PRAVDA JE (IPAK) DOSTIŽNA: Sud u Strazburu presudio u korist naše sugrađanke

PRAVDA JE (IPAK) DOSTIŽNA: Sud u Strazburu presudio u korist naše sugrađanke

Predugo trajanje sudskih procesa i dalje je rak-rana srpskog pravosuđa, zbog čega se građani, tražeći zakinutu pravdu, obraćaju Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Tako je Novosađanka M. N. gotovo osam godina čekala rešenje parnice za naknadu štete zbog izgubljene zarade usled automobilske nesreće, po tužbi koju je podnela 2004. godine, a pravosnažno je presuđena 2012. godine, piše "Dnevnik"

Na kraju, ona se žalila Sudu u Strazburu pošto je Ustavni sud Srbije odbio njenu ustavnu žalbu na predugo suđenje, ocenjujući, kako je istaknuto, da je postupak bio složen, te uzimajući u obzir da su u tom periodu parnični sudovi doneli četiri presude u dve instance, piše novosadski dnevni list. 

Sud u Strazburu je, međutim, za razliku od Ustavnog suda, našao da je u slučaju M. N. "dužina parnice bila prekomerna", kao i da je došlo do povrede člana Evropske konvencije o ljudskim pravima kojim se građanima garantuje pravo na suđenje u razumnom roku, 

U javno objavljenoj presudi, koju je Sud za ljudska prava doneo, kako je navedeno, imajući u vidu svoju sudsku praksu po tom pitanju, izneto je obrazloženje da se "opravdanost dužine postupka mora ceniti u svetlu okolnosti predmeta i pozivanjem na kriterijume: složenost predmeta, ponašanje podnositelja predstavke i nadležnih organa i važnost predmeta spora za podnositelja predstavke", piše "Dnevnik".

Oceni vest:
14
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • dip.pravnik

    pre 1723 dana i 14 sati

    Nisam iznenadjen, Ustavni sud se savrseno uklapa u ovo ekstremno lenjo, ekstremno nesposobno, ekstremno nezainteresovano 'pravosudje', ako se uopste moze tako i nazvati.

    Oceni komentar:
    0
    10