Novinarka Forbes Srbija: Pripadnici srpske poslovne elite nisu šampioni biznisa

Novinarka Forbes Srbija: Pripadnici srpske poslovne elite nisu šampioni biznisa

Novinarka Forbes Srbija Petrica Đaković, povodom teksta da 11 pripadnika srpske poslovne elite ima 140 preduzeća u vlasništvu, kaže da pre desetak godina dobar deo tih firmi nije ni postojao, ili ako su postojali imali su dosta skromniji biznis. Dodaje da su te firme uglavnom rast ostvarile u poslednjih 10 godina, ali da ima i onih koji su to učinili u poslednjih pet godina.

Dobar deo 10 najuspešnijih kompanija i njihovog rejtinga počiva na tome što sarađuju sa državom ili sa državnim preduzećima. Dobijaju obično poslove, bilo da je to izgradnja nekih infrastrukturnih projekata, preko poslova sa državnim preduzećima kao EPS, ili izgradnja vrtića, bolnica, škola ili stadiona – navodi Đaković u emisiji Dan uživo na televiziji N1.

Dodaje da su analizirali ono što je dostupno u finansijskim izveštajima, koje objavljuje Agencija za privredne registre, i da su došli do podataka da njihova stalna i obrtna imovinja vredi skoro dve milijarde evra, a da su u poslednje tri godine kumulativno prihadovali ukupno tri milijarde evra.

Ali, dosta su veliki i njihovi dugovi, kada se pogleda i njihov profit ne može se reći da oni posluju turbo uspešno, ali u svakom slučaju, reč je o velikim brojevima i kada su u pitanju prihodi i vrednost njihove imovine. Nisu šampioni biznisa, to se vidi iz toga kolika je njihova profitna marža, ona je znatno niža nego marža koja je odlika nekog zdravog biznisa, a to je 10 odsto. Imaju 6,8 odsto, što znači da ne posluju na nivou nekih dosta uspešnih kompanija ili marži nekih multinacionalnih kompanija – ukazuje Petrica Đaković.

Dodaje da razlozi zašto se to dešava mogu biti različiti, ali da ne žele da spekulišu o njima.

Na pitanje da li je bilo reagovanja na tekst Forbesa "Oni su nova srpska poslovna elita: Imaju najmanje 140 firmi i obrću milijarde", ona kaže da ima i pozitivnih i negativnih, ali je činjenica da nisu dobili nikakav demanti.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tačno

  pre 79 dana i 21 sat

  Svaka joj je ka' u Njegoša.
  Uspeh zasnovan na bliskosti sa vrhom politike i vlasti.
  Tako svaki baba i deda mogu imati uspešan biznis.

  Oceni komentar:
  2
  4