NOVOSAĐANI: Juvelirka Ana ručno pravi unikatni nakit od plemenitih metala

NOVOSAĐANI: Juvelirka Ana ručno pravi unikatni nakit od plemenitih metala

Brener i butan boca, klešta i testerica njeni su glavni alati. Ona ne samo da kreira, već i potpuno sama proizvodi komade prelepog nakita. Izučivši ovaj stari umetnički zanat, hrabro se uhvatila u koštac sa, uglavnom muškim, kolegama u našem gradu.

Ana Konjević (34) je master ekonomista. Nakon decenije rada u struci, poželela je da se bavi nečim kreativnim. Sticajem okolnosti, upoznala je jednog novosadskog zlatara u penziji, koji ju je obučavao za ovaj zanat, te se odvažila da i sama "zapliva" juvelirskim vodama.


Imala sam raznih ideja za budući posao.. Kao mala, uvek sam nešto popravljala po kući, tako da je bilo potencijala. Kada sam išla na obuku kod Branka Srđanova, koji je ranije imao zlataru u Ulici Laze Telečkog, primetio je da sam manuelno spretna. Imala sam sreće što je hteo sa mnom da nesebično podeli tajne zanata, jer uglavnom se ovaj posao drži unutar porodice – kaže Ana za portal Moj Novi Sad.


Ona sada u potpunosti samostalno obavlja sve faze potrebne da se dođe do privlačnog komada nakita: topljenje metala, istanjivanje, sečenje, zavarivanje... Za sada koristi samo srebro, ali nije isključeno da će kasnije preći i na zlato.

Prve komade nakita izradila je za svoje drugarice i porodicu, a dalje je ponudila svoje kreacije preko svog Instagram profila ANNA jewelry creations. To je bilo baš u martu 2020, na početku korone, pa je mogla da se fokusira na usavršavanju svog umeća. Porudžbine su krenule vrlo brzo, a registrovala je i firmu. Ispunila je i uslove za dobijanje žiga proizvođača.


Naredne godine sam dobila i sertifikat starih umetničkih zanata koji izdaje Ministarstvo privrede, za šta sam polagala ispit. Posao nije fizički lak i više je muški, a potrebno je i svašta od opreme. Neophodna je i ogromna preciznost, jer se izvlače izuzetno tanke žice. Dobra stvar je da, ukoliko se nešto dobro ne zavari, može da se pretopi i uradi ponovo – objašnjava naša sagovornica, dodajući da je za izradu jedan komada nakita potrebno od nekoliko sati do nekoliko dana.


Najviše radi po porudžbini, a najčešće joj traže srebro u kombinaciji sa poludragim kamenom po želji, koje kupci biraju zbog boje ili prema horoskopskom znaku. Osnovni modeli su bez kamenja i njih uvek ima dostupne, a posebno su omiljene jedne minđušice koje idu "uz uho". Sve sama osmišljava i kreira, osim ako joj stigne određeni zahtev.


Dešava mi se da mi pošalju crtež po kojem žele da nešto napravim. Do sada se nije desilo da ne umem da odgovorim zahtevu. Sada imam neke od kupaca koji su uzeli više komada, prvo za sebe, a posle i za poklone – ističe mlada zanatlijka.


S obzirom na to da je većina srebrnog nakita koje se može kupiti u Novom Sadu uvezena iz inostranstva i mašinski proizvedena, pravo je osveženje kada može da se pronađe ručno rađen, unikatni prsten, narukvica, ogrlica, minđuše... Žene su apsolutno oduševljene njenim modelima,

Jednoj devojci sam pravila 10 burmica koje je nosila sve na jednoj ruci, ali i prsten koji je zamenio verenički ženi koju bivši partner nikada nije verio. Muškarci ređe kupuju, a obično se odlučuju za vereničko prstenje. Jedan mladić je, na primer, želeo isti prsten za sebe i svoju dragu, i to sa kamenom. Neretko traže i simbole koji njima nešto znače – prepričava novosadska juvelirka neke od zahteva.


Od pre nekoliko dana, Ana je u našem gradu otvorila i svoju radnju sa radionicom, u Ulici Laze Kostića, gde zainteresovani kupci mogu uživo videti njene kreacije, isprobati ih na licu mesta i naručiti svoje unikatne komade po želji, koje prave nežne, ali sposobne ženske ruke.

Oceni vest:
34
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan