Prve novosadske poplave

Prve novosadske poplave

Novi Sad je izgrađen na samom Dunavu, pa onda možemo reći da je Dunav bio i glavni urbanista grada, pošto je vrlo često u prošlosti menjao svoj tok i okolinu Novog Sada. U doba kada je grad zasnovan trebalo je zasipati kanale, dok je sama rečna dolina bila nenastanjiva. Bio je to rit oko 9 meseci godišnje pod vodom, skoro stalno prošaran trskom i u velikoj meri pun divljači. Iako ga je Dunav često ugrošavao poplavama, kao onim najvećim iz 1770., 1817. (kada je voda na Kisačkoj kapiji bila ravna sa strejama u gradu), 1876. (kada je takođe prodrla u grad), 1926. (kada je Adamovićevo naselje bilo najugroženije), 1940. (kada su poplavljeni spoljašnji delovi grada) i 1965. (kada je voda poplavila Telep i okolna naselja). Redovne dunavske poplave dolaze leti, ali isto tako znaju da nas iznenade i u proleće. U određenim vremenskim razmacima “lepi, plavi Dunav”, kad podivlja, ugrožavao je katrastofalnim poplavama i naš grad...podsetimo se na neke.

Novi Sad je nekada mnogo trpeo od poplava, jer nije imao nasipe i dolme, a prve nasipe podigle su graničarske, a posle i komorske vlasti. Godine 1770. Dunav je prodro u grad pa su od tada, radi zaštite grada, podizani opkopi i nasipi. Bili su toliko jaki da su 1827. godine izdržali jedan vrlo visok vodostaj, a ipak voda nije provalila nasip. U početku nisu dizani obuhvatni zaštitni nasipi, nego su nasipane samo pojedine niže ulice kao što je Dunavska, glavni drumovi, futoški i temerinski i pregrađivane su manje uvale. Godine 1859. izgrađen je i Gornji nasip (Limanski nasip). Godine 1873. bio je poplavljen novosadski atar i o toj poplavi postoje u gradskoj arhivi podaci: ”U proleće, skupila se voda pustarama Koteka i okolini, te je onde poplavila 10.000 jutara zemlje. Slično se nakupila voda i na zemljištu Kisača. Zemljište Novog Sada bilo je zaštićeno od te vode bedemom…Da bi se oslobodili vode, stanovnici Kisača i spahijske sluge su noću, kradom, dolazili i nasilno provaljivali bedem i vodu propuštali na zemljište Novog Sada…Voda je stalno nadolazila…talasi su bedem provalili, i već nije bilo druge pomoći nego vodu sa Čeneja, Mrtvaljoša i Kamendina propustiti u Obradov i Siriški rit. Pošto je ovo propuštanje koristilo i Kisaču i Pirošu, pa i Kotekovom spahiluku, i ovi su dali radnike za propuštanje vode preko novosadskog zemljišta”.

Najveća i najfatalnija poplavaNovog Sada u XIX veku bila je ona od 12. marta do 18. aprila 1876. godine.

Godine 1875/6, zima je bila veoma duga i oštra, a preko leda na Dunavu prelazilo se kolima i tako je bilo sve do 22. februara, kada je krenuo led kod Novog Sada. Vreme je naglo otoplilo. Iz Beča su stizale vesti o velikoj opasnosti od poplave zbog zagušenja leda oko Bratislave, a ledene brane su zagušile rečno korito. Kada je nagomilanoj usporenoj vodi uspelo da te ledene bregove digne i krene, krenula je voda velikom brzinom. Već 7. marta kod Novog Sada se javlja porast od 40 cm za jedan dan. Led je krenuo na celom Dunavu i brzo ga je nestalo, pored visokog vodostaja.

U dnevnim vestima “Zastava” 15. marta javlja da su Miletić i Polit stigli brodom iz Pešte. Leda na Dunavu već nije bilo, a u isto vreme raste i Drava i pogoršava već teško stanje. Titelski nasipi popustili su 16. marta i poplavljen je titelski zaliv. Kod Novog Sada je stanje sve ozbiljnije, a Dunav raste za 20 cm, 16. marta. Za uzbunu zvoni 17. marta zbog opasnosti preliva kanalskih nasipa i istog dana voda ulazi kroz otvorene uvale iz futoškog atara u novosadsku šumu, i preko futoškog druma zaobilazi grad sa leđa. Na Rumenačkoj i Kisačkoj kapiji brzo se podižu nasipi, a voda stiže do Temerinske kapije i do Kanala. Verovatno u isto vreme je popustio i Donji nasip. Pravljen je na 1,5 km od stare Klanice (otprilike kod “Heroj Pinkija” danas). Brzo je poplavljen varoški rit i voda je izbila na temerinski drum. Nešto pre toga popustio je i kanalski nasip prema ritu. Povodom te poplave gradski Magistrat je održao nekoliko sednica i doneo zaključke o preduzimanju zaštitnih mera. Užurbano su popravljani nasipi i podizani novi, prokopavani su odvodni kanali, propusti i doziđivani šančevi oko grada. Tako je na poslednjoj sednici Magistrata od 22. marta izvestio predsednik “Da je nasip kod Limana presečen toliko da voda može oticati, da stanovnici Dunavske ulice i Pijace svoj espap smeštaju naviše, da se utvrđuje nasip kod Promenade, da se na Hanu postavljaju četiri splava, toliko i u ulici kod Pozorišta, a dva i u Kameničkoj ulici”.

Kao viša mesta u koja se stanovništvo može skloniti u slučaju poplave označene su zgrade: Srpska škola (Miletićeva), škola u Katoličkoj port i Gimnazija. Na povišenju nasipa kod Kanala radilo je oko 500 kola koja su dovozila zemlju. Upućeni su nadničari i kola kod Futoške šume, na temerinski drum i kod Kanala. Bilo je rešeno ako bi se pokazalo da nema dosta radnika, da se pozatvaraju sve gradske kapije (izlazi) i da se niko ne pusti iz grada.

Dan posle kulminacije vodostaja 22. marta, kod Novog Sada, u 5 sati ujutru, popustio je i Gornji nasip (Limanski), preko puta Kamenice. Prodor se proširio na oko 40 metara i već posle dva sata voda je stigla pod sam grad. Prelila je jermenski nasip i poplavila Dunavsku ulicu te došla do samog današnjeg Vladičanskog dvora. Zatim je voda prelila i dolmu “4 krajcare”, poplavila Podbaru i zaustavila se kod Kanala.

U Gradskoj kući, koja se nije nalazila na današnjem mestu, nego na prostoru  žandarmerijske kasarnu na mestu Bazara, pored Jermenske crkve, u dvorišnoj zgradi, zasedao je odbor za odbranu od poplave. Neprimetno je zgrada došla pod vodu i odbornike su čamcima spasavali iz većnice. Tako su sve dolme razorene, a Novi Sad opkoljen vodom izgledao je kao ostrvo usred mora.

“Zastava” se žali na vojsku koja na traženje grada nije vršila odbrambene radove. Posle izvesnog vremena nakon poplave komandant Petrovaradina se izvinjava da nije bila njegova nadležnost. Velike usluge su učinili gradu vatrogasci dobrovoljci, kao jedina disciplinovana organizacija. Njihov predsednik, poznati srpski knjižar Luka Jocić, zahvaljuje se članovima na revnosnoj službi, koji su tri nedelje po snegu i kiši, danju i noću neumorno radili. On kaže: ”Tu se oni pokazaše da se umeju dići i protiv svoga, inače najvećeg prijatelja, vode…”

U novosadskim novinama nalaze se uzajamne optužbe i traženje krivca. Naš narod i pored ovog udara ne kuka i jadikuje, a devojke i momci pevaju po rogljevima:

“Kad se dolma pravila

Nisu zvona zvonila

Sada voda dolmu kvari

Za nju svet ne mari…”

 Kažu da je bilo mnogo istine u toj naivnoj pesmici.

Troškovi oko ove poplave bili su vrlo veliki, a takođe i šteta stanovništva. Posle ove velike poplave 1876. godine, Magistrat i građani bili su izloženi velikim izdacima radi opravke dolmi, trasiranja novih nasipa, izrade planova i nivelisanja terena. Tek 60 godina posle katastrofalne poplave 1876. godine, inžinjer Urošević projektuje “Donji nasip”, ali akcija ne uspeva (posle 18 godina silom je izgrađen donji nasip).

Autor: Zoran Knežev, hroničar i publicista

Izvori:   

  • “Zastava” 1876. godine
  • Zbornici “Voda Vojvodine”
  • “Bilder Woche” 1937. godina (sa nemačkog tekst preveo mr. prof. S. Batranović)

Fotografije: 

  • “Bilder Woche” 1937. godina
  • Privatna digitalna kolekcija autora teksta
Oceni vest:
29
239

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Anica

    pre 2939 dana i 9 sati

    Ajd' da mu verujemo da je tako.

