NAŠ IZBOR: Gde se jedu ukusne baklave u Novom Sadu

NAŠ IZBOR: Gde se jedu ukusne baklave u Novom Sadu

Sočna i slasna, puna oraha i natopljena šećernim sirupom, baklava je jedan od onih kolača koji zaista uspevaju da ispune želju za slatkim. Ova orijentalna poslastica ima dugu istoriju na našim prostorima i zato ne čudi što je u mnogim novosadskim poslastičarnicama jedan od najprodavanijih slatkiša.

Slatki užitak za nepce sa mnoštvom tankih hrskavih kora poreklom je iz Turske, ali ima i svoje verzije iz okolnih zemalja. Danas postoje razne varijacije, pa se, pored oraha, negde stavljaju i pistaći, badem, suvo grožđe, cimet, med, limunov sok, višnje i razni drugi dodaci. Recepti su takođe različiti, ali se posebno cene oni tradicionalni, od kora ručno mešenih.

I u moru modernih slatkiša, baklave ne prestaju da budu tražene, a za vas smo istražili u kojim novosadskim poslastičarnicama se pripremaju i prodaju one koje naši sugrađani posebno vole.


POSLASTIČARNICA "EVROPA"

Ovo, sladokuscima dobro znano mesto, koje je nekoliko puta menjalo lokaciju, a sada se nalazi u Zmaj Jovinoj ulici, nudi odličan sladoled, šampite, krempite, tulumbe i razne torte i kolače, a među njima posebnu poziciju zauzimaju grčka i turska baklava.

Recept za njih se ovde prenosi s kolena na koleno, a posetioci ih često konzumiraju uz njihovu limunadu ili bozu.


"SLATKI BAZAR"

Radnjica u kojoj se prodaju originalne turske poslastice u našem gradu nalazi se u Železničkoj 13, a baklave koje uvoze iz ove zemlje su nešto drugačije od domaćih – veoma su slatke i brzo zasite. Može se naći više kombinacija, a tu su i one sa pistaćima i bademima.


Ako već svratite u ovu prodavnicu, probajte i alvu, kadaif ili ratluk, jer su svi ukusi vrlo specifični.


POSLASTIČARNICA "KRISTINA"

Baklave su specijalitet i ove poznate novosadske radionice za izradu kolača i torti, koja svoja dva lokala ima na Bulevaru Patrijarha Pavla 14/e i na Bulevaru Slobodana Jovanovića 5/a.

Toliko su dobre da su čak i u Bosni pobrale simpatije, a kupci često dolaze po desetak i dvadesetak komada. Pored njih, preporučujemo da probate i kinder kocke, ludlab trouglove, čizkejk i krempitu.


"FIGARO PLUS"

Mala poslastičarnica poznata po jeftinim, a ukusnim kolačima, smeštena je u Mite Ružića, u srcu grada. Kažu da su im najbolje upravo baklave, krempite i šampite, mada je na raspolaganju i veliki broj drugih slatkiša.

Ovde se Novosađani slade od davne 1936. godine, a tadašnji vlasnik je među prvima uveo baklave. Kvalitet nisu menjali, pa ako poželite oprobani slatkiš, na pravom ste mestu.


POSLASTIČARNICA "TELEP"

Mnogi vele da se najukusniji stari slatkiši pripremaju u najjednostavnijim poslastičarnicama, pa tako i baklave Kod Muse slove za oslične. Pored trileće, tufahija, tulumbi, šampita i drugih slatkih zalogaja koji se ovde brzo rasprodaju, i njihova baklava nosi ukus tradicije.


POSLASTIČARNICA "CARIGRAD"

Kao važan deo novosadske istorije, poslastičarnica koja više od osam decenija gosti naše sugrađane, turiste, pa čak i holivudske zvezde, u svojim vitrinama uvek nudi i kraljicu baklavu.

Ovo je takođe jedno od onih starinskim mesta gde možete popiti bozu i limunadu, kao i uvek sveže domaće kolače. Neki Novosađani starijih generacija još uvek uživaju da baklavu namontiraju na porciju sa sutlijašem, te tako uživaju u kombinaciji ukusa.


"PRAVA ZDRAVA BAKLAVA"

Iako se ne prave ručno, već su namenjene prodaji u trgovačkim lancima, zaslužuju da se pomenu, jer su novosadske i vrlo ukusne. Brend koji je našem tržištu ponudio baklave od heljdinih kora i žutog šećera, sa orahom makom ili kokosom, dobitnik je i više nagrada za kvalitet.


Bez obzira na to što je njihov rok šest meseci, ove baklave imaju domaći ukus i svežinu, te su kupci oduševljeni.


POSLASTIČARNICA "ŠEHEREZADA"

Još jedno novosadsko kultno mesto, smešteno na glavnoj džadi, idealno za uživanje u ukusnim slatkišima i posmatranje promenade u Zmaj Jovinoj ulici. Uz izvrstan sladoled i razne fine torte i komadne kolače, dugogodišnji kvalitet im drži i baklava, te se ona s pravom smatra među najboljima u gradu.


Ovo su naši favoriti, a ukoliko vi imate mesto na koje rado odlazite na ili po dobru baklavu, slobodno podelite svoje iskustvo u komentarima.

Oceni vest:
16
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Danijel

    pre 830 dana i 1 sat

    Pohvala za izbor; dodao bih i baklave iz Krancle na uglu Braće Ribnikar i Danila Kiša. Doduše, nema da se sedne i korona-fašisti su, ali imaju dobre baklave sa makom i orasim, to priznajem.

    Oceni komentar:
    9
    8
  • A što ih ne jedeš, čiko?

    pre 829 dana i 22 sata

    Došlo vreme da se mora pisati istraživanje gde ko normalno i pošteno pravi hranu.
    A nekad je normalno bilo gde god uđeš - zadovoljan si uslugom.
    Pitam se da li je tako i u Nemačkoj ili Španiji.
    Nažalost, kod nas su kritike retke, na primer da li je određeni pekar na Limanskoj pijaci prljav koliko je težak. Da li stu stražnjicu mrzi da čisti garež sa stola na kome radi, a kamoli sa proizvoda koje prodaje. Pa mu garež možete pronaći i unutar sira koji je unutar bureka.
    Bolja slika vam ne treba.

    Oceni komentar:
    5
    13
  • Dragan

    pre 829 dana i 18 sati

    Pisac ovog teksta očigledno nije probao prave baklave.
    U Novom Sadu nemožete pojesti prave baklave,možda kući kod nekih domaćica.

    Oceni komentar:
    6
    18
  • Dule

    pre 829 dana i 14 sati

    Napravio slično istraživanje,letos probali baklave na Kefaloniji,u Grčkoj,pa željni sličnih,obišli ceo grad...Ništa od ovih,što ste objavili...Izdvojio bih,kvalitetne baklave,u "Carigradu" i "Violeti" u Temerinskoj.
    Vrhunske su samo u Grčkoj,Bosni,pa tek posle Turska,a kod nas,slabo to prave.

    Oceni komentar:
    7
    6