"SLATKI DAN": Torte i kolači po francuskoj recepturi, a po meri Novosađana (FOTO)

"SLATKI DAN": Torte i kolači po francuskoj recepturi, a po meri Novosađana (FOTO)

Zamislite poslastičarnicu u kojoj prave vrhunske i preukusne kolače i torte, a da u njoj rade i poslastičari "zaposleni na daljinu" – i to ni manje ni više već iz Francuske, države koja se smatra maticom i srcem poslastičarstva.

Mnogi bi rekli da je to nemoguće. Međutim, postoji jedno mesto u gradu koje je pravi mali slatki raj za sve Novosađane istinske sladokusce.

Reč je o poslastičarnici "Slatki Dan" koja je smeštena na Limanu u Balzakovoj ulici, dok im se radionica nalazi u Ravnom selu.



Svakodnevno iz te slatke kuće, tačno u 14 sati, u poslastičarnice stiže kontingent od 70 vrsta torti i kolača, kao i 12 vrsta čokolade – od najfinije crne do one mlečne što se topi u ustima.


Pre pet godina "Slatki dan" je svoja vrata otvorio na Limanu 3, u ulici Narodnog fronta, a od pre dva meseca naši sugrađani i turisti njihove specifične slatke delikatese mogu da kupe i u TC "Bazar".

– Pre pet godina smo otvorili poslastičarnicu na Limanu, ali ovim poslom se bavimo mnogo duže. Moj otac se od davne 1986. godine bavi ovim poslom, ali se sve tada pravilo na tradicionalan način. Međutim, u jednom momentu poželeli smo da Novosađanima ponudimo nešto sasvim novo i drugačije. Odluka je pala da pravimo kolače i torte po francuskim receptima, a saradnici su nam najpoznatiji francuski poslastičari, koji inače važe za najbolje u svetu. Stoga kod nas možete da probate kolače po originalnoj francuskoj recepturi, francuskom i belgijskom čokoladom i domaćim voćem i lešnicima – kaže Nebojša Milovac, vlasnik poslastičarnice "Slatki dan".


Naš sagovornik navodi da oni ne daju previše značaja ukrašavanju kolača, baš kao ni Francuzi, pa su tako u "Slatkom danu" poslastice minimalno dekorisane, ali maksimalno kvalitetne i ukusne.


Najpopularnija kod Novosađana je do nedavno bila njihova čuvena čokoladna torta koja se pravi bez brašna, ali nju je u drugi plan bacila torta đanduja, za koju kažu da je "najčokoladnija torta na svetu".

– Ovu tortu pravimo od kvalitetne mlečne čokolade koja u sebi sadrži 41 odsto kakaa i lešnik u šest tekstura. U nju mora da se uloži baš dosta truda, ali vredi, pošto su Novosađani prepoznali pravi kvalitet. Kod nas je 8. mart najudarniji dan kada se kupuju torte i kolači, a tek onda dolazi Dan zaljubljenih. Razlog tome je što sugrađani u "Slatki dan" dolaze da jedu slatkiše, a ne da ih kupuju zbog izgleda. Naše torte su zaista dekorisane mininalno, jer prvenstveno su nam važni ukus i tekstura – priča Nebojša.


Inače, mnogi Novosađani koji žive u Parizu ili su bili turistički u gradu svetlosti, kažu da su u "Slatkom danu" mnoge poslastice ukusnije nego kod njih, a Nebojša ističe da je razlog tome što ovde i dalje mogu da se nabave zdraviji i ukusniji lešnici i ostali prirodni sastojci.

Zato ne treba da čudi što visoko mesto kod naših sugrađana zauzima i macaroni, punjen čokoladom. Reč je o specifičnom slatkišu koji je bolji i od onog u Francuskoj, tako barem Novosađani kažu.


Upitan da li imaju zaposlene koji im smišljaju ukuse, naš sagovornik kaže da nemaju, ali da imaju svetske poznate firme sa kojima sarađuju, a koje se bave spajanjem ukusa.

