KVANTAŠKA PIJACA: Šta sve Novosađani kupuju i koju robu najčešće izbegavaju (FOTO)

KVANTAŠKA PIJACA: Šta sve Novosađani kupuju i koju robu najčešće izbegavaju (FOTO)

Napravljena po uzoru na poznate svetske veletržnice, čija je namena snabdevanje građana životnim namirnicama na veliko, Kvantaška pijaca jedno je od omiljenijih mesta za kupovinu brojnih Novosađana.

Ta činjenica ne treba da čudi, jer su ovde cene povrća, voća, kozmetike i prehrambenih proizvoda, uglavnom iz Mađarske i Nemačke, kao i kućne hemije iz uvoza, mnogo niže u odnosu na cene u megamarketima, čak i onda kada je roba na akciji.

Mnogim Novosađankama koje u nabavku uglavnom idu vikendom,  ova pijaca je omiljeno mesto i za opuštanje, jer, kako kažu, ima svega i svačega i za svakog se može naći po nešto.

 


Naše sugrađanke navode da na Kvantašu pazare kućnu hemiju, voće i povrće na veliko i malo, hranu uglavnom u zimskom periodu, kao i slatkiše, a razlog tome je cena proizvoda.

Ipak, ima i onih kojima ova tržnica nije blizu, pa retko odlaze na nju, al i naših sugrađana koji nemaju poverenja u kvalitet hrane i hemije sa pijace.

Verica S. kaže da kupuje na Kvantaškoj jer je sve kvalitetno, ali ipak upozorava na pojedine sitnice.

– Treba znati od koga kupovati. Prodavac čika Draško donosi iz Italije i Nemačke kako hranu, tako i hemiju, a prodaje je kao u improvizovanoj prodavnici. On ima i frižidere. Od Darka i Dejana kupujem original kozmetiku. Primera radi, "Max factorov" tečni puder ovde platim 900, a u "DM" radnjma njegova cena je 1.700 dinara. "Dove" kupke su 300, što je opet mnogo jeftinije nego u prodavnicama – navodi ova Novosađanka.



I Gordana C. koja stanuje u blizini pijace objašnjava da joj je isplativije da ovde kupuje kozmetiku. Prema njenim rečima, kremu za lice koja je po prodavnicama 1.800 dinara, na Kvantašu plati 800 ili 850 dinara.

Pojedine Novosađanke kupuju i hranu iz Mađarske, a kako otkrivaju, voće i povrće više ne pazare zbog pojedinih piljara.

– Kupujem kućnu hemiju i hranu u originalnim pakovanjima. Voće i povrće više ne uzimam zato što varaju ili ukradu na merenju. Sve češče i pakuju povrće i voće, tako da spolja bude gladac, a unutra jadac. Voće i povrće kupujem isključivo u marketima ili na pijaci "na kilo". Tako mogu sama da proberem šta mi se sviđa, a šta ne – predočava Biljana S.


Maja V
. je još jedna Novosađanka koja na Kvantašu kupuje samo određenu hranu u originalnom pakovanju, jer je, kako kaže, mnogo jeftinija nego u prodavnicama.

Ona ističe da najčešće kupuje suvo grožđe, lanene pločice, orašaste plodove i slične proizvode. Ipak, oprezna je i kupuje isključivo od proverenih prodavaca.

Koliko je ova pijaca popularna, kazuje nam i Jovana A. koja ovde pazari samo kućnu hemiju.

– Kućna jemija je okej, ali kada vidim onu kozmetiku i šminku i hranu, suhomesnato, sireve i paštete da stoje onako napolju i na -20 i na + 40 stepeni Celzujusa, nije mi dobro. Znam da je tako na svakoj pijaci, pa te artikle ne kupujem, a i stalno su neke akcije po lancima marketa, tako da se može uštedeti bez odlaska na Kvantaš – veli Jovana.


Ima i sugrađanki koje su ranije rado išle u paraz na Kvantaš, ali su se razočarale, jer smatraju da je roba lošeg kvaliteta i da trgovci "uvaljuju" bofl.

Jedna je i Renata S. koja objašnjava da je kupovala kućnu hemiju i da je imala vrlo loše iskustvo.

– Dva puta sam kupila deterdžent za suđe "Feri" koji nije penio, a miris je imao kao domaći sapun. "Lenor" je takođe kao da su stavili ofarbanu vodu. Strašno je šta nam sve podvaljuju, a ljudi idu i kupuju samo zato što nemaju dovoljno novca– ogorčena je Renata.

Ništa bolje nije prošla ni Novosađanka Gordana R. D. koja je kućnu kozmetiku kupila jednom i, kako kaže, nikada više.

– Jeftino jeste, ali zato ništa ni ne valja. "Feri", kupke za tuširanje, omekšivači za veš, prašak za pranje veša – užas jedan. Sve ovo sam nakupovala, a kada sam počela da koristim upošte nije ličilo na ono iz radnje. Na kraju sam to koristila za ribanje ve-ce šolje, jer me je bio strah da koristim za šta je namenjeno. Ko zna kakav je sastav, bukvalno je smrdelo – otkriva ova Novosađanka.


Ima i onih koji ne haju kod koga kupuju, jer smatraju da su svi proizvodi mnogo bolji i znatno povoljniji od onih u prodavnicama.

Andrijana L. i Milica V. kažu da kupuju bukvalno sve, počevši od kućne hemije, preko kozmetike do hrane i uložaka.

One navode da im se nikada nije desilo da "nalete" na bofl proizvode.

Pojedine Novosađanke kažu da je bolje kupovati na Kvantašu, jer je svakako reč o robi koja se kasnije preprodaje po mini-marketima.

– Vlasnici malih radnji dođu na Kantaš, nakupuju na veliko, a onda sve to prodaju po triput većim cenama. Kod nai i ovako nema originala, čak ni u markiranim prodavnicama, pa ako ću da kupujem bofl, neka to bude po nižim cenama – ističe Ines.



I trgovci na Kvantašu se slažu da pojedini sugrađani smatraju da su proizvodi jeftiniji zbog lošeg kvaliteta.

Međutim, kažu da to nije tako, jer niže cene formira marža koja je na pijaci višestruko niža nego u radnjama.

– Tokom zimskih meseci manje je voća i povrća, ali građani uglavnom tada više kupuju proizvode iz Mađarske koji su znatno jeftiniji od suhomesnatog u marketima. Od voća su aktuelne mandarine, limun, narandže, grejpfrut, nar, banane, a njihova cena varira u zavisnosti da li se kupuju na veliko ili malo. Kilogram jabuka je od 60 dinara pa naviše, nar je od 100 do 110 dinara, kivi je od 80 do 100 dinara, karton banana je između 2.000 i 2.100 dinara – navodi jedan od prodavaca.

Kada je reč o kupovini povrća na veliko i malo, cene takođe variraju. Kilogram belog luka je 250 dinara, blitva staje između 25 i 30 dinara, krompir je od 30 do 40 dinara, crni luk 25 do 30 dinara, a kupus je po ceni od 15 do 20 dinara po kilogramu.



Za tunjevinu u konzervi treba izdvojiti od 80 do 130 dinara, 800 grama keksa je oko 420 dinara, kutija čokoladnih bananica je 150, pola kilograma pirinča od 50 do 80 dinara, litra maslinovog ulja staje 800 dinara, 400 grama čokolade iz uvoza je 200 do 250 dinara.

Ovde sve češće pazare i oni kojima je žao da u radnjama daju pravo malo bogatstvo za toalet papir, a njegova cena na Kvantašu je od 130 do 300 dinara.

Prašak za veš je od 650 do 1.400 dinara, omekšivači su 250 do 360, a najjeftiniji deterdžent za sudove staje 80 dinara.

I kozmetika je znatno povoljnija – farba za kosu 130, dezodoransi oko 210, pasta za zube koja u apotekama i prodavnicama staje 600 dinara, na pijaci je duplo jeftinija, kao i ostala kozmetika za negu lica i tela.

