NA SUD ZBOG DRAŽE: Branka Bežanov tužila LSV i DS zbog povrede ugleda i časti

NA SUD ZBOG DRAŽE: Branka Bežanov tužila LSV i DS zbog povrede ugleda i časti

Članica Predsedništva Pokreta obnove Кraljevine Srbije (POКS) i zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada, Branka Bežanov, podnela je tužbu protiv Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke zbog povrede časti i ugleda.

Da podsetimo, odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada uputila je početkom  ove sedmice predsednicima svih odborničkih grupa inicijativu za smenu Branke Bežanov sa mesta zamenice predsednika novosadske skupštine, a zbog njenog nedavnog učešća u obeležavanju godišnjice hapšenja  Dragoljuba Draže Mihailovića u Draževini kod Višegrada, u BiH.

– DS je 2004. glasala za zakon o izjednačavanju prava četnika i partizana, a sada zajedno sa LSV me predstavljaju u javnosti kao nekog ko veliča navodne ratne zločine četnika. Nisu mi ostavili drugi izbor nego da pravdu tražim pred sudom. U tužbi prilažem dokaze o rehabilitaciji srpskog generala Dragoljuba Draže Mihailovića, za kog LSV tvrdi da je ratni zločinac i koljač, a moje prisustvo parastosu ovom slavnom generalu u manastiru Draževina kod Višegrada nazivaju veličanjem zločina. Na pomenutom događaju sam prisustvovala, ali ne kao zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada, nego kao član delegacije POКS. Ponosna sam na to i smatram da bi svaki Srbin trebalo da oda poštu jednom od naših najslavnijih vojskovođa i najodlikovanijih oficira. Nijednom svojom radnjom, niti rečju, nisam glorifikovala ratne zločine ma sa čije strane, niti sam govorila o tragičnom građanskom ratu u Bosni i Hercegovini na tom području devedesetih godina prošlog veka – istakla je Branka Bežanov u saopštenju koje nam je danas stiglo iz pres službe Pokreta obnove Кraljevine Srbije.

POКS podseća da je pravosnažnim Rešenjem Višeg suda u Beogradu 14. maja 2015. godine usvojen zahtev za rehabilitaciju kojim je utvrđena ništavost odluke Vrhovnog suda FNRJ iz 1946. godine, u delu koji se odnosi na Dragoljuba Mihailovića i da se on smatra neosuđivanim. Takođe, navode u POKS-u, 22. decembra 2004. godine, Skupština Srbije usvojila je izmene zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, kojim su, kaže se u saopštenju, "faktički izjednačeni borci partizanskog i ravnogorskog pokreta, a što je LSV i DS sigurno poznato jer su u tadašnjoj skupštini imali svoje poslanike i činili vladajuću većinu".

– Očekujemo da će sud brzo i efikasno doneti odluku i osuditi verbalno nasilje LSV i DS i zloupotrebu medija i institucije gradskog parlamenta u političke svrhe – kaže se na kraju saopštenja POKS.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 1152 dana i 15 sati

  dosta vise sa ovim marginalcima iz POKS-a (boginje)

  Oceni komentar:
  0
  5