i četa uvek rado prima nove volontere. Volonter "Srca" može biti bilo koja punoletna osoba koja prođe obuku, bez obzira na to koje joj je formalno obrazovanje.

Obuka uključuje 30 sati edukacije i praktičnog rada, nakon čega se dolazi na mentorski rad, koji traje ukupno deset nedelja, pod nadzorom dva različita mentora. Zajednička obaveza svim aktivnim volonterima je dolazak u smene jednom nedeljno, u trajanju od tri sata. Osim ove aktivnosti, volonteri mogu izabrati da se angažuju u okviru nekog tima u okviru organizacije, poput tima za projekte, marketing tima ili tima za podršku volonterima.

Zadatak volontera u centru "Srce" je da saslušaju osobu koja poziva, ispitaju rizik od samoubistva i pruže podršku aktivnim slušanjem, kroz neosuđujući razgovor. Iz organizacije ističu da je njihovo pravo bogatstvo upravo raznolikost u pogledu obrazovanja i godina volontera. Desilo se da su u istoj generaciji primili volonterku od 19 i volonterku od 65 godina.

Za volontiranje se može prijaviti putem prijavnog formulara na sajtu organizacije ili slanjem mejla na adresu .


VOLONTERSKI CENTAR VOJVODINE

Volonterski centar Vojvodine je udruženje građana čije su glavne aktivnosti lokalne volonterske akcije, radionice, obuke i informativne sesije koje imaju za cilj širenje svesti o društvenim i ekološkim problemima ili o određenim temama kao što su postojeće prilike za volontiranje i neformalno obrazovanje, međunarodni volonterski kampovi, podrška lokalnim volonterima/kama za učešće na međunarodnim volonterskim kampovima u inostranstvu, međunarodne omladinske razmene, kao i edukacije za osobe koje rade sa mladima o brojinim temama.

Osobe koje su zainteresovane da se volonterski priključe njihovnim lokalnim aktivnostima (npr. u sklopu orginazacije određenog događaja ili volonterske akcije) ili regionalnim/međunarodnim aktivnostima, mogu ih kontaktirati putem mejla , društvenih mreža ili telefona 063 11 82 804.


CRVENI KRST NOVOG SADA

Volonter Crvenog krsta može da bude svako ko želi da svoje vreme pokloni drugima u vidu različitih aktivnosti, od brige o starima, preko podela paketa za osobe koje su u stanju socijalne potrebe, do raznih edukacija.

Neke od aktivnosti su zdravstveno-preventivni rad, prva pomoć, realistički prikaz stanja povreda i oboljenja, prevencija trgovine ljudima, priprema i odgovor za delovanje u nesrećama, bezbednost i spasilaštvo na vodi, promocija i motivacija dobrovoljnih davalaca krvi, pa i učestvovanje u organizovanju akcija dobrovoljnog davalastva krvi. Za sve nabrojano postoje obuke, a zainteresovani se mogu javiti organizaciji.



CENTAR ZA OMLADINSKI RAD

Centar za omladinski rad je udruženje građana koje deluje u oblasti planiranog, sistematskog i profesionalnog omladinskog rada u cilju razvoja društva u celini. CZOR promoviše mlade kao resurs našeg društva i kao ravnopravne partnere u izgradnji lokalne zajednice.

Njihovi volonteri su kreativni, otvoreni i motivisani mladi ljudi, koji su spremni da posvete deo svog vremena kreiranju prostora i sadržaja za svoje vršnjake i vršnjakinje. Pre angažmana prolaze trening za volontere, volontiraju oko četiri sata nedeljno, a njihova uloga je da kreiraju i sprovode javne događaje namenjene mladima (turnire, festivale, humanitarne kvizove i sl.), kao i da osmišljavaju i realizuju aktivnosti Omladinskog kluba koji deluje u okviru ove organizacije.

Takođe, volonteri su potrebni i pomenutom Omladinskom klubu, i trenutno je raspisan konkurs za ove pozicije. To mogu biti mladi koji žive na teritoriji grada Novog Sada, uzrasta od 15 do 30 godina, koji su spremni da u 2021. godini aktivno učestvuju u planiranju aktivnosti i sprovode iste na terenu – ove godine na Klisi, u Adicama i Šangaju.

U ovoj organizaciji navode da su mladi koji kod njih volontriraju kreativni, otvoreni i motivisani.


UDRUŽENJE ZA POMOĆ ZAVISNICIMA "RESTART"

Pružanje pomoći i podrške bivšim, oporavljenim i rehabilitovanim zavisnicima ka ponovnom uključivanju u zdrave tokove društva takođe može da bude oblast volontiranja koju birate, jer time se bavi novosadsko udruženje Restart.

Volonteri u ovoj organizaciji pružaju zavisnicima, bivšim zavisnicima i osuđenim licima psihosocijalnu podršku i pomoć pri traženju posla, prolaze sa njima kroz pripremu za lečenje ili pripremu za izlazak na slobodu... Za potencijalne volontere "Restarta", bitno je samo da imaju volju i želju da pomognu, a iskustvo je dobrodošlo.

 

 

NOVOSADSKI VOLONTERSKI SERVIS

Pored raznih organizacija koje imaju potrebu za volonterima, u gradu postoji i Novosadski volonterski servis - platforma organizovanja volonterskog rada, koja spaja volontere i organizacije.

Osnovne oblasti njihovog delovanja su omladinski aktivizam, kultura, sport, ekologija i zdravlje, a od prošle godine i vanredne situacije.

Volonteri koji se prijave preko njih angažovani su na najrazličitijim mogućim projektima, pa su tako iza njih Evropsko prvenstvo u rvanju, Izložba Matice srpske, Festival boje, ekološki projekti, razne konferencije...

U svojoj bazi imaju oko 1.700 volontera, od kojih je najveći broj studenata između 20 i 25 godina, sarađuju sa preko 70 organizacija i organizuju obuke za volontere.

Na njihovom sajtu možete pratiti aktuelne oglase za volontere i prijaviti se za volontiranje, a nakon toga organizovaće vam sastanak sa organizacijom koja ima potražnju.



"RUKE GOVORE"

Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik "Ruke govore", koji u okviru udruženja ima i centar za podršku deci u učenju, u svoj rad uključuje i volontere.

Preduslov je obuka koja se sastoji iz 12 časova učenja znakovnog jezika, nakon čega su volonteri osposobljeni za rad sa decom dva puta nedeljno, kao i društveno korisne aktivnosti sa gluvima. Cilj svih aktivnosti je da se gluvi osnaže i edukuju.

Ukoliko vam zvuči kao izazov da u učenju pomažete gluvim mališanima ili čujućoj deci gluvih roditelja ili da sprovodite razne aktivnosti sa odraslim osobama koje ne čuju, možete se javiti ovom udruženju i dogovoriti kada da započnete učenje jednog novog jezika - znakovnog.



OMLADINA JAZAS-a

Omladina JAZAS-a Novi Sad (osnovana kao asocijacija mladih za borbu protiv side) danas je prepoznata je kao stub omladinskog aktivizma u Novom Sadu i Vojvodini, a broji preko 150 volontera i ima za sobom više od 100 uspešno realizovanih projekata i aktivnosti.

Vršnjačka edukacija u cilju osnaživanja mladih da zaštite svoje zdravlje i da se odgovorno ponašaju prema sebi i svojoj okolini, rad na poboljšanju položaja i uslova života mladih kroz izgradnju i promociju omladinske politike, omladinski kampovi, psihološka podrška mladima ranjivih grupa, samo su neki od projekata koje ostvarujuju.

Prijave za volontiranje, kako kažu, kod njih su uvek dobro došle, putem društvenih mreža ili  mejla .

Volonteri i volonterke ovde mogu raditi svašta zanimljivo. Tu spadaju javne akcije, javni događaji, učestvovanje u psihološkoj podršci, terenski rad na testiranju, vođenje društvenih mreža... Uslovi su da osoba ima dovoljno slobodnog vremena i volje za volontiranjem.



SPANS

Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS bavi se borbom za pravo na prirodna prava životinja i zaštitom svih životinja, pogotovo napuštenih pasa i mačaka. Volonteri su im uvek potrebni, a bitno je da budu punoletni i da vole životinje. Različitih su zanimanja i interesovanja, a njihove aktivnosti u SPANS-u su pružanje pomoći ugroženim životinjama sa ulica, edukacija sugrađana i angažovanje oko udomljavanja napuštenih životinja.

Pošto se njihov rad zasniva na više polja, svi volonteri na početku prolaze kroz najlepši deo volontiranja, a to je druženje, hranjenje, istrčavanje, ali i skupljanje "minulog rada" pasa o kojima udruženje neposredno brine. Tu se upoznaju i zavole životinje, od kojih neke čekaju dom i više od 10 godina.

Kako kažu u SPANS-u, veoma su im potrebni ljudi koji imaju mogućnost da nekad prime životinju u privremeni smeštaj, npr. nakon sterilizacije, a možda još potebniji vozači, jer su oni uvek deficitarni... Ako među pravnicima ima ljubitelja životinja, vrlo rado će prihvatili i njihovu pomoć u pravnoj zaštiti

Možete im se obratiti putem njihove Fejsbuk stranice ili Instagram profila.



CENTAR ZA PROIZVODNJU ZNANJA I VEŠTINA

Doprinos razvoju inkluzivnog društva ova organizacija realizuje kroz strateške programe: program podrške inkluziji Roma, program za decu i porodicu i program za mlade. Pored toga, razvijaju programske aktivnosti u oblasti podrške ženama i devojčicama.

Volonteri CPZVNS-a uglavnom su studenti i studentkinje humanističkih nauka, ali to može biti i svako ko ima dobru volju i želju za izazovima i novim iskustvima. Svake godine bude konkurs za prijem novih volontera - terenskih radnika i radioničara u vrtiću. Trenutno je aktuelan konkurs za volontere, a svi kandidati koji prođu selekciju, imaće dvodnevnu obuku o terenskom radu i radioničarskom radu u vrtiću.

Kroz brojne programe za mlade volonterima se nudi prilika za ličnim i stručnim usavršavanjem, te prilika da doprinesu stvaranju boljih mogućnosti u lokalnim zajednicama. Terenski radnici realizuju aktivnosti u neformalnim romskim naseljima Veliki Rit i Adice, gde svakodnevno borave sa decom romske nacionalnosti, motivišu roditelje za upis dece u vrtić.

Iskustva saradnika možete videti preko ovog linka, a svi zainteresovani mogu da se jave na brojeve telefona 060 565 0 111 i 021 300 6664 ili da pošalju biografiju na .



POKRET GORANA NOVOG SADA

Volonteri su u ovoj organizaciji koja brine o zaštiti životne sredine najpotrebniji kada se održavaju manifestacije ili kampovi, a najčešće su angažovani studenti biologije i ekologije. Ponajviše rade sa decom, te im drže i radionice o reciklaži i sadnji. Pre toga, budući volonteri dobijaju edukaciju o držanju radionica.

Pored ovih akcija, Pokret gorana organizuje i akcije sadnje, gde su dobrodošli svi građani koji žele da daju svoj doprinos ozelenjavanju grada.


UDRUŽENJE ZA POMOĆ MNRO I INKLUZIVNI SERVIS "CVRČAK"

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama grada Novog Sada za korisnike ima decu i odrasle i njihove porodice. Za njih je u udruženju organizovan dnevni boravak (odrasli), inkluzivni servis "Cvrčak" (deca sa i bez smetnji u razvoju) i klub Krilce (za korisnike i roditelje).

U udruženju postoji i volonterski servis, u kojem su angažovane sve osobe dobre volje, bez obzira na to koje su životne dobi i struke. Volonteri sami biraju koliko će sati posvetiti svom volonterskom radu, a njihov zadatak je da osmišljavaju i realizuju radionice kroz koje će raditi ili sa decom ili sa odraslima. Radionice mogu biti muzičke, psihološke, stručne, umetničke...

Ukoliko želite da se priključite ovoj organizaciji, možete im se javiti na broj telefona 062 496184.

Još neke od organizacija koje u svoje redove primaju i volontere su Ekumenska humanitarna organizacija (EHO),  Novosadski humanitarni centar (NSHC), SOS ženski centar i druge.



Iskustva volontera sa kojima smo razgovarali su isključivo pozitivna.

Kristina Beganović (43) je volonterka "Srca" četiri godine, a sada je i koordinatorka obuke. Kako kaže za portal Moj Novi Sad, prijatelj koji je bio volonter prepoznao je neophodne osobine i kvalitete u njoj i uputio je na ovu organizaciju.

– Benefiti volontiranja su prijateljstva sa ljudima okupljenim oko iste ideje, pružanje podrške osobama koje više niko ne čuje i ne sluša, edukacija društva o fenomenu samoubistva. Ovo iskustvo donelo mi je i usavršavanje komunikacionih tehnika koje su mi vrlo bitne za posao kojim se bavim, kao i dragocen osećaj da radim nešto korisno i veliko – kaže Kristina.

Jelena V. (35) je nekadašnja volonterka jednog udruženja koje radi sa osetljivim društvenim grupama. Kaže da joj je to proširilo vidike, te je počela da sagledava u ljudima neke prave vrednosti i shvatila da nije potrebno da posao posmatraš samo kroz prizmu novca, već da se osećaš dobro i ako učiniš nešto za lokalnu zajednicu.

– Zahvaljujući volontiranju imala sam priliku da proputujem malo više nego prosečan građanin Srbije. Pre nego što sam ušla u volonterske vode, mislila sam da je volontiranje donkihotska borba, ali kad sam dublje zagrebala u tu tematiku, shvatila sam da čitava ta ideologija o borbi za prava ipak negde ima smisla. Usvojila sam životne veštine koje mi i dan danas pomažu, kao što je komunikacija sa ljudima. S obzirom na to da sam tokom volontiranja radila sa marginalizovanim grupama, iskustvo koje sam stekla mi je zaista pomoglo da danas mogu svoj posao kvalitetnije da obavljam – objašnjava Jelena i dodaje da bi svom detetu svakako sugerisala da volontira.



Velibor Maksimov (20), student medicine,
dve  godine volontira u Omladini JAZAS-a, a tri godine je vršnjački edukator. Sada je lider u edukaciji.

– Kroz volontiranje sam stekao razna iskustva, naučio kako da budem lider i upravljam organizacijom, što će mi svakako biti od značaja u budućem poslu. Posebno bih istakao stvaranje brojnih kontakata, koje je neprocenjivo - navodi Velibor.

Možda će baš vas neki od predloga inspirisati i motivisati da deo svog vremena poklonite drugima i učinite nešto lepo, korisno i humano za našu zajednicu, kao i za sebe.

Oceni vest:
21
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • ana

    pre 1118 dana i 11 sati

    Hvala za odlicne informacije i inspiraciju

    Oceni komentar:
    0
    12