Ubuduće bez podataka o imenima venčanih i preminulih u Novom Sadu

Ubuduće bez podataka o imenima venčanih i preminulih u Novom Sadu

Iz šefa odeljenja Matičara stiglo nam je saopštenje da, postupajući po Instrukciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, od 28. februara 2023. godine, ovaj organ više nije u mogućnosti da nam dostavlja "tražene podatke".

Podsećamo, reč je o podacima o preminulim i venčanim građanima Novog Sada koje smo svakog petka objavljivali na našem portalu.

Kako se navodi u dopisu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a "povodom obraćanja određenog lokalnog javnog glasila" u vezi sa pitanjem koje se odnosi pa objavljivanje podataka o novorođenim, venčanim i umrlim građanima u sredstvima javnog informisanja, "sa aspekta delokruga ovog Ministarstva", ukazali su sledeće:

Pitanje uvida i način vršenja uvida u matične knjige i spise na osnovu kojih je izvršen upis u matične knjige, uređen je čl. 41. I 42. Zakon o matičnim knjigama... i tač. 85 - 88 Uputstvo o vođenju matičnih knjiga i obrascima matičnih knjiga... Članom 41. Stav 1. Zakona uređeno je da će se uvid u matične knjige, kao i spise na osnovu kojih je izvršen upis u matične knjige dozvoliti licu na koje se ti podaci odnose, članu njegove uže porodice, usvojitelju ili staratelju – ističu iz Ministarstva i dodaju:.

S tim u vezi, saglasno navedenim propisima o matičnim knjigama, precizno je uređen krug lica kojima će se dozvoliti uvid u matične knjige, odnosno učiniti dostupni podaci iz matičnih knjiga... jer je reč o podacima o ličnosti koji uživaju posebnu zaštitu.

Dakle, u smislu odredaba propisa o matičnim knjigama ne postoji zakonski osnov da se lični podaci iz matičnih knjiga (podaci o imenu, prezimenu, rođenju, zaključenju braka, smrti i dr.) učine dostupnim bilo kome van kruga zakonom predviđenih lica, naglašava se u dopisu koji možete pogledati OVDE.

Podsećamo, na portalu Moj Novi Sad svakog petka mogli ste pročitati izveštaj o venčanima i preminulim u Novom Sadu, a do kraja februara 2020. godine imali smo i izveštaje o rođenim bebama. 

Više puta kontaktirali smo Matičara zbog nelogičnosti u broju preminulih u Gradu jer se dešavalo da za nedelju dana imamo informaciju o broju koji "pokriva" sahrane za dva-tri dana. ovo je posebno bilo istaknuto za vreme pikova epidemije korona virusa. Poslednji put nam je početkom februara obećano da će učiniti sve da nam dostave što potpunije informacije.  

Oceni vest:
3
30

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Svet NEljudi

  pre 416 dana i 19 sati

  Ne da partija da se zna koliko je prerano preminulih ljudi koji neće dočekati penziju u ovoj, nazovi suverenoj državi kojom vlada veoma mala grupa ljudi.
  Od belog sveta i Evrope su nam došla prava kriminalaca, da bez obzira koliki zločin počinili,
  ne sme se znati ime i prezime.
  Sada i ovo, pa kad neki čovek nestane i tranširaju ga u organe za potrebe nekog - neće se znati da ga nema. Niti će bilo kome padati na pamet da pita.
  To je taj novi napredni svet.

  Oceni komentar:
  4
  43
 • Ras[adni s

  pre 416 dana i 19 sati

  Ko je to spomenuo fasšizam?

  Oceni komentar:
  2
  26
 • Levnajic dragan

  pre 415 dana i 23 sata

  Kako ce mo saznati da nam je drgi prijatelj i neko sa kim smo radili preminuo sve nas je manje i i sve smo bedniji i beznacajniji tuzno i jadno

  Oceni komentar:
  1
  25
 • rodja

  pre 415 dana i 22 sata

  Neverovatno. Ima li nešto pametno da se čuje. Pa bar da saznamo ko je umro da ne bi sreli nekog od poznanika koga dugo nismo videli pa da ga pitamo" kako je gospodja mama", a nje nema već 5 meseci. Blam. Zašto to kriti?

  Oceni komentar:
  1
  19