NOVOSAĐANI: Vesna je učesnica Survivora, psiholog, odbojkašica i svetska putnica

NOVOSAĐANI: Vesna je učesnica Survivora, psiholog, odbojkašica i svetska putnica

Naša sugrađanka izuzetno je svestrana, a svoja iskustva iz sporta i psihologije odlično je primenila u popularnom Survivoru. Pored toga, ona je i uspešna preduzetnica, a njena pasija za putovanjima vodi je i u najudaljenije zemlje naše planete.

Vesna Jovanović rođena je 1983. godine u Novom Sadu. Završila je osnovnu školu "Đorđe Natošević", gimnaziju "Svetozar Marković", a potom psihologiju na Filozofskom fakultetu. Prva je u svojoj porodici koja je i preduzetnik, godinama ima svoj brend antibakterijskih peškira namenjenih prvenstveno putnicima, sportistima i praktičnim ljudima. Pasionirani je putnik, te je do sada obišla 65 zemalja sveta. Godinama se uspešno bavila odbojkom i živela u inostranstvu, a bila je i odbojkaški sudija. Popularnost je stekla učešćem u poslednjoj sezoni Survivora, nakon čega se oseća jačom nego ikad.


Godina 2015. bila je prekretnica u njenom životu. Od tada ima proizvodnju peškira "Okapi", koji su praktični za putovanja, jer su tanki i zauzimaju malo mesta, brzo se suše, a omiljeni su i sportistima. Iste godine napravila je prvi krug oko planete, u trajanju od 40 dana, a sa putovanjima nikad nije ni prestajala.

Čitala sam neku knjigu od Isidore Bjelice, gde ona pominje da se jedan dan može živeti dva puta, kad prođeš datumsku granicu kroz zone. Pomislila sam kako to nije tako nedostižno, i doživela sam to, između Tokija i Havaja, gde sam na oba mesta doživela 1. maj. Do tad sam već bila u Keniji, Tanzaniji, Brazilu, Argentini i Urugvaju, uglavnom u svojoj privatnoj režiji, jer me to ne ograničava u obilascima. Treba krenuti od manjih i laganijih putovanja, pa sam počela od Tajlanda, Malezije i Singapura. Pomoglo mi je to što sam kroz odbojku upoznavala ljude iz celog sveta, recimo igrala sam sa dve Brazilke, Arentinkom i sl, pa su mi neke od njih bile i domaćini. Obišla sam Madagaskar, Ameriku, Kinu, Hong Kong, Vijetnam, Šri Lanku, Maldive, Peru... Sve u svemu, 65 država. Pomaže mi i to što govorim francuski, španski i engleski. To je neko moje punjenje baterija i životno iskustvo – kaže Vesna za portal Moj Novi Sad.

Sa putovanjima nastavlja, pa uskoro planira da ode u Jordan, a krajem godine u Australiju i Novi Zeland. Pokušava da inspiriše i ljude oko sebe da što više putuju, pa razmišlja i o pokretanju podkasta na tu temu.


Odbojkom
je počela da se bavi kao tinejdžerka, a pre toga je njen izbor bila košarka. Kao odbojkašica, stigla je do reprezentacije i igrala je profesionalno 12 sezona, od čega je četiri godine živela u Francuskoj, a potom u Španiji, na Kipru, u Poljskoj, Češkoj i Bahreinu. Igrala ju je dugo, do svoje 35. godine, a tek nakon toga uspela je da nađe vreme da se bavi svojom strukom.

Moje interesovanje se kreće između sportske psihologije i one namenjene roditeljima, ali sam se trenutno više našla u toj roditeljskoj oblasti, gde sam prošla i dodatne obuke. Završila sam i kurs za operativnog trenera, jer mi je želja da ljubav ka sportu prenosim i na decu. Trenutno radim personalne sportske treninge i primećujem da deca imaju puno poverenja u mene i da im je zabavno. Tu spajam sport i psihologiju i to je moja prednost – navodi ova Novosađanka.

Kao psiholog, od pre dve godine radi sa Fondacijom "Novak Đoković" na jednom programu, gde drži besplatne radionice za roditelje dece vrtićkog uzrasta, koje smatra izuzetno korisnim.

Učešće u Survivoru bila joj je želja otkako se ovo rijaliti-takmičenje pojavilo kod nas, ali se ranije nije prijavljivala jer je bila vezana ugovorima za odbojkaške klubove za koje je igrala. Ipak, prilika joj se ukazala u prethodnoj sezoni. Prošla je sve krugove i pojavila se na malim ekranima.


Survivor je mešavina glave, tela, socijalnog snalaženja i ja kao avanturista sam se videla u tome. Jeste da je otežavajuća okolnost to što mi se to desilo u četrdesetim i svi su bili petnaestak godina mlađi od mene, ali, srećom, ja svoje godine ne priznajem. Bilo je izazovno sa više strana – opisuje naša sagovornica.

Kao najtežu okolnost navodi manjak hrane, gde su bukvalno susrela sa gladovanjem. Jedino što je moglo da se ulovi su bile ribice, čiji ukus, kako tvrdi, nije bio nimalo privlačan. U momentu kad je izašla iz emisije, imala je 12 kilograma manje.

Uslovi su zaista jako teški: spavaš na tvrdom pesku, zbijen među nepoznatim ljudima jer je noću u februaru bilo hladno, sve što s doneo je u jednom malom rancu, kozmetička sredstva nisu dozvoljena, higijenu održavaš u moru... Klimatski uslovi u Dominikanskoj Republici su, sami po sebi, šok za naš organizam, pokisli smo više puta, preko dana se kuvali na vrućini – ističe Jovanović.

Nakon dva meseca, zbog povrede kolena, Vesna je eliminisana iz takmičenja, ali je iskustvo bilo dragoceno: pomerila je svoje granice na sve moguće načine.

Prisustvo kamera je takođe bilo izazovno, kao i snalaženje među potpuno nepoznatim ljudima, bez ikakvog kontakta sa porodicom. Moja prednost u svemu tome je bila što sam godinama menjala saigrače i živela sa različitim ljudima, pa sam se tu lakše prilagodila. Tolerantna sam, nisam svadljiva, ne osuđujem ljude i to je tamo jako važno. Ništa tamo nije lako, a moja stabilnost im je prijala. Sa svima sam uspela da ostvarim korektan odnos, a momenat drugarstva je u takvoj situaciji jako značajan – naglašava ona.


Pored teških, Vesna pamti i predivne momente, kad su se družili, pevali, bili srećni ako dobiju neku lepu nagradu, a kupanje u Karipskom moru opisuje kao fenomenalno. Igre su joj bile zanimljive, i sveukupno je zahvalna što je dobila priliku za učešće.

Nakon Survivora, ne postoji situacija koje se plašim i u kojoj mislim da se ne bih snašla, i to je jako dobro. To daje samopouzdanje i unutrašnju stabilnost, a već sam je dobijala i kroz ranija putovanja. Sad mislim da bukvalno mogu sve – uverena je Vesna.

Nakon povratka kući, dešava joj se da je prepoznaju na ulici, a najdraže joj je kad istinsko interesovanje za celu priču prepozna kod dece, dok sa bratovljevim malčišanima ide na igralište.

Pored sportskih, preduzetničkih i putničkih strasti, naša sugrađanka je i članica Mense i puna je sjajnih ideja na raznim poljima koje će, ako je suditi po dosadašnjim postrignućima, svojom upornošću i ostvariti.

Oceni vest:
27
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan