Nužda ruži grad

Nužda ruži grad

U Novom Sadu koji broji preko 400.000 stanovnika postoje samo četiri funkcionalna javna toaleta, u Kralja Aleksandra, na Petrovaradinskoj tvrđavi, na Beogradskom i na Sunčanom keju. Ova činjenica pogađa stanare i posetioce Katoličke porte koja se noću pretvara u javni toalet na otvorenom.

Mnogima, nedovoljan broj lokacija na kojima se nalaze javni toaleti, služi kao izgovor i opravdanje da vrše nuždu na javnim mestima, što je inače kažnjivo delo.

Osim u parkovima, haustorima, pasažima, uz kontejner, u ulazu zgrade,  višegodišnje mesto za vršenje nužde je Katolička porta. Nesnosan smrad i nimalo prijatan prizor svakog jutra se zatiče u samom centru grada.

- Pomalo mi je žao i na neki način me je sramota, što kao dekan Katedrale novosadske i kao župnik, moram se baviti o problematici uriniranja i povraćanja u Katoličkoj porti. Mislim da to nije moja dužnost - kazao je rimokatolički župnik Robert Erhard.

Župnik kaže da ne prođe nijedan viikend da ne mora da zove policiju, zbog mladih koji se okupljaju u Porti i ostavljaju za sobom nered. Takođe, on je zabrinut za decu koju roditelji preko dana dovode da se igraju u Porti u kojoj se nalaze ostaci malih i velikih nuždi.

- Ja nisam stručnjak, nisam taj koji zna voditi grad, ali mislim da bi se moglo puno više toga uraditi, da ima, kako se to danas kaže, političke volje - napominje župnik.

Komunalna policija je prošle godine izrekla 37 kazni zbog vršenja nužde na javnom mestu, a ove godine za iste prekršaje izrečeno je 15 kazni. Iznos kazne za fizičko lice za ovaj prekršaj je 8.000 dinara.

U Novom Sadu postoje četiri javna toaleta koja su u funkciji. U Kralja Aleksandra javni toalet radi cele godine od 7 do 23 sata, na Petrovaradinskoj tvrđavi, na Beogradskom i na Sunčanom keju javni toaleti rade od marta do decembra, od 9 do 17 sati. Tokom manifestacija toaleti u centru i na Tvrđavi rade 24 sata.

- Trenutno su najveće potrebe za postavljanje javnih toaleta u našim parkovima kao što su Dunavski park, Limanski i Futoški, ali u 2015. godini se ne može to realizovati pošto nemamo rešene imovinsko pravne poslove. Rešavanjem tog problema pristupiće se dalje realizaciji postavljanja toaleta u navedenim parkovima - rekla je samostalna saradnica u Gradskoj upravi za komunalne poslove Senka Sekulić.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan