Uhapšeno više osoba zbog utaje poreza i pranja novca

Uhapšeno više osoba zbog utaje poreza i pranja novca

U zajedničkoj akciji inspektora Sektora poreske policije i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova-Odeljenja za borbu protiv korupcije, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, lišeno je slobode deset lica, dok je za jednim licem raspisana potraga, saopštila je Poreska uprava.

Oni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela: poreske utaje i poreske prevare u vezi sa PDV-om, u iznosu od preko 122 miliona dinara, kao i krivično delo pranja novca u iznosu od 396 miliona dinara, oštetivši na taj način budžet Republike Srbije.

Više osumnjičenih lica se terete da su kao formalno i faktički odgovorna lica privrednih društava iz Beograda, Bačke Palanke i okoline Sremske Mitrovice, u vremenskom periodu od 2019-2023. godine, u poslovnim knjigama privrednih subjekata evidentirali lažne račune i iste iskazali u PDV prijavama kao prethodni porez sa pravom na odbitak, na koji način su neosnovano ostvarili povraćaj PDV u ukupnom iznosu od 99.627.750,00 dinara i neosnovano uvećali troškove poslovanja, izbegavši obračun i plaćanje poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 22.406.641,00 dinara – stoji u saopštenju.

Nakon evidentiranja lažnih računa, pet osumnjičenih lica iz ove grupe su na osnovu istih, vršili plaćanja privrednim subjektima, pri čemu su dva pripadnika ove grupe podizala novac sa tekućih računa po osnovu navodnog otkupa radnih mašina i vraćala ga osumnjičenima, uz zadržavanje određene provizije.

Takođe, slobode je lišeno i lice, zaposleno u privrednom subjektu iz okoline Sremske Mitrovice, zbog učešća u preuzimanju i daljem transferu novca koji je isplaćen po osnovu lažnih računa, kao i još dva lica iz druga dva privredna subjekta, zbog sačinjavanja lažnih računa na osnovu kojih je kasnije vršeno plaćanje.

Osumnjičeni će, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, biti sprovedeni nadležnom javnom tužilaštvu.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nezgodne vesti

  pre 79 dana i 21 sat

  Ovakve vesti se veoma brzo uklanjaju sa velikih portala.
  Jednostavno, dovoljno je u komentaru pomenuti da su tolike utaje morale imati oslonac u odgovornim licima Poreske službe ili čak političke vlasti.
  I netragom nestanu naslovi.

  Dok, na svim autobuskim stanicama se pojaviše plakati Gradskog zelenila:
  Sadimo za budućnost - Priključi se i ti (Glasaj?) - Za bolje sutra.
  Gle čuda, baš sad u decembru najbolje vreme za sadnju, pre izbora 7 dana najbolje vreme za plakate?
  A dobro znamo ko je sekao!

  Oceni komentar:
  2
  4
 • humanista

  pre 79 dana i 7 sati

  Svaki dan po jedan ovakav ili slican naslov, znaci li to da smo kao drzava veoma bogati tako da svaka susa moze da zavuce ruku u dzep drzave?

  Oceni komentar:
  0
  1