    Oceni komentar:
    25
    101
  • Ferenc

    pre 2939 dana i 5 sati

    Anice zar je dotle došlo da ne verujete hroničaru ni kada prepiše iz starih novina?

    Oceni komentar:
    24
    94
  • Mudrost i vrednoća

    pre 2938 dana i 5 sati

    Samo velikom i ponosnom državniku, antiokupatorsko-ljotićevsko-nedićevsko-djindjićevskom sledbeniku, kome je u ovom trenutku najteže, razumljiva je v(l)ažnost milosrdnog i andjelskog puta poplava, jer zna da primitivni narod insistira da se popravljaju stare i grade nove brane kako Srbija ne bi bila pod vodom.
    Narod je, ipak, svestan teškoće situacije. Radovan Milutinović iz sela Dljin, u opštini Lučani, rekao je da to što je njegova kuća poplavljena nikome nije palo teško kao predsedniku Vlade. ''Kada je voda počela da nadire samo sam pomislio kako li je sada premijeru. Mi smo ostali samo bez materijalnih dobara za koja smo radili celog života, a on zbog poplave može da ostane bez rejtinga koji je mukotrpno gradio tokom celog mandata i zbog kog se odricao svega. Nema gore stvari od poplave pred izbore. Jadan čovek'' - rekao je Radovan. Milica Savković, iz kraljevačkog naselja Grdica, kaže da joj je kuća drugi put poplavljena i da je zbog toga morala da pruži podršku Vučiću jer zna kako mu je. ''Ovo što se desilo je stvarno strašno. Od prošle poplave se jedva oporavio i posle samo dve godine ga je zadesila još jedna… Pa to je užasno. Mi nismo hteli da iz naših poplavljenih kuća pričamo o tome kako mu je teško već smo rešili da se organizujemo, da dođemo ovde i da mu pružimo podršku. Nadam se da će nas ove patnje kroz koje Vučić sada prolazi konačno opametiti i da ćemo sve učiniti da njemu više ne bude najteže zbog našeg neodgovornog ponašanja'' – izjavila je Milica.
    Herojski i mudri Vučić zna da bi se gradnjom novih brana zapostavilo kapitalno ulaganje u večni projekat Beograd na vodi koji je od značaja za sve gradjane Srbije, jer će to omogućiti da svi u Srbiji plivaju na vodi, a ne samo neki kao što je to slučaj ovih dana. Na taj način bi se smanjila potreba i za novim bazenima, a tako bi se i uštedelo. Kao što veliki Mitrovićev PINK levičar Vulin kaže - MMF-NATO upravnik Vučić je pravi levičar, jer misli na sve jednako. Time Vučić herojski i ponosno pokazuje ne samo da je potpuno nevažna nebeska Srbija, već i da zemaljska Srbija ima veoma mali značaj. Srbija pod vodom mora odneti pobedu kod svih racionalno orijentisanih ljudi. Za sadašnju i buduću Srbiju pod vodom i na vodi!
    Živela vodjina vodena Srbija!

    Oceni komentar:
    107
    58
  • Nikola Kolarov

    pre 2935 dana i 8 sati

    Lepo nam je gospodin Knežev objasnio da: „Ovo nisu tekstovi za profesore istorije i ostale poznavaoce prošlosti ovih prostora. Ovo što pišem je čista publicistika i namenjena je publici od 7-77 godina, od čistačice početnice do najstarijih penzionera sa osnovnom školom, a ne naučni radovi iz oblasti istorije.“, Zaboravio je samo da njegova ciljna grupa ne zalazi na portale po internetu. Tekstovi koje objavljuje http://www.mojnovisad.com/ su očigledno namenjeni novosađanima i onima koji vole naš Novi Sad, a sudeći po raznoraznim studijama o obrazovnom profilu korisnika interneta i komentarima čitalaca koji posećuju portal, grupacija sa „osnovnom školom“ nije, ili je jako malo, zastupljena među čitaocima njegovih tekstova. Mogu se složiti sa g. Kneževim da to nikako nisu „naučni radovi iz oblasti istorije“, ali nisu ni tekstovi koji bi trebali da nađu mesto u rubrici „MOJ GRAD“, jer naš grad zaslužuje mnogo više. Tekstovi sa nabacanim istorijski podacima, često netačnim i neistinitim, upakovani u suvoparnu priču pre bi trebalo da budu objavljeni kao komentari samoukih ljubitelja istorije grada, nego kao autorski tekstovi „hroničara i publiciste“.
    Molio bih Uredništvo da ovu moju kritiku shvati kao najdobronamerniju, jer mi je želja da naš omiljeni portal koji se bavi nama i našim gradom bude još bolji. Ujedno bih gospodinu Kneževu dao, isto tako dobronameran, savet da pokuša (ukoliko mu njegove mogućnosti dopuštaju) tako interesantne teme studioznije i sa većom pažnjom obradi, jer ipak tekstove na internet portalima čitaju posetioci koji imaju malo više od „osnovne škole“.

