Niču mini deponije: Smeće na ulicama umesto u kontejnerima

Niču mini deponije: Smeće na ulicama umesto u kontejnerima

Staro jezgro grada, ponos i dika Novosađana, mesto kojem se turisti dive, rado ga obilaze i fotografišu, proteklih meseci naružuju gomile smeća koje na neočekivanim mestima ostavljaju nesavesni sugrađani.

Na uglu Dositejeve i Ulice zlatne grede, odmah kod Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, u ograđenom prostoru, osim drveća svakodnevno niču i gomile đubreta. Može se tu pronaći i prazan tetrapak od jogurta, konzerve, kore starog hleba, pokvarene igračke i svakojako smeće koje nesavesni žitelji tih ulica izbacuju iz svojih kuća. Iako su kontejneri dostupni i raspoređeni na mestima gde to širina starih gradskih ulica dozvoljava, pojedincima je, kako se čini, veoma naporno da do njih prošetaju, pa se otpada rešavaju na mestima gde im je najbliže i tako stvaraju mini deponije. Đubre počinje da zatrpava i deo Čika Stevine ulice na Detelinari, gde su na parceli između dve zgrade žitelji te ulice pronašli idealno mesto za stvaranje mini smetlišta. Kese, papir, limenke, pvc ambalaža, razbacani su na sve strane.

Da nesavesnim sugrađanima to nimalo ne smeta govori i podatak iz „Čistoće“ prema kojem se na očišćenim mestima kroz nekoliko dana opet gomila smeće. Prema rečima portparolke tog preduzeća Sofije Mitrović ugao kod Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ redovno čiste, ali najveći problem u tom delu grada je taj što su ulice veoma uske, pa kamioni smećari ne mogu da prolaze zbog čega su bili primorani da kontejnere rasporede na mestima gde vozila mogu prići i isprazniti ih.

-Mnogo puta smo apelovali na žitelje tih ulica da smeće nose u kontejner, ali naše molbe kod pojedinih sugrađana nisu nailazile na dobar odziv - kaže Mitrović. - Zbog toga smo planirali da postavimo kontejnere odmah blizu Gimnazije, ali nas je rukovodstvo te obrazovne ustanove zamolilo da to ne radimo, jer bi se tako naružio prilaz školi koja ima dugu tradiciju. Upravo zbog toga mi smo tu molbu uslišili.

Bulevar Jovana Dučića

 

Kako naša sagovornica navodi tokom proteklih godinu dana „Čistoća“ je uklonila oko 8.000 mini deponija. Prema njenim rečima nezgodno je što postoje lokacije u gradu gde nemaju dobru saradnju sa sugrađanima pa se tu iznova gomila otpad.

-Mi te lokacije moramo redovno da čistimo, jer ne smemo dozvoliti da se raširi neka zaraza- objašnjava Mitrović. - Najkritičniji su periferni delovi grada i mesta koja naseljavaju sakupljači sekundarnih sirovina. Te lokacije kada se očiste veoma brzo ponovo zatrpaju gomile đubreta.

Pre dva meseca sakupljači sekundarnih sirovina naselili su se na uglu Bulevara vojvode Stepe i Bulevara kneza Miloša gde su za samo nekoliko dana napravili mini deponiju. Nedavno izgrađeni Bulevar Evrope još jedno je od takvih mesta. Kako nam je rekla sugrađanka Jovana, žiteljka jedne od okolnih zgrada, najviše joj smeta to što joj uživanje u lepom vremenu i kafi sa prijateljima na terasi pokvari pogled na gomilu smeća koje bi trebalo da bude na deponiji.

Ugao Bulevara vojvode Stepe i Bulevara kneza Miloša

 

Kako smo saznali iz Komunalne inspekcije tokom prethodnih godinu i po dana izdali su naloge za uklanjanje 740 mini deponija i 92 deponije sa većim količinama komunalnog otpada.

-Česti su slučajevi da građani na javnu površinu, koja je u prethodnom periodu očišćena, bacaju komunalni otpad, a zatim pozivaju Komunalnu inspekciju i „Čistoću“ da ta mesta ponovo sredi - kažu iz Komunalne inspekcije. - Najčešće se deponije stvaraju na prilaznim putevima u Novi Sad, prostorima gde žive građani koji nemaju boravište u Novom Sadu, a to su napuštene i razrušene zgrade, i koji izlaskom na ulicu sadržaj kanti za smeće prazne i razbacuju svuda.

Ukoliko se dokaže da je neko bacao smeće i na taj način napravio mini deponiju prekršajni postupak protiv te osobe pokreće komunalni inspektor i komunalni policajac koji mu izdaju prekršajni nalog. Kazne za stvaranje nečistoće na javnim površinama za fizička lica je 8.000 dinara.

-Vrlo malo takvih kazni je naplaćeno, jer nam prijave za mini deponije stižu anonimno ili stanari i građani nerado učestvuju u svedočenju prilikom dokazivanja da je neko bacao smeće na nedozvoljenom mestu. Apelujemo na sugrađane, koji prijavljuju stvaranje deponija na javnim površinama, da sarađuju sa inspektroima u postupku dokazivanja, jer je to jedan od načina da se preventivno deluje. Osim toga, organizovanjem sektorskog principa rada sa patrolama pozornika, kako pripadnika Policijske uprave, tako i Komunalne policije moguće je preduprediti i sankcionisati prekršaje ugrožavanja komunalnog reda, pa tako i nastajanja divljih deponija.

Kako bi ponovno formiranje smetlišta bilo sprečeno, Grad je u akciji „Parkovi umesto deponija“ uredio površine na Klisi, Limanu, Ledincima i Petrovaradinu. Sadnjom drveća, trave i živice ozelenili su 4.200 kvadrata jevne površine na kojoj je godinama unazad iznova nicala deponija.

  

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan