Na završenom Novom tvrđava teatru dodeljena nagrada "Milan Gutović"

Na završenom Novom tvrđava teatru dodeljena nagrada "Milan Gutović"

Prethodne večeri je u Vili Stanković u Čortanovcima završen 8. Ambijentalni pozorišni festival Novi tvrđava teatar. Publika je najpre imala priliku da čuje odluke o nagrađenima i obrazloženje žirija, koji je ove godine delovao u sastavu književnika Lasla Blaškovića (predsednik), glumice Jovane Balašević i književne prevoditeljke Ivane Đurić Paunović.

Nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je ostvarenju "Jugoslavija, moja dežela", Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor. U objašnjenju žirija navodi se:

Veliki je rizik ispričati već mnogo puta ispričanu priču, ali kad se sve kockice sklope, i kad su svi akteri u građenju predstave tom riziku dorasli, onda publika ima priliku da joj se prepusti i da je sagleda u svetlu koje dotad na nju nije palo. Zahvaljujući fantastičnoj glumi i skladu igre čitavog ansambla, nadmoćnoj režiji i uigranosti koja donosi dodatnu sigurnost za igru u trenutku, publika je imala priliku da doživi nešto što se i ne dešava toliko često: da diše kao jedno s predstavom – navodi se u saopštenju žirija.

Potom je Albu Ištvanu dodeljena nagrada za režiju za predstavu "Nesrećni", u izvođenju pozorišta Figura studio iz Georgenija u Rumuniji.

Dva priznanja za najbolju žensku ulogu pripala su glumicama iz predstave "Život se sa mnom mnogo poigrao": Sanji Ristić Krajnov za tumačenje Nine i Gordani Đurđević Dimić za ulogu stare Vere.

Za najbolju mušku ulogu nagrađeni su Boris Šavija, koji igra oca Nedeljka u predstavi "Jugoslavija, moja dežela", te Hadži Nenad Maričić za ulogu Zdravka u predstavi "Berači snova".

Gabrieli Crnković je dodeljena specijalna nagrada za režiju za predstavu "Ostajem ostati", u izvođenju samostalne produkcije grupe glumaca iz Novog Sada.

Pored toga, festival je ustanovio još jedno priznanje, koje će se od ove godine dodeljivati pod imenom Nagrada za glumu "Milan Gutović".

Da bismo sačuvali uspomenu na Laneta Gutovića, ustanovili smo nagradu njegovog imena, koja će se dodeljivati svake godine za glumačko ostvarenje viđeno na ovim scenama i kojom će se glumci – ubeđena sam – ponositi, kao što se tom nagradom ponosi i ovaj festival – istakla je u emotivnom govoru umetnička direktorka i selektorka Novog tvrđava teatra Vida Ognjenović.

Čast da ponese prvu nagradu "Milan Gutović" pripala je Biljani Đurović za ulogu Ivanke u predstavi "Berači snova".

Nakon svečane dodele nagrada, usledila je prva repriza predstave "Život se sa mnom mnogo poigrao", koja je pripremana u produkciji festivala Novi tvrđava teatar.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan