NAŠ IZBOR: Gde se u centru grada pije ukusno kuvano vino

NAŠ IZBOR: Gde se u centru grada pije ukusno kuvano vino

Ono opušta, greje, a u narodu veruju i da leči prehladu. Čak i onima koji nisu ljubitelji ovog napitka nozdrve zagolica slatkasti, aromatični miris karanfilića i cimeta. Nezaobilazna asocijacija na zimu, božićne praznike i idilične dane pune ljubavi i lepih želja. Jedno od omiljenih, neizostavnih pića u hladnim zimskim večerima: njegovo veličanstvo – kuvano vino!

Vino, u kojem kažu da leži istina, datira vekovima unazad, a istorijski izvori vele da i njegova kuvana, odnosno do tačke ključanja zagrejana varijacija, seže daleko u prošlost, čak u antička vremena. Silne su se vojske, tvrde, ogrejale i osnažile uz gutljaje vrućeg vina, a i dan danas njegova popularnost u celom svetu ne opada.


Iako je osnovni recept manje-više sličan, svaki lokal ima neku svoju caku, pa tako i ukus krajnjeg produkta ume da bude veoma različit. On, umnogome, zavisi od vrste i kvaliteta samog vina, idealnog promera vina, vode i začina, ali i brojnih drugih dodataka, poput voća, soka ili sirupa.

Nakon manje ankete, obišli smo nekoliko lokala za koje naši sugrađani tvrde da se kuva odlično vino.


Apsolutno pitko u "Absolutu"

Ne samo što ćete se osećati ugodno u toplini retro ambijenta ovog kultnog lokala na spratu pasaža u Zmaj Jovinoj 12, već ćete ovde uživati u svakom gutljaju kuvanog vina. U "Absolut club" su nas poslali oni koji vole slatkaste arome, te smo se i sami uverili da je ovo piće veoma pitko i odlično začinjeno.

Začinjeno je taman kako treba, taman po mom ukusu – reči su Ivane Tomaš, jedne od Novosađanki koja nam je preporučila baš ovo mesto.


Iako u klasičnoj varijanti kombinuju samo crno vino (nema sumnje, neko kvalitetno), šećer, karanfilić i cimet, verujemo da tu ima još nečega, ili samo savršeno umeju da potrefe pravu meru svega. Za jednu čašu potrebno je izdvojiti 210 dinara, a nešto skuplja varijanta, od 240 dinara, je "glog" – švedsko božićno vino. Njega nismo probali, ali nam zvuči privlačno: u vino se dodaje čeri brendi, badem, cimet, šećer i kandirano voće.

U kafeu "Porta" ne štede na začinima

Domaće vino lepog ukusa u sirovom ili kuvanom stanju, odlična aroma, odnosno prilozi unutra i, što je najvažnije, nije bilo dodataka veštačkih sirup aroma – ovako sugrađanka Beba Stojšin opisuje kuvano vino u malom kafeu sa domaćinskom atmosferom koji se nalazi, gde drugo, nego u Katoličkoj porti, kako mu i ime kaže.

Gordana Milošević se slaže sa njom, pa tvrdi da je baš u ovom lokalu pila najlepše kuvano vino u životu. Tragom njihovih tvrdnji, probali smo ga i mi. Dok smo čekali da se crno kuvano vino (po ceni od 180 dinara) ipak malo prohladi, ljubazan mladi konobar nam je delimično odao njihovu tajnu:

Kuvamo crno, roze i belo vino domaće vinarije, razlike u sastojcima su minorne. Zapravo je jedina razlika što se u crno ubacuje narandža i tamno voće, a u belo jabuka. Što se začina tiče, ne štedimo na njihovoj količini. Glavni garant kvaliteta je dobar i odmeren sastojak, tačnije dobar odnos vina i vode, s tim što se vodi računa i o ličnom ukusu pojedinca – kaže konobar "Porte".


Upravo zbog toga, ovde kuvano vino ne slade po automatizmu, već donesu šećer ili med mušteriji, pošto se dešavalo da u ovom napitku žele da uživaju i dijabetičari.

Sa druge strane, aromatične biljke su obavezne, a najčešće je to biber, koji pomaže vinu da oslobodi svoju aromu. Upravo taj biber, kao i intenzitet drugih začina, smo najviše i osetili dok smo pijuckali vino koje su nam skuvali, pa možemo iz prve ruke potvrditi da će se dopasti najviše onima koji vole jake i ne preterano sladunjave arome. Ipak, u ponudi imaju i "Monin" sirupe, pa ako nekome više prija slađa varijanta, eto rešenja.

Sa voćnim sirupima u kafe-restoranu "Maša"

Aleksandra i Biljana samo su dve od brojnih naših sugrađana kojima prija kako kuvano vino pripremaju u popularnoj "Maši", u Zmaj Jovinoj ulici. Zato smo svratili i u ovaj lokal, odranije nam poznat po odličnoj hrani i popričali sa predusretljivim menadžerom o našoj temi.

Ukoliko ovde poželite da uživate u šolji kuvanog vina, znajte da će to biti "Crnogorski vranac" u koji se dodaju voda i karanfilići, a pre nego što ubace cimet, najpre provere kod mušterije da li voli taj ukus. Za taj ugođaj pripremite 230 dinara, a ako želite da ga obogatite voćnim sirupima, to će vas izaći 30 dinara više.



U "Maši" veruju da, pored kvaliteta samog vina i majstorskog omera, popularnosti ovog napitka kod njih doprinose upravo ti sirupi sa aromama maline, jagode, kupine i višnje jer, kako kažu, još uvek ih malo njih ima. Dakle, ovo je pravo mesto za one koji inače vole voćna vina, jer dodatak ovih sirupa prilično podseća na njih.

Pored crnog, služi se i belo kuvano vino, ali ono prave bez voćnih dodataka.

S obzirom na to da hrana i vino uglavnom idu zajedno, za kombinaciju sveukupne ponude – od nas visoka ocena.


"Mamut Pub" brine o pojedinačnim ukusima

U pasažu Zmaj Jovine 22 nalazi se jedan od pabova sa opuštenom atmosferom i lepom baštom, a po dobrom kuvanom vinu izdvojili su ga Miloš, Aleksandar i Darko.

Iz razgovora sa šankerom saznali smo da je cena kuvanog vina ista kao i običnog, 180 dinara, da kuvaju i belo i crno vino, ali u belo stavljaju biber u zrnu, dok crno obogaćuju cimetom, karanfilićem, kriškom narandže i limuna.


I ovde misle na različite ukuse mušterija, pa uvek unapred pitaju da li osoba voli slađe ili manje slatko. Tu nismo uspeli da probamo čuveni zimski napitak (bilo bi nam previše) ali verovaćemo na reč našim mladim sugrađanima.


Domaći sirup – tajna kafea "Opera"

Još jedno mesto na kojem, uz gutljaje vina, može i da se zamezi, nalazi se u Ise Bajića, u blizini Pozorišta mladih. Tamo su nas, između ostalog, uputili Dejan i Isidora, kojima se pored hrane i atmosfere, posebno dopada kuvano vino.


Na licu mesta otkrili smo šta je njihov recept zan dobar ukus: domaći sirup koji se dodaje kuvanom vinu i daje mu specifičan ukus. U njega ide narandža, cimet, karanfilići i šećer, bez obzira na to da li se služi crno ili belo vino. Dodatno se ubacuje i kriška narandže. Za jedan ovakav tečni užitak pripremite 220 dinara.


Domaće i povoljno: Vinarije na Trgu slobode

Na raznim gradskim manifestacijama Novosađani imaju prilike da, s vremena na vreme, uživaju u domaćem vinu neke od vinarija. Na centralnom gradskom trgu zatekli smo dve vinarije.

"Vinarija Kurjak" iz Sremskih Karlovaca datira iz 1850. godine, a u ponudi kuvanih vina imaju crni sovinjon i merlo. Čaša kuvanog vina je 150 dinara.


Na obližnjem štandu "Vinarije Adžić" iz Čortanovaca može se degustirati i belo i crno kuvano vino. U njih stavljaju sedam začina koji su porodična tajna, i osim uobičajenih aroma cimeta i karanfilića, ostali su nedokučivi. Manja čaša od 250 ml staje 100, a veća od 330 ml košta 150 dinara. Probali smo – odlično je, a i lepo greje.



Ukoliko ste i vi obožavaoci ovog mirišljavog napitka i znate još neka mesta gde se lepo priprema, pozivamo vas da ih pomenete u komentarima! I, naravno, želimo vam da ga što manje koristite protiv prehlade, a što više u veselju!

Oceni vest:
7
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Ranko

    pre 1555 dana i 14 sati

    Jeste probali sva ta vina o kojim ste pisali?

    Oceni komentar:
    2
    1
  • Annabell

    pre 1514 dana i 1 sat

    Ne znam za vas, ali ja sam najbolje kuvano vina pila u restoranu Stara Dalmacija i raspametila se njihovom vinskom kartom..Preporuke za otići, proleće ili leto jer imaju prelepu terasu :)

    Oceni komentar:
    0
    0