U Srbiji kvalitet usluga u prodavnicama ispod evropskog nivoa

U Srbiji kvalitet usluga u prodavnicama ispod evropskog nivoa

Usluga koju u trgovinama dobijaju potrošači u Srbiji je na gotovo dvostruko nižem nivou nego na Zapadu.

Ovo je pokazalo najnovije istraživanje kompanije "Intelidžens". Kvalitet usluge u prodavnicama robe široke potrošnje, koji je praćen metodom "tajnog kupca" bio je uoči 2020. godine na nivou 52 odsto, dok je evropski standard 81 procenat, prema saopštenju kompanije o rezultatima istraživanja, prenosi "Politika".

Oko 30 odsto svih prodavaca, kako se ističe, uopšte ne poznaje karakteristike proizvoda koje prodaju i teško se snalaze da pronađu informacije o njima. Dve trećine njih ne zanimaju potrebe kupaca, već vode računa o nekim drugim poslovima koje obavljaju. Iako trgovci na oko dve trećine elektronskih poruka odgovore na vreme, polovina njih odgovori veoma šturo sa često generičkim porukama koje prebacuju posao na nekog drugog.

S obzirom na to da većinu prodavnica u ovom sektoru čine strane kompanije, očekivanja da će svoje znanje uložiti u podizanje standarda usluge do sada se nisu ispunila u potpunosti – navodi se u istraživanju.

Ipak, napominje se da je u devet praćenih trgovinskih lanaca zabeležen rast povećanja kvaliteta usluge sa 47 odsto u trećem kvartalu prošle godine, na 52 procenta u poslednjem tromesečju. Za bolje ocene kvaliteta usluga u trgovinama najzaslužniji je nešto veći nivo zadovoljstva samih zaposlenih, konstatuje "Intelidžens", koji je sproveo i merenje zadovoljstva samih prodavaca na radnom mestu. Istraživanje je pokazalo da su zadovoljstvo zaposlenog i zadovoljstvo potrošača u korelaciji, i da će nivo usluge, kao i promet, porasti ako su zaposleni zadovoljniji, zaključuje se u istraživanju.

Oceni vest:
23
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • milivoje

  pre 832 dana i 17 sati

  Odlično zapažanje, sve pohvale za ovaj tekst! Mnogi trgovački lanci nemaju čak ni deklaracije u pekarskom sektoru već samo cene i naziv proizvoda a o poreklu da i ne govorimo. Slučajno sam pre dve godine zamolio radnicu sa sektora pekare da mi pokaže deklaraciju, međutim donosi mi sa kutije polupečenog smrznutog proizvoda deklaraciju Ćabate, proizvođač Rumunija. Šta reći osim da ni dan danas ovaj poznati trgovački lanac nema deklaracije pored izloženih pekarskih proizvoda.

  Oceni komentar:
  5
  16
 • Joop

  pre 829 dana i 2 sata

  Uberal das selbe ..

  Oceni komentar:
  4
  4
 • Milo Madacky

  pre 710 dana i 5 sati

  U prevodu: nije nikakva. Ponašaju se kao da oni nama plaćaju što mi pazarimo kod njih. Ima nezaposlenih pa što da ne zaposle one koji su sposobni da usluže potrošače. Da sam ja šef svi bi oni dobili nogu. To je razlog što više volim da pazarim na pijaci.;-)

  Oceni komentar:
  7
  17
 • Anonymous

  pre 593 dana i 12 sati

  A sta ocekivati za minimalac ili malo vise koliko primaju ti ljudi...problem je u poslodavcu odnosno onome sta management firme percipira kao usluga koju njegovi zaposleni treba da pruzaju kupcima, da ih u tome obuci , podstice i konstantno radi na unapredjenju...a jos je vece pitanje koliko je firma spremna da investira u unapredjenje usluga..
  Ako znamo da nije spreman da investira nista, vec ocekuje od zaposlenih da se samostalno obucavaju i budu samo prirodno ljubazni i predusretljivi, onda dzabe mi ovde palumudimo kada crva nije ni bilo ..

  Oceni komentar:
  5
  20
 • milica

  pre 575 dana i 18 sati

  Ubediljivo najgori trgovinski lanac je IDEA.Prljavo, me nose maske, meso na mesari pocrnilo od stajanja, zaposleni neljubazni.

  Oceni komentar:
  3
  18
 • Tea

  pre 487 dana i 13 sati

  Jednom sam sa novorodjencetom u kolicima bila u maloj samoposluzi, koja je deo jednog lanca, i posto sam usla u prolaz koji je na kraju bio blokiran pivskim flasama, zamolila sam prodavacicu koja je bas tuda prolazila da malo samo gurne te flase da bih mogla da proguram kolica. Ona me je pogledala gotovo uvredjeno, kao da sam joj zapovedila, u fazonu 'Nisam ja tebi sluga', i odbila da pomeri flase rekavsi nesto kao, 'Nemam gde da ih pomerim, tu stoje' i 'ladno otisla i ostavila me sa bebom da ne znam gde da se okrenem i kako da izadjem. Pomerila ih je jedna druga zena koja je tu takodje bila s bebom. Mnogi prodavci kod nas se ponasaju kao da su prodavnice u kojima rade njihovo vlasnistvo i da oni nemaju nista od toga sto ti tamo kupujes. Sto se mene tice, treba pisati vlasnicima i skretati paznju na takva iskustva sve dok prodavci kod nas ne shvate da su oni tu zbog nas, a ne mi zbog njih.

  Oceni komentar:
  1
  16
 • Veki

  pre 454 dana i 3 sata

  Neko tu spomenu Idea najgora, a nije bolji ni Maxi, vijaju te po radnji da uzmes korpu, a ona prljava, pitaj Boga kad je oprana, Lidl je sto se tice toga najbolji, cisto i uredno.

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Nikodim

  pre 420 dana i 27 minuta

  Personal i disciplina u Lidl-prodavnicama je na visokom nivou, svako pitanje ce biti ljubazno i recju i delom objasnjeno, azurno drzanje ponude u prodavnici i mnogo toga sto kupcu ostavlja utisak da je dobro dosao. Hvala Lidlu!

  Oceni komentar:
  2
  10