    Oceni komentar:
    12
    68
  • @Mudrost i vrednoća

    pre 2935 dana i 7 sati

    Kakve veze ima vaš komentar - politički pamflet sa prvim novosadskim poplavama? Istina kakav test takav i komentar - bez veze.

    Oceni komentar:
    23
    58
  • SNS botovi

    pre 2934 dana i 2 sata

    Kakve veze imaju sendvičari sa prvim novosadskim poplavama? Moderni MMF-NATO upravnik Čedomir Vuči je za osiguranje imovine po uzoru na Švajcarsku, a ne za izgradnju nasipa i brana. Nasipi i brane su prevazidjeni.

    Oceni komentar:
    49
    28
  • Mirko

    pre 2933 dana i 13 sati

    @SNS botovi: A koji si pa ti, ili čiji si pa ti, BOT. Mani se politike na ovom sajtu. Ne zagađuj sve sa vašim politikanstvom, dosta je što nas zasipate sa ekrana i novina, zvonite na vrata, zivkate telefonom. Hvataj se nekog poštenog posla, ako imaš kvalifikacije, a ako nemaš uči, kvalifikuj se-Mani se politike. A da znaš i ne vredi ti da se dokazuješ, kasno je. Sva partijska mesta su već popunjena, dockan si se setio.

    Oceni komentar:
    24
    46
  • @Mirko

    pre 2933 dana i 9 sati

    Mirkec, mani se popovanja, nego lopatu u ruke, na posao i izgradnju nasipa i brana, da ne bi opet kada dodju poplave ovde prosipao pamet kako se ne treba baviti životnom politikom.

    Oceni komentar:
    46
    24
  • Ljubomir za @Mudrost i vrednoća

    pre 2933 dana i 8 sati

    Komentar si izgleda pogrešno adresirao. On bi trebao da i u kafanologiju jer je prepisan sa zahodskih vrata neke od kafana sa periferije.

    Oceni komentar:
    17
    34
  • Mudrost i vrednoća su odlika velikih suverenih ljudi

    pre 2933 dana i 2 sata

    kao što je herojski kolonijalni MMF-NATO upravnik Čedomir Vuči, koji se ne predaje ni pred poplavama, a kamoli pred Tačijem.

    Oceni komentar:
    43
    23
  • Vojislav D. Kosovac

    pre 2932 dana i 21 sat

    @Mudrost i vrednoća su odlika velikih suverenih ljudi

    Tu si apsolutno u pravu, ali nije na odmet naglasiti da piskaranje stupidnih političkih komentara ne spada ni u jednu od kategorija koje si naveo. Kod nas se kaže da je to mudroserstvo i da je to odlika malih (da ne bi bilo zabune: duhovno i intelektualno) bezličnih anonimusa.

    Oceni komentar:
    23
    51
  • Čedomir Vuči

    pre 2932 dana i 9 sati

    je najbolja brana svim poplavama, jer je herojska, kolonijalna, intelektualna i duhovna MMF-NATO gromada, kao i veliki broj SNS botova.

    Oceni komentar:
    33
    21
  • Исидор

    pre 2932 dana i 4 sata

    ММФ-НАТО квислинг Вучић је поплава за Србију!

    Oceni komentar:
    36
    20
  • Branislava

    pre 2927 dana i 12 sati

    Tekst o poplavi i ove što mešaju politiku u sve pore naših života izgleda da je izbacila poplava.

    Oceni komentar:
    15
    23
  • Sramota!

    pre 2927 dana i 3 sata

    Zaista je sramota povezivati politiku, premijera Vučića i Vladu Srbije sa izgradnjom nasipa i brana protiv poplava, a kamoli sa MMF-om, NATO paktom i Tačijem.

    Oceni komentar:
    21
    14