– Sarađujemo sa svetskim firmama koje se bave uparivanjem ukusa, oni nam kažu šta je u trendu, na koji način da spojimo ukuse, mi radimo po njihovim preporukama i nema greške. Tako smo, pre izvesnog vremena, po njihovoj preporuci spojili ukus jagode i pistaća i dobili preukusan i nesvakidašnji kolač montebello otkriva Nebojša.


Ono po čemu se ova poslastičarnica još razlikuje od drugih, jeste to što koriste isključivo zdrave sastojke, te u njihovim poslasticama nema glutena i brašna.

– Pripremamo još novih ukusa za naše novosadske sladokusce, a kako bi im zagolicao maštu, naglasiću samo da će to biti nešto sasvim novo sa ukuom kestena, vanile i pekan oraha – zaključio je Nebojša Milovac.

Radno vreme svakog dana od 8 do 22 časa. Balzakova 29. Telefon: 021 301 3590


Promotivni tekst

Oceni vest:
33
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • njanja

    pre 1500 dana i 12 sati

    Mogli bi malo da spuste cene..kao da su u sred Pariza..ili te kolacice prave samo za bogate..
    Ko normalan moze dati 400dinara za jedan mali *** cenzurisano ***kolacic..sramota.

    Oceni komentar:
    14
    80
  • Miroslava Tomcanji

    pre 1500 dana i 11 sati

    Odusevio me je izgled vase torte, ona je bas zato sto nije pretrpana prelepa-prefinjena, gospodskog izgleda.

    Oceni komentar:
    15
    16
  • Liman 3

    pre 1500 dana i 10 sati

    Najbolje torte i kolaci u celom Novom Sadu, moj favorit je Djanduja, iako za sta god da se covek odluci nece pogresiti jer su kolaci prosto savrseni, 10+ od komsinice sa limana :))

    Oceni komentar:
    16
    20
  • Frane

    pre 1499 dana i 15 sati

    Ta đanduja je smece prve klase. To su talijanske konzerve od tri kg gotove kreme koja je tekuce teksture okusa cokolade s kremom od ljesnjaka. Ista se cesto koristi za finalni premaz torte Fererro npr. , tako sta se zagrije na vodenoj pari i potom prelije preko torte. I nije iz FRA vec je iz ITA koja je DALEKO najbolja zemlja sta se tice hrane, kako konkretne tako i slatke. Francuzi su po meni druga liga za Talijane u kulinarstvu, iako se oni rugaju s talijanima kako oni spremaju seljacku hranu. Onaj tko zna i voli spremati slatkise, a danas je putem interneta sve dostupno, moze proci 80% jeftinije u odnosu na ono sta ce platiti u ovakvim slasticarnicama. I te bajke o belgijskoj cokoladi ne uzimajte za ozbiljno. To moze biti cokolada iz Belgije, ali to ne mora znaciti da je ista bolja od one iz Njemacke koja je 30 +% jeftinija a iste je kvalitete. U Lidla u HR prodaju J.D.Gross cokolade od kakaa zrna Aribba iz Ekvadora koje je vjerojatno najbolje na svijetu, a kad je akcija bude 125 gr za 0,9 e. 60%, 70%, 85% kakaa u njima. Njih koristim za kolace i torte. Istu stvar radim i s maslom, kupim ga 1, 1,5 kg kad je akcija i uvijek imam repromaterijal 1 klase u ormaru. Sam pravim djemove od visnje i kajsije tako da za male pare kad se zazelim sebe i druge obradujem antidepresiv carolijom iz vlastite kuhinje. Svaka cast ovim ljudima, ali prije svega budite sami svoj majstor. I jeftinije i bolje i zdravije, kako za tijelo tako i za dinju :) Lp za NS :)

    Oceni komentar:
    22
    49
  • Limanka 1

    pre 907 dana i 15 sati

    Cene su im katastrofa, a ni ljubaznost nije baš uvek primerena.

    Oceni komentar:
    1
    13