Šta sve budi Novosađane, a nije budilnik?

Šta sve budi Novosađane, a nije budilnik?

Grad je živ, što ima svoje prednosti i mane. Novosađane često osim budilnika, ujutru iz kreveta dižu različiti neprijatni zvuci, a pred nama su rezultati našeg mini istraživanja na ovu temu...

Umesto alarma na satu ili telefonu, buđenje često počinje bukom koju mogu praviti komšije, vrane, radovi (kojih u Novom Sadu nikad ne manjka) ili vetar.  Nekad najveću buku mogu praviti ukućani, ali i „nevaspitani“ ljubimci u komšiluku.

Muka sa zaštićenim vranama na Limanu

Stanovnici Limana 1 imaju tu mogućnost da se bude uz zvuke prirode, koji nažalost nisu baš prijatni. Vrane godinama svojim graktanjem bude stanovnike ulice Veljka Petrovića i pre izlaska Sunca, a ukljanjenje gnezda nije pomoglo.

Pre dve godine komunalna inspekcije je uklonila gnezda sa drveća iz te ulice, ali su se vrane ponovo smestile i te krošnje i nastavile sa graktanjem koje je kako kažu stanovnici te ulice nesnosno. Vrane iz ulice Veljka Petrovića su zaštićena vrsta, što dodatno komplikuje situaciju i nije ih tako lako "iseliti" odatle.


Komšije  tarzani, preglasni kompjuteri ...

Još jedan od izvora buke koji bude Novosađane i pre alarma  su upravo njihove komšije, a načini za razbuđivanje su raznovrsni. "Imam komšiju koji je umislio da je Tarzan" priča Milica naša sugrađanka koja nekoliko godina živi u zgradi iznad komšije koji ranom zorom voli glasno da razmenjuje svoje misli sa ukućanima. Naravno, jedan od neizostavnih izvora jutarnje buke su komšije koji radove sa bušilicama, čekićem i ostalim glasnim alatima vole da obave oko šest ujutru. Interesatno je da se neki sugrađani žale na preglasne kompjutere svojih komšija, koji pored tankih zidova u zgradama, takođe predstavljaju buku za razbuđivanje u ranim jutarnjim satima. Ljubimci koji nisu baš upoznati sa kućnim redom često znaju da osim svojih vlasnika, razbude i ostale stanare zgrade. "Nemački ovčar mog komšije me najčešće probudi, toliko je glasan da nadjača sve ostale zvuke iz zgrade" priča MIlan koji više ni ne navija alarm, jer zna da može da računa na ljubimca svog komšije. Papagaji takođe znaju da "zaborave" na red koji se poštuje u zgradi, pa se Novosađani neretko žale na ove ljubimce kada je reč o buci u zgradama koju prave ljubimci.


Radovi, saobraćaj ...

Radovi na ulicama grada, osim što prave problem vozačima, izvor su buke koja traje preko celog dana, a zna i da razbudi sugrađane koji bi mogli da spavaju duže. Kako neki radovi traju mesecima, pa i duže ovo je ozbiljan problem za one "srećnike" čija se ulica uređuje. Vreme za zdrav san imaju za vreme pauze, odnosno kad nije sezona za radove, ali prvi vesnici proleća znače da se buka vraća ulicu. Još jedan od gradskih „budilnika“ je svakako saobraćaj koji može praviti ozbiljnu buku pogotovo za vreme špiceva.

Prema merenjima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, najbučnije ulice  poslednjih nekoliko godina su Rumenačka, Futoška ili Partizanska, a i stanovnici tih ulica rado će potvrditi ova istraživanja.


VETAR, UKUĆANI I DRUGO: 
Na pitanje koja ih buka najčešće budi mnogi Novosađani su odgovorili da su to upravo njihovi ukućani. – Mama kad traži nešto, pa galami pretura po sobi, a to što traži je u nekoj drugoj prostoriji – priča Marija koja kaže da je upravo njeni ukućani probude pre alarma. Nekad su to i deca željna pažnje, a nekad i nespretni cimeri koji u cik zore peru sudove na brzaka. Neobični izvor buke koji može da zameni budilnik našim sugrađanima je i košava koja je bila aktivna početkom nedelje, ali san ume da prekine i avion u preletu.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan