U Vojvodini nema dovoljno medicinara za rad u novoj kovid bolnici, javljaju se iz cele Srbije

U Vojvodini nema dovoljno medicinara za rad u novoj kovid bolnici, javljaju se iz cele Srbije

Klinički centar Vojvodine, raspisao je jedan od najobimnijih konkursa u poslednjih nekoliko godina, za prijem više od 1.100 zdravstvena i 142 administrativna radnika, koji će biti angažovani u novoj kovid bolnici na Mišeluku. Konkurs za lekare otvoren je još sutra, a za nemedicinsko osoblje do petka, 13. avgusta, kada će biti formirana i komisija.

U Kliničkom centru Vojvodine, kažu da vlada ogromno interesovanje, iz svih krajeva Srbije, iako je konkurs otvoren svega osam dana, i da komisija neće imati lak zadatak. Biće ovo odlična šansa za nezaposlene lekare raznih specijalnosti, ali i za medicinsko osoblje. U Pokrajinskoj službi za zapošljavanje napominju da u njihovoj evidenciji, trenutno u Vojvodini, nema toliko "belih mantila".

Mi trenutno imamo doktora medicine 226, to su znači doktori bez specijalizacije, koji se vode kao nezaposleni u Nacionalnoj službi, a imamo ukupno samo 13 specijalista, od čega nijedan nije od ovih najtraženijih trenutno specijalizacija, kao što su pulmolozi, anesteziolozi, infektolozi, internisti – kaže Duško Krnajac iz Pokrajinske službe za zapošljavanje.

Pomenuti profili su već godinama deficitarni na tržištu, a njihov nedostatak posebno je došao do izražaja u jeku pandemije. Brojke u Vojvodini su neznatno povoljnije, kada je reč o medicinskom osoblju.

Trenutno imamo 552 medicinske sestre i 178 medicinskih tehničara na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja – ističe Krnajac.

U Novom Sadu na birou je 218 medicinskih sestara, 5 specijalista i 3 doktora medicinskih nauka, sa radnim iskustvom i bez njega. Kako ističe Krnajac, većina njihovih vršnjaka sa srednjom školom se ne prijavljuje na biro, niti su do sada radili u struci, te bi im, kako ističe, konkurs trebalo da bude podsticaj. Baš kao i za one koji rade u privatnom sektoru ili su angažovani u inostranstvu.

U našoj zemlji imamo 32.643 licencirana lekara, od kojih je 7.462 u Vojvodini, u kojoj je, kako ističu u Regionalnoj lekarskoj komori Vojvodine, zaustavljen trend prekomernog odlaska lekara na rad u zapadne zemlje, ove godine je sertifikat zatražilo njih svega 49.

Po završetku kovid bolnice, i njenog opremanja, koje se očekuje 1. septembra, medicinski kadar koji bude zadovoljio sve kriterijume, proći će obuku, nakon čega će biti osposobljen za rad sa pacijentima.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Maks

    pre 961 dan i 9 sati

    Neznam odakle ce on zaposliti kvalifikovane i skolovane ljude cisto sumnjam i u bolnicama i domovima zdravlja nema dovoljno osoblja. Sad ce svi za 1000evr da se prekvalikuju u medicinarima i nek nam je bog u pomoci ne treba nam virus svojim neznanjem mnoge od nas ce poslati u Rumenacku bb.

    Oceni komentar:
    2
    21
  • Drugačija organizacija

    pre 961 dan i 6 sati

    Čekajte ljudi, pa ima ova verzija sa SIZ-a za drugu profesiju, nešto kao doškolovavanje.
    Da li mogu u tu svrhu da se nekim kursevima prekvalifikuju vračevi, gatare i veštice, pa što da ne i popovi, pa da makar duhovno pomažu bolesnicima.
    Ono, regularna medicina bi ih administrirala, kucala po tastaturama sve podatke za EU softver koji se bekapuje prema Briselu, jer je odatle i poklonjen, probala na njima sve zapadne lekove, a ovi dokvalifikovani bi im pomogli u trenucima pred smrt?
    Zatim, ovi "razvijeni" i mnogo napredniji koriste lekare iz Pakistana i Indije.
    Evo, mi bi mogli i iz Zambije i Svazilenda.
    Sve ono online, slika HD.
    Kako ono imate običaj da telalite, espešli po televizijama?
    A da... Živela Srbija! E, da.... A hoće li? - kažem ja.
    Nanu li vam naninu svima na vlasti, veći sam Srbin ja kao Jugosloven, od svih vas koji se kitite slavama.
    Vama je izgleda svejedno šta vam rade, a meni nije.

    Oceni komentar:
    0
    14