UDRUŽENJE "ZAŠTITA POTROŠAČA": Trgovinski lanci nas potkradaju (FOTO)

UDRUŽENJE "ZAŠTITA POTROŠAČA": Trgovinski lanci nas potkradaju (FOTO)

Ovo udruženje tvrdi da svi trgovinski lanci mere hranu koju pakuju u plastične kutije tako da "zakinu” potrošače za 7 do čak 30 odsto.

Tokom istraživanja koje je sprovelo  udruženje "Zaštita potrošača" u Beogradu, proveravana je tačnost merenja u ukupno 68 objekta lanaca Maxi, Tempo, Gomex, Super Vero, Univerexport, Roda, Idea, Aman i Aroma.

Tajni kupci koje je udruženje poslalo, u jednom lancu su kupili navodno 270 grama sitnih kolača upakovanih u plastičnu kutiju. Nakon pravilnog merenja ispostavilo se da u kutiji ima 60 grama manje, odnosno samo 210 grama kolača, tvrdi to udruženje i napominje da je s obzirom da je cena tih kolača 1.100 dinara po kilogramu, kupac na samo jednoj kutiji "zakinut” za 66 dinara.


Nenad Bumbić iz "Zaštite potrošača", kako se navodi u saopštenju udruženja, ističe da su svi proizvodi koje su kupili i u drugim trgovinskim lancima mereni tako da je kupcima naplaćeno najmanje 20 grama više nego što treba.

- Trgovci čak daju i uputstva potrošačima kako da sami izvrše merenje tako da pogrešno izmere veću gramažu čime se potrošači izlažu šteti – naveo je Bumbić i ukazao da, kada bi kupci prvo merili ambalažu, saznali bi da plastične kutije imaju do 43 grama.


Prateći uputstvo, kupci praktično sami sebe "potkradaju" za tu težinu. Bumbić je istakao da potrošači uvek treba da prvo stave praznu ambalažu na vagu pa da zatim pritisnu dugme sa slovom T ili natpisom Tara - tako vaga "nuluje" težinu kutije odnosno pokazaće da je težina kutije nula.

- Kupci treba da traže i od trgovaca da urade isto pre nego što sipaju željenu hranu u kutiju – naglasio je Bumbić. U udruženju "Zaštita potrošača" navode da su sve trgovinske lance koje su proveravani obavestili o rezultatima istraživanja.


Rukovodioci Idea i Roda lanca su obećali da će preduzeti mere kako bi ispravili uočene propuste. Sa druge strane, Bumbić je naveo da su odgovornima u Delezu pre više od šest meseci preneli saznanja o ovom i o drugim kršenjima Zakona o zaštiti potrošača koja su uočena u njihovim prodavnicama, ali da taj lanac uprkos tome nastavlja da krši Zakon.

"Zaštita potrošača" će ponoviti istraživanje tačnosti merenja i poštovanja Zakona o zaštiti potrošača na jesen, te da će, ako se opet ispostavi da trgovinski lanci i dalje krše zakon, podneti prijave nadležnoj tržišnoj inspekciji za šta je predviđena kazna od 300.000 do 2.000.000 dinara po prekršaju.

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Marina

    pre 2465 dana i 22 sata

    Pa ista je stvar i sa vagama na vocu i povrcu stavljene su kao neke zastitne plastike ( glupost koja je teska 30g ) a totalno je bespotrebna . Ali trgovinskom lancu itekako dobro dodje .

    Oceni komentar:
    0
    2
  • vera

    pre 1258 dana i 13 sati

    U Univeru sam kupila 90gr rukole po ceni od 1200din/kg.
    Plastična kutija je bila teška preko 30gr.
    U mlekarama Zlatibor, prvo vam naplate abalažu i onda je napune sirom ili kajmakom, naravno, bez odbijanja tare, tako da tamo plaćamo čak 2x ambalažu!!! Toga se trebalo setiti.

    Oceni komentar:
    0
    2
  • Koviljka

    pre 1117 dana i 12 sati

    Iznenadila sam se da radnici u svim trgovinskim lancima,u delu objekta za delikates,nisu obučeni za rad.Evo zašto:Tražite da Vam iseku određenu salamu.Dok ste došli na red,oni su u rukavicama dodirnuli 10-tak salama.Onda kad Vi dođete na red,seku salamu i dočekuju odrezan deo na tim istim rukavicama,umesto da koriste hvataljke.Ko zna koliko bakterija tako prenesu ljudima.Mi ne znamo da li su radnici nosili rukavice u proizvodnji salame,kad su ih pakovali u kutiji.A dok su došle do rashladne vretine,ko zna ko ih je sve uhvatio.Opominjala sam ih ko zna koliko puta.Govorila i poslovođama i šefovima centrala.Sanitarnu inspekciju zvala,koja ih je kaznila i ne vredi:Kad je neko prljav,taj je prljav,ne menja navike.

    Oceni komentar:
    0
    1