Nekretnine sa "doboša" sve skuplje, ali i dalje isplative

Nekretnine sa "doboša" sve skuplje, ali i dalje isplative

Banke su podigle procene vrednosti nekretnina koje prodaju aktiviranjem hipoteka, to jest stanova i kuća koji su otišli na "doboš" jer vlasnici nisu otplaćivali uzete kredite.

To se vidi po cenama kuća u opštinama koje u javnim prodajama dostižu sada vrednost iznad 80.000 evra pa i preko 100.000 evra, a vikend kuće i preko 327 hiljada evra. U ranijim oglasima te cene nisu bile ni približno toliko visoke. Ali su i dalje kuće, vikendice, stanovi, zemlja... jeftiniji u ovim kupoprodajama u odnosu na tržišne prilike jer su početne cene u startu niže za 30, 40 i 50 odsto od procenjene vrednosti, piše "Dnevnik"

U oglasima ima još samo kuća po selima, uglavnom napuštenih i u koje treba ulagati, čije procene vrednosti se kreću nekoliko hiljada evra.

I sa višestruko povišenim cenama građevinskog materijala i skupim uslugama majstora, takve nekretnine su isplativije ne samo što u startu imaju znatno nižu cenu već što kupci po svom ukusu i potrebama adaptiraju i renoviraju prostor. A zauzvrat dobijaju ogromna dvorišta, po izboru, za cveće, četinare, voće, bašte...

Njive u Vojvodini od 5.000 evra pa naviše

Banke prodaju i zemljište, ali ne velike parcele. U Vrbasu na Srbobranskom putu nudi se 28,7 ari u građevinskom području neposrednom pogodbom. Procenjena vrednost nekrentine je 616.714,20 dinara. U Kljajićevu, na području grada Sombora, prodaju se tri njive, od kojih su dve približne veličine oko 33 ara, i jedna od 56 ari za 6.763 evra. Procenjena vrednost ovih nekretnina je oko 1,3 miliona dinara. U Kukujevcima u opštini Šid njiva prve klase površine 17.660 kvadrata prodaje se za 12.687 evra, dok je procenjena vrednost malo iznad 2,1 milion dinara.


Najbolji primer da bankari prate dešavanja na tržištu nekretnina uočava se kod prodaje vikendice u Petrovaradinu, na obali Dunava, čija je cena u drugoj prodaji 327.331 evro, a procenjena vrednost 77.250.000 dinara. Po toj ceni ranije nisu se prodavale vikendice ni u najpoznatijim turističkim centrima, ne samo u redovnim prodajama nego ni aktiviranjem hipoteke. Ipak, uz ovu vikendicu kupac dobija zemljište površine 3.000 kvadrata, na kojem se prostire voćnjak prve klase na blizu 2.210 kvadrata i objekat od blizu 300 kvadrata. Ako se još pogledaju i fotografije postavljene uz oglas, vidi se da vikend kuću okružuje prostrano dvorište, gde dominiraju višedecenijska stabla četinara, što ostavlja poseban utisak.

Ponudu za Novi Sad sa sajta dobos.rs pogledajte OVDE.

"Dnevnik" preporučuje da pogledate kuću u Budisavi, na području Grada Novog Sada, za koju se traži 115.898 evra jer u tu cenu ulazi porodična stambena zgrada površine 196 kvadrata i dve poslovne zgrade od 146 i 47 metara kvadratnih, plus njiva treće klase od 23,2 ara.

Od avgusta se prodaje potkrovlje od 101 kvadrat u Novom Sadu za 60 odsto od procenjene vrednosti, koja iznosi oko 16,5 miliona dinara i stan od 56 kvadrata za 45.337 evra, što je 70 odsto od procenjene vrednosti.

Šta je "Dnevnik" još izdvojio iz ponude sa "doboša" pročitajte OVDE

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Ne bih se složio sa stanjem

    pre 879 dana i 10 sati

    Niko nikada nije napravio objedinjeni spisak oduzetih nekretnina.
    Njihov broj je svakako ogroman, ako samo imamo u vidu banke i nevraćene kredite.
    Zatim su tu zelenaši, čija su nedela uvek neevidentirana.
    Njihov princip rada je da uvuku nekog u malu pozajmicu, a zatim uslove nemogućnost vraćanja prenosom nekretnine, te tako preko 5000 evra dođu do 15.000 sa kamatama i uzmu nekretninu od 60-90.000 za vraćanje onih 15. Zatim je prodaju po tržišnim cenama i nesretniku vrate možda 5-10.000 jer on prenosom apsolutnih prava više nema uticaja kasnije ni na šta.
    Pri tom, najogavniji zelenaši su upravo školovani ljudi, advokati, sudije, političari.
    Oni od kojih to ne očekujemo.
    Sve u svemu, sam ogroman broj nekretnina namenjenih prodaji ne opravdava nikakva porast cene nekretnina ovakvog porekla.
    Može biti samo privremeno i veštački izazvan.
    Psihološko ludilo tipa "Kupi ove brijače sada, po staroj su ceni." Na pijaci.
    Onih predsednikovih 3,2% u izjavi postaše 40% u glavama mnogih ljudi koji određuju cene.
    Sve banke bi bile presretne da se reše stotina i hiljada nekretnina kojima moraju d aplaćaju troškove, a samo su svedok njihovih grešaka.
    Jednog dana, dolaskom ozbiljne i nepovratne, od Srbije nepopravljive ekonomske krize, pokazaće se sunovrat svih nekretnina, a prvenstveno ovakvih o kojima govori članak, jer se njihov broj nikako ne zna, čak ni po agencijama za nekretnine.
    Slučajno sam imao uvid u evidencije zelenaša i metode njihovog rada, odnosno nesretne ljude, možda kockare, ali često samo seljake u nevolji koji su zbog pozajmljenih 3000 do 5000 evra kasnije izgubili sve, dobijali ugovor za potpis na kuhinjski sto, uz pretnju gorila u kožnim jaknama i sa naočarima za sunce. Ćelavih, naravno.

    Oceni komentar:
    0
    5