Objašnjeno koliko dugo bi trebalo da čuvate račune za komunalije

Objašnjeno koliko dugo bi trebalo da čuvate račune za komunalije

Računi za komunalne usluge zastarevaju za godinu dana, poreski dugovi za pet godina, dok za ostale dugove za koje nisu zakonski precizirani rokovi važi opšti rok zastarelosti po Zakonu o obligacionim odnosima od – deset godina.

Zbog neplaćenih komunalnih usluga – a pod tim se podrazumevaju i računi za mobilnu i fiksnu telefoniju, kablovski internet i TV, struju, vodu, odnošenje smeća i sve druge usluge gde račun na adresu potrošača stiže jednom mesečno – izvršitelji su tokom 2022. godine išli u prinudnu naplatu više od 330.000 puta. Ostalih slučajeva, nevezanih za komunalne usluge, bilo je manje, prenosi City magazin.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije NOPS Zoran Nikolić pojasnio je da kod usluga mobilnih operatora potrošači moraju da vode računa o tome da li duguju za uslugu ili za proizvod u slučaju kada u paketu kupe mobilni telefon.

Ovde samo treba napraviti razliku između isporučenih usluga, kada je reč o mobilnim operatorima, i proizvodu. Jer dug za kupljeni telefon u paketu kod mobilnog operatora ne zastareva u roku od godinu dana, o tome treba voditi računa. Potraživanja za usluge zastarevaju za godinu dana, one su isporučene. Ali, tu imamo i robu – telefon, za koju dugujemo operatoru, pa postoji razdvojeno potraživanje – usluga zastareva za godinu dana, ali dug za telefon – ne – objasnio je Nikolić.

On je rekao i da je dug za komunalne usluge zastareo kada je stariji od 12 meseci, kao i da će onaj ko račune plaća elektronski imati u svojoj bazi podataka sve dokaze o uplati, što je, ističe, savremena tekovina.

Nikolić je ukazao na to da su svi pružaoci usluga po Zakonu o zaštiti potrošača dužni da potrošača na svakom aktuelnom računu obaveste o kompletnom stanju duga, kako bi imao uvid u potrošnju i dugovanje.

Tako da je jako teško da se odjednom pojavi neki zaostali dug od pre tri godine. A, i ako je zaostao od pre tri godine, sada ne može da bude naplaćen. Pri pokušaju takve naplate, potrošač mora da uputi prigovor zastarelosti sudu ili izvršitelju – naveo je Nikolić.

Istakao je da sud ne vodi sam po sebi računa o prirodi zastarevanja računa, već je potrošač taj koji mora da istakne prigovor zastarelosti.

Ni sud ni izvršitelj neće po automatizmu da vodi računa o tome. Najgore što potrošač može da uradi je da ćuti ili ne primi to rešenje o izvršenju i ne uloži prigovor zastarelosti – upozorio je Zoran Nikolić.

Inače, za sva zastarela potraživanja važi pravilo – ako se plati makar jedan dinar, to automatski znači da je potrošač priznao ceo dug i moraće da ga plati, prenosi City magazin. To je definisano Zakonom o obligacionim odnosima gde se navodi da se zastarevanje prekida kada dužnik prizna dug.

Oceni vest:
2
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Slobodan Trifunovic

  pre 68 dana i 17 sati

  Davalac usluga podnosi tuzbu za grupu duznika .Sud donosi presudu da se dug naplati.Javni izvrsilac postupa po odluci Suda I "obavestava "
  duznika,tako sto uruci sudsku odluku preko oglasne table.Duznik za to vreme nema uvid o pravnom postupku,i ne podnosi prigovor o zastarelosti,tako da presuda postage IZVSNA.

  Oceni komentar:
  2
  11
 • Nikom ne verovati

  pre 68 dana i 15 sati

  Ja još čuvam obračun iz Jugobanke za gašenje tekućeg računa, negde 1988-me godine.
  To je slika prave Srbije.

  Oceni komentar:
  1
  15
 • Kakogod to je nenormalno

  pre 67 dana i 21 sat

  Bas lici na neku igricu
  ako budeš slep ukrašću ti rep to pokvarenjačko nepriznavanje i zanemarivanje datuma računa sve dok ih neko ne upozori.. Pljuc.
  I*** cenzurisano *** zbog izglasavanja nenormalnosti i skrivanja Resenja.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Ja

  pre 65 dana i 20 sati

  Komsiji je stigao izvrsitelj bez ikakvog upozorenja zvog neplacenog racuna za infostan kako kazu iz 2009. god. Znaci posle 14 god. Jos jednom prijatelju takodje a iako je igrom slucaja imao sacuvan bas taj racun morao je ponovo da ga plati, posle par meseci ponovo je bio sporan isti racun i advokat mu je rekao da mu je pametnije da ga plati i treci put jer ce izvrsitelji da odrade svoje a ti dok dokazes kasno je.

  Oceni komentar:
  0
  2