NOVOSAĐANI: Profesorka književnosti koja se u penziji posvetila umetnosti

NOVOSAĐANI: Profesorka književnosti koja se u penziji posvetila umetnosti

Životni poziv posvetila je obrazovanju dece, ali nikad nije zapostavila ljubav i sklonost ka umetnosti. Treće doba je iskoristila da iskaže svoju kreativnost do maksimuma, a njene rukotvorine su namenjene za individualce sa sopstvenim stilom.


Radmila Stanić
je rođena u Novom Sadu. U rodnom gradu je završila studije, a nakon udaje se preselila u Bačku Palanku, gde je radni vek provela kao profesor književnosti u gimnaziji. Danas je penzionerka koja je preko leta Novosađanka, a tokom zime Palančanka. Članica je Udruženja "Zlatne ruke" i stvara prelep nakit od keramike, a kreira i veoma zanimljivije odevne detalje. Ima dve ćerke i troje unučadi.

 - Afinitet prema umetnosti imam od detinjstva i taj talenat nikad nisam zapostavila, čak i dok sam predavala u školi. Uvek sam stvarala iz ljubavi, a ne zbog materijalne dobiti. U početku samo to radila za članove porodice, a kasnije i za prijatelje – počinje svoju priču Radmila i nastavlja:

- To je pre svega nakit od keramike za dame i decu. Pravim prstenje, ogrlice, minđuše, broševe i magnete. Takođe, tu su i odevni predmeti, a trenutno u kolekciji  jesen-zima nudim šalove i kape koje sam dizajnirala – objašnjava Stanić.


Sagovornica portala Mojnovisad.com kaže da se radi o skupom hobiju, ali i da je često poklanjala predmete, jer voli da ih pokaže i da se vide.

- Imam prisan kontakt sa ljudima, ali ako nešto ode u prave ruke zadovoljna sam. Uvek imam zamišljenu priču kada nešto stvaram i tako nastane keramička ogrlica koja predstavlja dukat sa Atlantide, ili note iz Betovenove kompozicije "Für Elise"  – kaže Radmila sa osmehom na licu.



Profesorka je svoju sobu kod kuće pretvorila u malu umetničku radionicu i kada radi u potpunosti je usredsređena na ono što kreira.

- To traje i po osam, devet sati, jer ne mogu prekinuti proces, a keramika mora i da se peče. Radim sve sa ekološkim materijalom. Od alata koristim skalpel, lenjir i klešta sa tankim špicem. Tek kada završim sa poslom shvatim koji nered sam napravila i onda pospremim oko sebe – iskrena je ova umetnica.

Pre nekoliko godina Radmila je svoje kreacije počela prodavati u Bačkoj Palanci, a posle i u najvećem gradu Vojvodine. Aktivno koristi i društvenu mrežu Fejsbuk, da bi svoje radove predstavila što širem auditorijumu.

- Naravno, dobro vam dođe zarada pored penzije i uvek pripomognem unuci. Meni novac ne predstavlja bitnu stvar, ali bez njega se ne može, jer to je jedna đavolja rabota. Međutim, bitno je uneti ljubav u sve što stvarate. Nakit i modni detalji koje kreiram treba da budu u skladu. Postoje originalne devojke, divni biseri omladine, koje nisu jednoobrazne barbike i koje znaju da nose te moje predmete – objašnjava profesorka.


A koliko je Radmila popularna i koliko poštovanje uživa, govori i činjenica da će u Bačkoj Palanci uskoro biti održana revija na kojoj će manekeni nositi njene kreacije. A modeli će biti njeni bivši učenici i sadašnji đaci gimnazije.

- Uvek sam žalila osobe koje nisu volele svoj poziv, i celi život su mrzovoljne odlazile i vraćale se sa posla. Smatram da sve što radite treba da činite sa ljubavlju. Kao predavač svoj posao sam obožavala – završava svoju priču rođena Novosađanka Radmila Stanić.


Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
15
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Radmila Stanic

    pre 2026 dana i 11 sati

    Veoma sam zahvalna g.Jovanovicu, koji je imao strpljenja i volje da bas izabere mene na V NS Marketu, kako bi me inervjuisao.On je svoj posao obavio sa tako puno entuzijazma, da sam ja bila vrlo srecna,a to znaci , da ga obavlja sa puno ljubavi.Nisam bas sigurna da li treba nesto vise da dodam sto se tice moje kreativnosti , kako se ne bismo ponavljali, jer je vec dosta toga receno u gore navedenom prilogug.Jovanovica.Hvala Vam jos jednom puno! S velikim postovanjem Radmila.Fotografiju Vam ne umem da posaljem, jer ne baratam bas najspretnije sa kompjuterom, ali ako Vama nije problem, da Vi postavite moju fotografiju. Moze ta sa NS Marketa, sto ste me vi fotografisali. A ako ne moze tako, zalim sto je vas posao bio uzaludan.

    Oceni komentar:
    0
    9