MINISTARSTVO PROSVETE: O povratku đačkih uniformi odlučivaće roditelji

MINISTARSTVO PROSVETE: O povratku đačkih uniformi odlučivaće roditelji

Posle više od tri decenije ukidanja nošenja uniformi u osnovnim školama, sve je izvesniji njihov povratak, a ideja novog ministra prosvete naišla je odobravanje nastavnika ali i većine roditelja.

- Moje lično mišljenje je da bi đačke uniforme trebalo vratiti u škole! Naravno, za tako nešto potrebna nam je podrška nastavnika i roditelja, kao i saglasnost oko toga kako bi te uniforme trebalo da izgledaju – istakao je ministar Mladen Šarčević

Specijalna savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Dragana Milovanović potvrdila je da bi već od naredne školske godine uniforma mogla da postane obavezna za učenike osnovnih škola u Srbiji, što zavisi od toga kada će biti usvojene izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i Zakona o osnovnoj školi.

- Razmišlja se o dva modela – da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine ili da roditelji kupe uniforme. Bilo bi potrebno da svako dete ima po dve letnje i dve zimske uniforme, rekla je Milovanović.

Na pitanje hoće li učenici u osnovnim školama od sledeće školske godine nositi uniforme, odgovoriće roditelji popunjavanjem upitnika koje im je preko školskih uprava prosledilo Ministarsvo prosvete.

Dragana Milovanović istakla je da je obaveza škole da proceni volju roditelja, a ako oni odlučce da se uniforme uvedu, dva su modela kako bi se nabavljale - da ih škola kupi pa iznajmljuje učenicima ili da ih roditelji kupuju.

- Ukoliko su škole vlasnici, deca bi mogla da ih iznajmljuju kao što iznajmljuju knjige u biblioteci i da ih vrate po završetku ciklusa. Za sad postoji takva praksa u Beogradu, i odlično funkcioniše –rekla je Milovanović.

Kako školama nedostaje materijal za rad, ali i sredstva za osnovnu higijenu, sva je prilika da će uniforme plaćati roditelji. Kako kaže Milovanović, radi se na tome da se zajedno s Ministarstvom za socijalna pitanja oforme socijalna preduzeća koja će da šiju uniforme, te bi tako njihova cena bila pristupačnija.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • mama

    pre 2712 dana i 12 sati

    Evo, ja glasam za NE, jer je to glupost, pogotovo sto su u pitanju ruzni mantili, a ne prava uniforma. Da je uniforma prava i lepa, da sva deca izgledaju kao djaci u tome, a ne kao korejske spremacice, glasala bih za DA, ovako NE NE NIKAKO>

    Oceni komentar:
    0
    0
  • mama2

    pre 2712 dana i 11 sati

    Još jedan glas za NE. Nikako te jadovanske uniforme koje su samo još jedan izdatak više i dodatna obaveza...

    Oceni komentar:
    0
    0