SNP: Održan Festival folklora Srba iz regiona

SNP: Održan Festival folklora Srba iz regiona

Festival folklora Srba iz Кrajine, Republike Srpske i Federacije BiH održan je sinoć u Srpskom narodnom pozorištu, a tokom večeri na sceni "Jovan Đorđević" nastupio je velik broj kulturno-umetničkih društava koje čine Srbi poreklom iz regiona.

Pre umetničkog dela programa, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić poručio je da je Novi Sad bio grad početka i onima koji su bežeći od zla ostali u njemu.

- Ne želim da ih podsećam na strašne uspomene, ali i te kako želim da im se svima zahvalim što su ostali baš ovde, dajući ovom gradu novu energiju, donoseći u ovaj grad kulturna nasleđa. Večeras ćete kroz pesmu i igru biti u prilici da dotaknete svoje nadublje emocije vezane za rodni kraj, ali i pošaljete poruku nošenu pozitivnom energijom da je upravo Novi Sad i Srbija sigurna luka u kojoj ćete nastaviti da negujete tradicije čuvane vekovima – kazao je predsednik novosadske Skupštine.



Izaslanik predsednika Republike Srbije i direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da politika Vlade Srbije i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića pomoći Srbima, svima i svuda.

- Srbija je danas više u poziciji da pomaže našem narodu u celom regionu. Očuvanje našeg identiteta, naše kulture je nešto što je prioritet. Živimo u teškom vremenu, jasno je da postoje oni kojima smeta srpski identitet u svim njegovim oblicima, ali naše ja da posvećenošću, istrajnošću, ljubavlju prema našem rodu, našem identitetu i našoj kulturi, uz snažnu zaleđinu državnih institucija Republike Srbije čuvamo vezu svih Srba sa maticom i da kao država Srbija pružamo garancije za miran opstanak Srba koji su se našli podeljeni širom balkanskog poluostrva – podvukao je Đurić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i izaslanik predsednice Republike Srpske Dragan Bogdanić ocenio je da ovaj Festival predstavlja značajan i veličanstven događaj "na kojem mi pokazujemo kako čuvamo svoju tradiciju, svoju kulturu, kako se držimo zajedno."

- Za nas ne postoje granice, mi smo jedan narod i upućeni smo jedni na druge, spremni jedni drugima da pomognemo – precizirao je Bogdanić, dok je pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević poručila da je festival od velikog značaja.

- Ovim festivalom čuvamo i negujemo vrednosti srpskog naroda, svega onoga što su nam preci ostavili, a naši velikani gradili. Naša je obaveza ne samo da čuvamo naše nasleđe zbog nas, već zbog naše dece, naše budućnosti – zaključila je Milošević.


Ovogodišnji Festival je četvrti po redu, a manifestacija je revijalnog karaktera, koja čuva i neguje nematerijalno kulturno nasleđe Srba iz regiona. Organizatori su Zavičajno udruženje "Sava Mrkalj" i Savez Srba iz regiona, čiji je predsednik, narodni poslanik Miodrag Linta izdvojio osnovne ciljeve Festivala.

- Afirmacija, prezentacija, prenošenje i očuvanje izvorne krajiške igre, pesme i plesa, kako bi se javnosti pokazalo da u regionu i dalje postoji svest za očuvanjem kulture i tradicije Srba – kazao je Linta.

Organizatori festivala su Savez Srba iz regiona i Zavičajno udruženje "Sava Mrkalj", a ovogodišnji Festival okupio je više od 300 učesnika, članova kulturno-umetničkih društava. Pored КUD-ova iz Srbije učestvuju i КUD-ovi iz Hrvatske, Republike Srpske, Federacije BiH i Mađarske, koji rade na očuvanju kulturnog nasleđa Srba u regionu a koji i dalje žive na tim prostorima.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan