Poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 14. do 20. maja

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 14. do 20. maja

Međunarodni poljoprivredni sajam, najznačajnija priredba Novosadskog sajma. iz godine u godinu potvrđuje reputaciju jednog od najvažnijih poslovnih događaja u oblasti agrara u ovom delu Evrope.

Broj izlagača i posetilaca, promocija proizvoda i usluga iz 60 zemalja, kao i ostvareni poslovni rezultati, doprinose da se Poljoprivredni sajam u Novom Sadu nalazi među deset najznačajnijih sajmova poljoprivrede u Evropi.

Od 14. do 20. maja, posetioce očekuje bogata Izložba poljoprivredne mehanizacije, a pripremaju se Izložba organske proizvodnje i proizvoda sa oznakom geografskog porekla i Nacionalna izložba stoke. Za posetioce je organizovana poklon-igra u kojoj je glavna premija traktor Belarus 422. Darodavac je Agropanonka MTZ Finke.

Na 83. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, prvi put našim proizvođačima i posetiocima biće prezentovani vrhunski proizvodi iz Kine, u okviru izložbe “Premium brands from China”. Objedinjeni nastup više od 50 kompanija iz te azijske zemlje biće svojevrstan ”sajam u sajmu”, koji će u Hali 4 biti održan od ponedeljka, 16. do četvrtka 19. maja. Radno vreme izložbe “Premium brands from China” će biti od 9 do 17 časova, dok kapije Novosadskog sajma za posetioce ostaju otvorene do 19 časova.

Do sada su najavljene i kolektivne izložbe Italije, koja je ove godine Zemlja partner, Holandije, Mađarske, Austrije, Republike Srpske, Turske, Češke i posle više od deset godina Španije. Atraktivan nastup na Poljoprivrednom sajmu najavile su i dve agrobiznis kompanije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima „Al Dahra“ i “Al Rawafed Holding LLC”.

Potvrđeno je i prisustvo predstavnika nadležnih državnih organa, privrednih komora i asocijacija iz zemlje i inostranstva. Međunarodni poslovni susreti AgroB2B@NSFair i ove godine će omogućiti saradnju preduzetnika i institucija sa različitih krajeva sveta, a biće održani u ponedeljak, 16. maja.

U Kongresnom centru Novosadskog sajma, koji obezbeđuje modernu infrastrukturu biće organizovane promocije, prezentacije, stučni skupovi kao i drugi poslovni događaji. Color Press Group priređuje International Food Conference by "Diplomacy&Commerce", koja će okupiti najeminentnije stručnjake u oblasti poljoprivredne proizvodnje i najuspešnije proizvođače. Najavljeno je i učešće predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, kao i ambasadora Italije u Beogradu Đuzepea Manca i Kristine Moro, ambasadora Francuske u Beogradu.

Nacionalna izložba stoke biće bogatija nego prošle godine, a dolazak na Sajam potvrdili su uzgajivači goveda, koji su prošle godine izostali. Posetiocima je uglavnom najinteresantnija, izložba konja. Iz godine u godinu sve je veće interesovanje odgajivača konja za Nacionalnu izložbu, pa je za 83. međunarodni poljoprivredni sajam prijavljeno više od 200 priplodnih konja starosti od 3 do 12 godina. Izložba na Novosadskom sajmu poznata je po temeljnoj i pažljivoj selekciji i izboru najboljih primeraka koji će učestvovati, biti klasirani, a oni najbolji i poneti laskave prestižne titule za kvalitet Novosadskog sajma.

Najviše je prijavljeno grla Lipicanske rase, a zastupljena su još i grla rase Nonius, Hrvatski hladnokrvni, Arapske rase i kao i uvek, najmlađim posetiocima najinteresantniji, Šetland poni. Komisija će napraviti selekciju prijavljenih grla i njih oko 120 uputiti na analizu krvi. To će biti još jedan vid selekcije, jer će na osnovu dobijenih rezultata, nadležne veterinarske institucije samo grlima čiji rezultati budu ispunili sve propisane parametre, odobriti učešće. Na taj način 100 grla iz svih krajeva Republike Srbije, će se “useliti” 10. i 11. maja u Halu 15 Novosadskog sajma. Komisija će 12. i 13. maja, oceniti, klasirati, a najboljima i dodeliti prestižna šampionska priznanja Novosadskog sajma. Dan stočara, tradicionalno se organizuje četvrtkom. Ove godine, to je 19. maja.

Povodom Poljoprivrednog sajma rade komisije za ocenu kvaliteta u čijim sastavima su eminentni stručnjaci iz zemlje i regiona, a vrednujuju kvalitet u 30 robnih grupa. Poznati su i prvi šampioni. Pravi rekorder među osvajačima vrhunskih priznanja Novosadskog sajma je knjaževački “Timomed”, koji sedamnaesti put uzastopce osvaja Veliki šampionski pehar. I ove godine se nagrađuje za vrhunski kvalitet meda i dijetetskih proizvoda na bazi meda.

Velike šampionske pehare osvajaju i “Pčelarska farma” Jović Tomislav i Milena, Užice kao i Pčelinjak Jovanović, Arilje - za vrhunski kvalitet dijetetskih proizvoda na bazi meda i meda. Pehar Novosadskog sajma odlazi u Grčku, a nagrađuje se A.A. Dimakopoulos Argyrios A - za vrhunski kvalitet organskih medova. Na ocenjivanju kvaliteta semenskog materijala biljnog porekla Velikim šampionskim peharom Novosadskog sajma nagrađen je “Best Seed Producer", Feketić, doradni centar Srbobran za visok kvalitet dorade širokog asortimana žita i industrijskog bilja i izuzetan kvalitet semenskog materijala. U istoj robnoj grupi, Srebrni šampionski pehar osvaja Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad za širok asortiman i izuzetan kvalitet semenskog materijala iz grupa žita i industrijskog bilja, te za dugogodišnji kvalitet semenskog materijala biljnog porekla.

Od ove godine, izlagači i posetioci, imaju besplatan Wi-Fi i mobilnu aplikaciju u krugu Novosadskog sajma. Posetioci će na aplikaciji moći da pretražuju izlagače po robnim grupama ili nazivu kompanije, ali i da se lakše snalaze na Sajmištu, uz upotrebu mobilnog telefona, tableta ili laptopa. Pristup aplikaciji biće omogućen zahvaljujući Wi-Fi sistemu koji je postavljen na celom Sajmištu.

Generalni sponzor 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Generali osiguranje Srbija. Radno vreme je od 9 do 19 časova. Cena pojedinačne ulaznice ni ove godine nije menjana i iznosi 500 dinara.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan