"Tesla, izumetnik" premijerno 22. januara u Srpskom narodnom pozorištu

"Tesla, izumetnik" premijerno 22. januara u Srpskom narodnom pozorištu

Nakon Dočeka 31. decembra, kada je deo ove predstave u režiji Nebojše Bradića, izveden kod mosta Duga, publika će premijerno izvođenje gledati u subotu, 22. januara, na sceni "Pera Dobrinović" u Srpskom narodnom pozorištu.

Drama "Tesla, izumetnik", kao i roman Vladimira Pištala "Tesla – portret među maskama" kojim je inspirisana, nije biografska rekonstrukcija jednog života, već priča koja se uspostavlja kao paradigma slike savremenog sveta. U tom svetu se vodi večita borba između onih koji vide dalje i dublje, koji ispod pojavnih oblika naslućuju moćne sile koje žele da oslobode i onih drugih, čiji se uvid u snagu tih sila ograničava na potrebu da ih kontrolišu i nadziru.


Glumac Marko Marković, koji tumači lik Nikole Tesle, kaže da ga je u ovom romanu oduševio veliki naučnik – čovek, dečak, onaj koji se pita, plaši, seća i na kraju umire. 

Tesla za sebe kaže da je uvek bio ispred đavola. Njegova stvarnost dokazana je njegovim izumima, a snaga ubeđivanja svih onih od kojih je zavisio, nije veća od snage elektriciteta koju proizvedu krila leptira mnogo jače od ujeda tigra. Uzbudljivo i teško, lepo i izazovno je bilo probijati se sa mojim kolegama kroz tekst, dramatizaciju Nebojše Bradića, ali smo zajedno izgradili našu priču – rekao je Marković.

Pored njega, u predstavi igraju: Miroslav Fabri, Jugoslav Krajnov, Mina Pavlica, Alisa Lacko, Višnja Obradović, Milan Kovačević, Sanja Ristić Krajnov, Aleksandar Gajin, Peđa Marjanović, Aleksandra Pleskonjić, Ivana Vukčević, Tijana Milovanov, Katarina Bradonjić, Miodrag Petrović, Dragan Kojić, Jovan Živanović, Stefan Beronja, Nevena Janković, Maksim Korontovski.


Scenograf je Miodrag Tabački, kostimografkinja Staša Jamušakov, dok muziku za predstavu komponuje Aleksandra Vrebalov. Scenski pokret radi Ista Stepanov. Dramaturg na predstavi je Aleksandar Milosavljević.

Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture".

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan