SCOLIO CENTAR: Više od 80% populacije bar jednom u životu oseti bol u leđima

SCOLIO CENTAR: Više od 80% populacije bar jednom u životu oseti bol u leđima

Brzina i način života uslovljavaju da ljudi zbog profesije kojom se bave obavljaju poslove u prinudnom položaju kakvi su dugotrajno sedenje kod ekonomista i u IT sektoru, držanje tela u frizerskoj i stomatološkoj struci, nošenje teškog tereta kod fizičkih radnika.

Svi ti nepravilni pokreti, fleksije, ekstenzije i rotacije kičme koje se ponavljaju iz dana u dan, dovode do nestabilnosti kičmenog stuba, slabije funkcionalosti zglobova i mišiča.

Bol u leđima, kako saznajemo u novosadskom Scolio centru, nastaje i kao posledica lošeg držanja tela, mišićnog disbalansa, fizičke neaktivnosti, ali nekada i zbog jednostavnih pokreta kao što su kijanje, raspremanje kreveta, podizanje lakih predmeta s poda, a sve se to događa zbog zauzimanja pogrešnog položaja prilikom izvođenja pokreta. Bol se javlja i kod sportista zbog loše programiranih treniga, mišićne asimetrije i nepravilnog izvođenja vežbi. To se dešava iz nekoliko razloga.

- Dolazi do preopterećenja međupršljenskih diskova što izaziva degenerativne promene, protruziju diska ili prolaps diska, curenje želatinske tečnosti u međupršljenske otvore gde vrši pritisak na spinalne nerve, dolazi i do oštećenja fasetnih zglobova koji ograničavaju pokret i daju stabilnost kičmenom stubu. Bol se uvek kreće, pa nekada osećamo trnjenje stopala, bol u listu i zadnjoj strani butine. Ponekad se stvara čak osećaj paralize i ukočenosti ukoliko se bol javlja u lumbalnom delu, ali isto tako ukoliko imamo problema sa vratnim delom dolazi do trnjena ruku, pritiska u glavi, vrtoglavice, bola u vratu i međulopatičnoj regiji – saopštavaju u Scolio centru.

Postoje mnoge metode koje se bave prevencijom i rehabilitacijom bola u leđima, ali jedan od najefikasnijih je specifična fizička aktivnost. Svaka osoba je individua za sebe i zato mora da trenira po posebnom planu i programu koji je adaptiran isključivo za tu osobu. Vežbama, kako dalje objašnjavaju u Scolio centru, dovodimo karlicu i kičmeni stub u neutralni položaj i jačamo mišiće stabilizatore kičmenog stuba koji su aktivni tokom čitavog dana. Osobe koje nemaju problema sa leđima takođe treba redovno da treniraju kako bi preventivno delovali. Pored jačanja mišića, vrši se i puno mikropokreta koji utiču na centralni nervni sistem i na taj način se postiže prevencija povreda.

 - Ovim vežbama pored jačanja mišića, učimo i pravilno držanje i pozicioniranje tela prilikom podizanja teškog tereta, pravilnog izvođenja fizičke vežbe, ali isto tako i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Sve to u jednoj celini daje pozitivne rezultate za rešavanje problema bola u leđima, ali i prevencije bola koji danas predstvalja problem 80 odsto populacije – zaključuju u Scolio centru.


PR tekst

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Milan

    pre 2020 dana i 3 sata

    Sve pohvale za mladu ekipu iz Scolio Centra, najjbolji ste, hvala vam punoooo na pomoći! Veliki pozdrav od Milana!

    Oceni komentar:
    0
    3
  • Zoranabg

    pre 2020 dana i 2 sata

    Nažalost ovo je naša realnost, ne krećemo se dovoljno i dugo sedimo... Sve je više mladih koji imaju ovaj problem, među njima i ja! Pratim vaš rad već duže vreme, sve pohvale!

    Oceni komentar:
    0
    3
  • Gari Garisa

    pre 2019 dana i 8 sati

    Svi bi mi da nas ne boli, ali koje su cene? To napišite

    Oceni komentar:
    0
    2