Oceni vest:
41
17

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Natasa

    pre 1597 dana i 13 sati

    Hrana za kucne ljubimce i npr. pesak za mace je jeftiniji i po 200din od onih u pet shop prodavnicama! I espresso kafa, cak se neki kafici se snabdevaju sa kvantasa

    Oceni komentar:
    7
    40
  • Kaćanka

    pre 1597 dana i 4 sata

    Samo kad su hrana za kuce i pesak za mace jeftiniji....

    Oceni komentar:
    53
    30
  • Tory021

    pre 1597 dana i 4 sata

    U Lidlu 20% niže cene. Išla sam na Kvantaš, sve je lošeg kvaliteta i razredjeno. Više ne idem.

    Oceni komentar:
    39
    12
  • Dusko

    pre 1597 dana i 1 sat

    Samo snobovi stavljaju komentare kako smrdi i kako je razredjeno...ne lupetajte isto sve sto se prodaje po marketima..Ne idem cesto ali odem i kupujem sve od hemije slatkisa orasastih plodiva do konzervirane hrane.Suhomesnato ne uzimam iz razloga sto imam proverenog coveka iz kuce uzimam madjarsku robu.Do sada nisam nasao nista da smrdi i da ne valja

    Oceni komentar:
    3
    63
  • Milivoje

    pre 1596 dana i 19 sati

    Voće i povrće vrlo povoljni ukoliko se kupe na gajbu. Najčešće zbog toga idem :)

    Oceni komentar:
    3
    16
  • Dejan86

    pre 1595 dana i 14 sati

    Za ove dokone babatetke sto pljuju po robi nemam komentar... Ali cisto da objasnim kako ih ja vidim, dodje, opipa svaku jabuku koju vidi u gajbi-pita jel iz Iriga-cisto da bi pitala i ode jer nije dosla da bi kupila nego da bi prosetala novu frizuru.
    Ja licno kupujem sve na kvantasu(6-7 god) i apsolutno nikada mi se nije desilo da je nesto razredjeno-pokvareno. Da, desavalo se da kupim neki proizvod koji ne znam ni da procitam a jos vise sta mu je namena pa da shvatim da je los a eto pakovanje mu je slicno "feriju"

    Oceni komentar:
    3
    16
  • Cica

    pre 1595 dana i 13 sati

    Nemam više poverenja u takvu kupovinu. Ko voli nek' izvoli. Srećom pa postoje i te mogućnosti, mnogima je to najpovoljnije.

    Oceni komentar:
    13
    3
  • duska

    pre 1594 dana i 22 sata

    Sta su otvarali te velike trzne centre kad opet kupujem na pijaci kao 90-tih i opett siivaa eekonomija jedan napred deset koraka nazad

    Oceni komentar:
    8
    3
  • Milan

    pre 1557 dana i 3 sata

    Kupovao sam espresso kafu Lavazza na kvantasu i očigledno se vidi da je nije kao original,pakuje se u Bugarskoj i ukus je katastrofa.
    Ima informacija da se premešta kvantas na Klisu

    Oceni komentar:
    7
    2
  • Erak

    pre 1556 dana i 22 sata

    Najjače mi je kad za švercovanu robu kažu - "iz uvoza".

    Oceni komentar:
    3
    9
  • Vlada

    pre 1556 dana i 18 sati

    Jednom sam kupio Rexona dezodorans a dobio sam lepak u spreju sa nekim čudnim mirisom. Posle tuširanja možete misliti kako sam prošao kada sam ga prvi i poslednji put stavio...

    Oceni komentar:
    10
    3
  • goca

    pre 1556 dana i 16 sati

    Ja licno redovno kupujem prasak sa Kvantasa, konkretno Ariel i mnogo je bolji nego ovaj po super marketima, koji je sav granulast i ne moze da se ispere ves od njega.
    Uzimala sam i Fairy i omeksivace i nikad nisam imala problema.

    Oceni komentar:
    3
    17
  • Eva

    pre 1415 dana i 10 sati

    Zaista bih savetovala ovim devojkama/zenama da ne kupuju kozmetiku i sminku za lice jer vrlo cesto to ni nisu originali nego kopije koje sadrze svakakve hemikalije, prvenstveno olovo

    Oceni komentar:
    7
    1