"MOJE TELO": Interaktivni priručnik o pubertetu za novosadske osnovce (FOTO)

"MOJE TELO": Interaktivni priručnik o pubertetu za novosadske osnovce (FOTO)

Institut za javno zdravlje Vojvodine pripremio je interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo pod nazivom "Moje telo" namenjeno radu sa decom uzrasta od 8 do 11 godina na temu promena koje se dešavaju u pubertetu.

Sredstvo je osmišljeno u okviru projekta "Razumem šta mi se dešava – podrška edukaciji učenika osnovnoškolskog uzrasta o pubertetu" koji je Institut sproveo pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Sredstvo "Moje telo", kao i prateći kurikulum radionica, namenjeno je svim osnovnim školama u Novom Sadu, Domu zdralja "Novi Sad", Crvenom Krstu – Gradska organizacija Novi Sad i Medicinskoj školi „7. april“, a organizovana je i edukacija edukatora za primenu ovog interaktivnog sredstva u radu sa učenicima na temu puberteta.

- Na taj način, zdravstvenim i prosvetnim radnicima i saradnicima koji rade sa decom nižeg osnovnoškolskog uzrasta, omogućeno je da na zanimljiv i kreativan način podrže decu u procesu razumevanja promena u pubertetu i izgradnji pozitivne slike tela te i većeg stepena samoprihvatanja – poručuju iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo "Moje telo" sastoji se od dve osnovne šeme tela (devojčice i dečaka) odštampane  na baner platnu, sa donje i gornje strane opremljeno plastičnim lajsnama. Preko osnovne šeme tela učenici tokom radionice lepe delove tela koji se menjaju u toku puberteta.

Figura devojčice pre i posle "nalepljenih" pubertetskih promena


Pored fizičkih promena koje se lepe na šemu tela devojčice i dečaka, ilustracijama su obuhvaćene i psihosocijalne promene, kao i pravila radioničkog rada sa decom.

Predviđeno je da deca lepe ilustracije koje označavaju telesne i psihosocijalne promene u pubertetu na ili pored šeme tela uz dodatna objašnjenja samih promena.


 Figura dečaka pre i posle "nalepljenih" pubertetskih promena


- Na takav način, bliže, u radu sa decom obuhvatamo sledeće teme: pubertet i adolescencija, građa polnih organa kod dečaka/devojčica, pubertetske promene kod dečaka i devojčica, psihosocijalne promene u pubertetu i adolescenciji, slika tela, lična higijena, ishrana i fizička aktivnost –
kažu iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Građanin

    pre 2297 dana i 13 sati

    Nije li sve ovo onda seksualizacija dece ?
    Надам се да нису и овај пут ауторке ових „пакета“ изабране баш Љиљана Богавац и Душица Попадић, лауреаткиње „Лабриса – најстарије ЛГБТ организације у Србији“ „за допринос јачању лезбијске заједнице у Србији“.
    http://zelenaucionica.com/sta-donosi-uvodjenje-seksualnog-obrazovanja-u-skole-i-vrtice/

    Oceni komentar:
    1
    0