NAŠ IZBOR: Gde se u Novom Sadu jede najbolja Cezar salata

NAŠ IZBOR: Gde se u Novom Sadu jede najbolja Cezar salata

Jedna od najpopularnijih obrok salata u restoranima današnjice je svakako Cezar salata, koju je osmislio Cezar Kardini, davne 1924. godine.

Legenda kaže da Kardini, vlasnik jednog restorana u Los Anđelesu, nije imao bog zna šta od namirnica u svom restoranu, kada je tu svratila grupa njegovih prijatelja. Kako nije želeo da ih ostavi gladne, napravio je obrok od onoga što je imao – zelene salate, belog luka, krutona, parmezana, maslinovog ulja, jaja i vorčester sosa.

Ako je verovati ovoj priči, prijatelji su bili prezadovoljni kombinacijom, i tako je rođena restoranska senzacija. Preko 90 godina od premijere na svetskoj gastronomskoj sceni, ova salata je danas popularnija nego ikad.

Mnogi je prave u kućnoj varijanti, a gde se može naručiti i pojesti kvalitetna i autentična Cezar salata u Novom Sadu, istražilI smo za vas.



Ono u čemu se slaže većina sugrađana je da nigde u gradu nema baš prave, odnosno autentične Cezar salate, ali da se u restoranu Gondola odnosno u Lanterni, Panteri i Rosettu prave salate najbliže pravoj.

Jedina zamerka koju su Novosađani stavili na Cezar u Lanterni najviše se odnosi na to što bi trebalo da se izbace kocke svežeg hleba i da se stave pravi krutoni.

Absolut terasa pravi ovu salatu bez greške. Kako kaže sugrađanka Dragana, sasvim je dovoljno sočna, a krutoni hrskavi, meso taman pečeno i dovoljna količina kvalitetnog parmezana.


 

Gondola

Restoran Gondola svojim ekskluzivnim enterijerom i bogatom ponudom internacionalne kuhinje nudi gostima prijatno mesto za opuštanje u samom centru Novog Sada. Pored bogate kuhinje i ostalih obrok salata koje imaju na svom meniju, saznajemo da je Cezar najpopularnija među sugrađanima. Cena joj je 691 dinar, a u salatu stavljaju miks zelenih salata, grilovanu piletinu, krutone, zatim badem, parmezan, tostiranu pančeta i dresing od tartufa. Veoma je ukusna i hrskava, baš onako kako treba.

 

Rosetto

Odličnu Cezar salatu imaju i u cafe restoranu Rosetto, koji se nalazi na Bulevaru patrijarha Pavla. Mnogi se slažu da se ovde pravi salata po originalnoj recepturi, mada ukoliko se uporedi sa prvobitnom salatom, fale barena jaja i slaninica. U Rossetu je Cezar salata 620 dinara, a sastav salate je piletina, iceberg, čeri paradajz, Cezar dresing, krutoni, parmezan, pršut.

 

Alla Lanterna

Restoran Alla Lanterna smešten je u najživopisniji ambijent jedne od najstarijih gradskih ulica, Dunavskoj ulici. Na meniju restorana su raznovrsni specijaliteti italijanske kuhinje - pizze, paste, bifteci, kolači, torte, kao i domaći specijaliteti. Jedno od omiljenih jela Novosađanki, koje vode računa o svojoj liniji je Chicken Caesar salata, čija je cena 691 dinar. U nju se stavlja miks zelenih salata, grilovana piletina, krutoni, badem, parmezan, tostirana pančeta, dresing od tartufa.

 


Kafe picerija Panter

Panter ima dugu tradiciju postojanja. U sadašnjem vlasništvu je skoro dve decenije. Uz veoma raznovrsnu ponudu hrane i pića i ljubazno osoblje, imate sve uslove za prijatno provedeno vreme. Letnja bašta je jedinstvena zahvaljujući hladu koji pružaju dva višedecenijska javora. Ispred bašte se nalazi veliki parking. U ovom restoranu svi hvale Cezar salatu, koja je po rečima vlasnika veoma popularna. U nju se stavlja zelena salata, paradajz, slanina, pileće belo meso, parmezan, tost, dresing, beli luk. Cena salate je 392 dinara.

 

Petrus

Ovo je relativno nov, ali vrlo popularan kafe restoran sa odličnom ponudom hrane, a smešten je u samom centru u ulici Modene. Mnogi Novosađani smatraju da se i u ovom restoranu služi dobra Cezar salata. Cena je 580 din, a  sastav - iceberg salata, rostirani pileći file, hrskava pančeta, čeri paradajz, cezar dresing, grana padano, pinjoli i domaći hleb.



Kafe-restoran Maša

Maša u Zmaj Jovinoj razlikuje se i izdvaja od drugih ugostiteljskih objekata po tome što ima jedinstveni pečat. Ono što čini njihova jela posebnim jeste ekstravagancija, a odlikuje ih sklop francuske i indijske kuhinje prilagođen našem podneblju, kao i tradicionalne balkanske kuhinje, sa vrhunskim izgledom i ukusom. Za njihovu Cezar salatu koja staje 620 dinara kažu da je odlična, a u nju ide grilovan pileći file, pancetta, cezar dressing, krutoni, iceberg, lollo rosso i listići parmezana.


 ORIGINALNI RECEPT: Za ovu salatu postoji million varijacija, a ovo je navodno izvorni recept Cezar salate.  Zelenu salatu, oko 500 gr, dobro operite. Obarite 300 grama pilećeg belog mesa, iseckajte 300 gr grilovane slanine. Sve pomešajte i dodajte 300 gr parmezana, kockice prepečenog tosta i pet barenih jaja. Dresing napravite od pet kašika majoneza, dve kašike pavlake (može i jogurt), kašike senfa, soka od jednog limuna, malo soli i bibera.

 

Tekst: Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
15
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Yas

    pre 2143 dana i 9 sati

    U Lanternu ni slučajno-sram ih bilo od usluge-jednom prilikom sa majkom-60 godina dodjem, zamolim da rezervisu prvi sto kada se oslobidi jer bismo rucali...zabunjotka od kelnerke mi kaze-u redu, zvacemo vas. Mi :,,u redu, prosetacemo centrom,,; Prodje sat vremena, usput svratimo da vidimo je li se oslobodio sto...kelnerka zabunjotka stoji ispred, mi je pitamo: ,,da li se oslobodio sto?,,-naravno, unutra vidimo vec 4-5 novih garnitura gostiju sto implicira da je ,,bolelo uho,, da nas pozove. I moja majka-60god.-krene da ulazi sa recenicom:,, pogledacu ja unutra ima li slobodno,, KAD, eto drskog konobara koji se ipreci i gurne moju majku i kaze: ,,nemate sta da trazite unutra, nema mesta,, Vidite, ne gurne u fazonu,,samo malo da prodjem,, vec joj prepreci ulaz i gurne!!!! Tamo, kod kelnerke zabunjotke kojoj ne znas da li da lupis samar da mrdne, prdne i kaze nesto a konobara siledziju da ne pominjem....Ne pada mi na pamet...ODVRATNO ODVRATNO ODVRATNO-LANTERNA FUJ!!!!! A sto se Cezar salate tice-definitivno PLAY

    Oceni komentar:
    2
    9