NOVOSAĐANI: Dušanovi recepti su hit na humanitarnim licitacijama

NOVOSAĐANI: Dušanovi recepti su hit na humanitarnim licitacijama

Od oktobra 2020. godine, otkad je član Fejsbuk grupe Budi human – Humanitarne licitacije, njegovi recepti zaradili su preko 63.000 SMS poruka za lečenje bolesne dece, odnosno preko 12 miliona dinara.

Dušan Savić rođen je 1988. godine u Beogradu, prvih nekoliko godina je živeo u Rusiji, a njegova porodica se doselila u Novi Sad kada je imao osam godina. Završio je inženjerski menadžent na FTN-u i sada ima svoju firmu za konsultacije. Oduvek je pomagao mami u kuhinji, ona ga je učila kako se šta pravi, a u doba korone počeo je sam da kuva i priprema razna jela. Recepte je pronalazio na internetu, isprobavao ih i uvideo da mu to ide od ruke. Prvi recept u humanitarnoj grupi podelio je iz šale, ni ne sanjajući da će vrlo brzo napraviti značajnu priču u kojom će pomagati drugima.


Dve drugarice su me pozvale u grupu Budi human – humanitarne licitacije i sećam se da su mi notifikacije non stop stizale. Tada su bili popularni zdravi recepti, kao i oni veganski, sećam se da je bilo par varijanti nutele: nutela bez šećera, zdrava nutela, nutela za malokrvnost... Pošto sam imao recept za nutelu, napravio sam je, slikao je i napisao da je to recept za pravu, slatku, nezdravu nutelu, sa šećerom i čokoladom, za uživanje. Pustio sam objavu (sećam se da se tada skupljalo za jedno dete bolesno od SMA) i otišao da spavam. Sutradan sam ustao i kada sam uključio mobilni, sačekalo me je oko 500 poruka. Bio sam u šoku, ali mi je bilo drago jer se dosta novca skupilo – kaže Dušan za portal Moj Novi Sad.

Od tada, naš sugrađanin ne prestaje sa ovim vidom humanitarnih aktivnosti. Najbolji rezultat je postigao kada je delio više recepata po ceni jedne SMS poruke. Tada je stiglo oko 3.000 poruka u jednom danu.


S obzirom na to da mu je otac preminuo od kancera, pa Dušan od svoje 17. godine radi, trudi se da pomogne i drugima, jer se dobro seća kako je kada porodica nema nikog da joj pomogne.

Najdraže od svega toga mi je kada skupimo novac nekome kome je hitno, pa ga pošaljemo na lečenje. Taj osećaj kad nekom pomogneš ne može rečima da se opiše. Kako bi naši preci rekli, pomozi i Bog će ti pomoći. Bilo je dosta roditelja koji su me molili da pustim recept za njihovu decu i uvek sam se odazvao. Nekoliko njih su mi baš prirasli srcu. Javljaju mi se i oni kojima je sada mnogo bolje, pa tetke dece sa SMA koje su mi zahvaljivale kada skupimo po par stotina poruka za jedan dan – nabraja mladi inženjer.

Mnogo srećnih i zahvalnih ima i među onima koji su njegove recepte kupili na ovaj human način.


Dosta momaka je počelo da kuva kad su videli da ja pravim takve kolače i recepte. Bilo im je čudno kako ja, kao muškarac, to mogu da napravim. Onda su sami probali i videli da su prelaki recepti i da svako može da ih napravi. Nekima je neprijatno da mi pošalju na objavu skrinšot poruke, pa šalju u ličnoj poruci. Pored toga su mi najdraži momci koji su krenuli da kuvaju za svoje drage. A i devojke, koje su isto krenule da kuvaju. Do sada mi se javila 21 devojka da je zaprošena pošto je krenula da pravi razne slatkiše po mojim receptima – ističe naš sagovornik.

Dušanovi recepti koji su pobrali najviše simpatija u grupi su kremovi i musevi, kao što su nutela, oreo, rafaelo, kinder, trufle ili monte kristo, ali su na glasu i slaniši, poput bavarskih kifli, za koje mu se javljaju  mame koje kažu da ih njihova deca iznova traže.

Recepti za rafaelo i ferero slatke posude uvek skupe najviše novca. Svaki put kada ih pustim, bude najmanje 500 poruka. Bilo je i par baka koje su uzele recept za karamelu iz Mc Donaldsa i kažu da deca sada radije jedu kod njih nego u Meku. A, pravi se od samo dva sastojka – naglašava Savić.


Dovoljno je baciti oko na spisak njegovih recepata da bi se uočilo da su oni zaista originalni i neuobičajeni, jer tu su se našle i pizza kornet, džem od slanine, vazdušni japanski hleb, čokoladne špagete, ruske, nemačke i japanske palačinke i mnogo toga drugog.

Planiram da izdam knjigu sa receptima na srpskom i engleskom jeziku, gde ću sav prihod uplatiti deci za lečenje, jer, nažalost, ima ih puno. Takođe, u planu mi je još svašta, sajt sa onlajn receptima i seminari, sada gledam kako to rade ozbiljni ljudi i hoću da to isto uradim ili unapredim – najavljuje empatični Novosađanin.

On poručuje da svaki čovek može nešto da uradi i poziva sve da pomognu i uplate jedan SMS za neko od bolesne dece.

Kad to učine, mogu mi se slobodno javiti, dobiće recept iznenađenja – napominje Dušan s osmehom.

Oceni vest:
26
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Eliksir života

  pre 97 dana i 6 sati

  Nikola Tesla:
  „Izbegavam sve stimulanse. Skoro pa u potpunosti izbegavam meso. Uveren sam da će za manje od jednog veka kafa, čaj i cigarete izaći iz mode. Alkohol će, ipak, i dalje biti u upotrebi, zato što on nije stimulans, već pravi eliksir života“, predviđao je Tesla.

  (Citat iz intervjua 1935-te)

  Oceni komentar:
  1
  7