Novosadski roditelji trgnite se, vaši školarci imaju sve više zdravstvenih problema

Novosadski roditelji trgnite se, vaši školarci imaju sve više zdravstvenih problema

Prekomerno sedenje ispred TV ekrana, igranje kompjuterskih igrica i igrica na telefonu postale su svakodnevna zamena za sportske aktivnosti novosadske dece.

Rezultati na sistematskim pregledima u Domu zdravlja " Novi Sad" poražavajući su, a načelnica pedijatrije u ovom zdravstvenoj ustanovi dr Vesna Vuleković kaže za portal Mojnovisad da školska populacija dece sve više pokazuje znake lošeg držanja tela i gojaznosti.

- Međutim ono što još više zabrinjava je činjenica kako su školarci i sve više zavisni o računaru odnosno sve je češće prisutan problem zavisnosti od telefona i interneta. A sve to ostavlja posledice na zdravlje dece. Najčešće posledice jesu deformiteti kičme, gojaznost i pogoršanje vida - navodi dr Vuleković.

Deca prvi put kontrolišu vid u četvrtoj godini, prilikom prvog sistematskog pregleda koji se radi u predškolskim ustanovama. Pregledi se zatim rade pred polazak u školu.

– Nezdrav način života u poslednjih 20 godina znatno je izmenio sliku zdravlja naše dece. Neadekvatne fizičke aktivnosti, boravak ispred kompjutera, uz šta ide i nekontrolisano grickanje slatkiša, rezultirali su da se broj gojazne dece u poslednje dve decenije skoro utrostručio – napomenula je dr Vuleković.

Za nezdrav način odrastanja dece donekle, tvrde stručnjaci, krivi su i roditelji koji ne kontrolišu koliko vremena deca provode ispred ekrana bilo TV ili kompjuterskog.

– Starije dete satima ne izlazi iz sobe gde sedi za kompjuterom ili telefonom i igra igrice. S obzirom na to da je pubertetlija, mislila sam da je bolje da bude kod kuće, nego da se šmuca po ulicama. Međutim nekoliko meseci počeo da nosi naočare i uverena sad da mu se vid pokvario zbog gledanja u ekran – kaže majka petnaestogodišnjaka Gordana P.

Kako saznajemo u novosadskim školama, mnoga deca su bez ikakvog razloga oslobođena nastave fizičkog vaspitanja, što svakako nije dobro. Neke fizičke vežbe, poput vežbi oblikovanja, trebalo bi da rade skoro sva deca. Deci koja ne mogu da se bave svim fizičkim aktivnostima treba prilagoditi vežbe, jer rezultati pokazuju da se deca ni kod kuće ne bave fizičkim aktivnostima.

Inače, dr Vuleković napominje da se sistematski pregledi rade u prvom, trećem, petom i sedmom razredu.  Njih obavlja izabrani pedijatar, a sistem je sledeći: medicinska  sestra  poziva  dete, odnosno roditelja na zakazan termin.

Vuleković napominje da kada je reč o vakcinaciji mlađe dece, broj roditelja koji ne žele da vakcinišu svoju decu se smanjuje.

 

Prema kalendaru vakcinacije deca se vakcinišu:   TBC (ili BCG – Bacille Calmette Guerin) – vakcina protiv tuberkuloze, Hep-B – vakcina protiv hepatitisa tipa B, DTP (ili DiTePer – Diphteria, Tetanos, Pertussis) – vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, Polio (Poliomyelitis OVP – živa vakcina za oralnu primenu ili IPV – inaktivisana polio vakcina) – vakcina protiv dečje paralize, Hib (Haemophilus influenzae b) – vakcina protiv hemofilus influence tipa b, prethodne tri ( DiTePer, Polio, Hib vakcine) su sada zamenjene jednom DTaP – HiB – IPV, MMR (Morbilli, Parotitis, Rubella) – vakcina protiv malih boginja, zaušaka.

Tekst: Ljiljana Natošević Milovanović

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan