Mladen Savić, direktor ciklusa šahovskih turnira "Potpuno ravnopravni" pozvao Novosađane na sutrašnji turnir

Mladen Savić, direktor ciklusa šahovskih turnira "Potpuno ravnopravni" pozvao Novosađane na sutrašnji turnir

Uoči šahovskog turnira "II Memorijal Boško Zlatković" koji će se održati u subotu, 8. juna, od 17.30 časova u prostorijama Novosadskog šahovskog kluba, porazgovarali smo sa Mladenom Savićem koji je i predsednik udruženja "Za pravo na kvalitetan život".

Gospodine Saviću, možete li nam reći nešto više o ciklusu šahovskih turnira "Potpuno ravnopravni" koje vaše udruženje organizuje?

– Naravno, cilj našeg ciklusa "Potpuno ravnopravni" je promovisanje ravnopravnosti i inkluzije osoba sa invaliditetom kroz šahovsku igru. Ovi turniri su namenjeni svima, bez obzira na njihov fizički ili zdravstveni status, jer verujemo da šah nema granica. Ono što je posebno važno jeste da su naši turniri rejtingovani kod međunarodne šahovske organizacije FIDE, što znači da će svi učesnici imati priliku da osvoje FIDE rejting za ubrzani i brzopotezni šah, i to besplatno. Inače, učešće na rejtingovanim turnirima obično se plaća, ali mi smo odlučili da omogućimo svima pristup ovim turnirima bez finansijskih prepreka.

Kako se mogu prijaviti za ove turnire i kada će se održati?

– Prijavljivanje je veoma jednostavno. Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem našeg sajta ili putem telefona. Što se tiče termina, četvrti turnir ovogodišnjeg ciklusa, II Memorijal Boško Zlatković, biće održan u subotu, 8. juna od 17.30 u prostorijama Novosadskog šahovskog kluba, na adresi Pašićeva 26. Prijave su moguće na telefon 069 820 88 80 ili se može jednostavno doći na lokaciju turnira pre početka, mada se preporučuje prijava zbog ograničenog broja mesta. Termini ostalih turnira, koji takođe nose nazive po nekadašnjim novosadskim šahistima: Miroslavu Tatiću Taletu, Miladinu Blečiću, Branku Rajkovu i Dragomiru Acketi će biti naknadno objavljeni na našim društvenim mrežama. Sada već treći put organizujemo ovakvo šahovsko drugovanje, a prethodna dva puta su sjajno odjeknula među Novosađanima, pa atmosfera je bila nezaboravna.

 


Kako ste sakupili sredstva za ove turnire i da li projekt podrazumeva još neke aktivnosti osim šahovskog nadmetanja?

– Projekat je omogućilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Sektor za osobe sa invaliditetom po Stalno otvorenom konkursu za unapređenje položja osoba sa invaliditetom. Pored turnira, deo projekta obuhvata i video školu šaha koju će snimiti naši novosadski šahovski treneri, majstorski kandidati Vladimir Deže i Ostoja Simetić. Snimci šahovskih lekcija biće ponuđeni medijskim kućama na besplatno korišćenje kako bismo što više šahovskih sadržaja približili zainteresovanoj publici.

 Zašto se fokusirate na međusobno takmičenje osoba sa i bez invaliditeta?

– Suština našeg projekta je da srušimo neopravdane i primitivne predrasude o intelektualnim dometima osoba sa invaliditetom, a šahovska arena je savršeno mesto za to. U šahu, fizički invaliditet nije prepreka za ravnopravno nadmetanje, za razliku od mnogih drugih sportova. Kroz šahovska druženja ljubitelja ove drevne igre, bez obzira na eventualni invaliditet, povećavamo vidljivost osoba sa invaliditetom i njihovo uključivanje u svakodnevni život zajednice.

Koje su dodatne aktivnosti na turnirima i šta mogu očekivati učesnici?

– Naši turniri nisu samo šahovska nadmetanja, već prava šahovska manifestacija. Pored takmičenja, igrači će imati priliku da uživaju u prigodnom posluženju i osveženju. Na kraju osmog turnira, svi učesnici koji budu prisutni dobiće nagrade u vidu šahovskih garnitura, digitalnih časovnika, knjiga, magnetnih šahova i aksesoara, u skladu sa postignutim rezultatima.

Kako šah može koristiti deci i starijima?

– Šah je izuzetno koristan za decu jer pojačava koncentraciju i disciplinu, odvraća ih od besomučnog buljenja u ekrane video igara i društvenih mreža, te ih uči da razmišljaju i rešavaju komplikovane situacije. Takođe, odličan je i za starije osobe jer pomaže u očuvanju moždanih aktivnosti.

 Da li postoji nešto što biste dodali?

– Želim samo da pozovem sve ljubitelje šaha, bez obzira na njihov nivo iskustva ili eventualne fizičke ili mentalne prepreke, da nam se pridruže na našim turnirima. Verujemo da je šah igra za sve i da svako zaslužuje priliku da se nadmeće i uživa u ovoj divnoj igri. Znam da jako puno ljudi igra šah onlajn, ali sam siguran da bi ih takmičenje uživo potpuno oduševilo pa ih pozivam da sebi omoguće to novo, fantastično iskustvo. Igraće se po pravilima FIDE o čemu će računa voditi Siniša Remecki, FIDE majstor, šahovski sudija i bivši šampion Novog Sada.

Vidimo se!

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan