KONTRIRANJE: Novi Sad vs Beograd, gde je lepši život?

KONTRIRANJE: Novi Sad vs Beograd, gde je lepši život?

Rivalitet između ova dva grada oduvek je postojao. Ljubitelji prvog, prestonicu smatraju betonskom džunglom, previše haotičnom i bučnom, dok oni koji više vole Beograd najčešće misle da naš grad ne pruža dovoljno mogućnosti, da je previše miran i usporen.

Razgovarali smo sa nekoliko osoba koje su imale priliku da žive na obe lokacije i da spoznaju prednosti i mane i jednog i drugog. Neki od njih još uvek vagaju i pronalaze prednosti u oba grada, dok su drugi isključivi u svom izboru i definitivno nemaju dilemu gde treba da žive. 

Branka i Gregor Hodinj su mladi bračni par koji se iz Novog Sada odselio u Beograd, ali se nakon par godina vratio svom gradu. Oni su objasnili svoje razloge. 

– Beograd, kao glavni grad, ima pristup mnogim dešavanjima. Većina dobrih koncerata, muzeja i festivala nalazi se tamo. Na sat, do sat i po vožnje od Beograda, mogu se videti brojna zanimljiva i lepa mesta, tako da bi se svaki vikend moglo otići negde kolima. Dostupnost nekih radnji i stvari je veća. Međutim, glavni i osnovni problem Beograda je njegova infrastruktura, a samim tim i saobraćaj. Prosto je nemoguće proći bez gužve u doba špica, koji svake godine sve duže traje. Vreme koje se gubi u putu do posla se ne može nadoknaditi. Trotoari faktički ne postoje van centra, čak i u centru su zakrčeni automobilima – kaže Gregor, a njegova supruga se nadovezuje: 

– Ono što smo mi zaključili jeste, da bi efikasno živeo u Beogradu, moraš imati stan u istom delu grada u kojem radiš. To uglavnom znači da ćeš plaćati više za stanarinu, jer firme vole da budu u centru, ali ćeš uštedeti na vremenu i živcima. Meni je u proseku trebalo sat i po vremena do firme, sa tri presedanja. Često su se dešavali sudari zbog gužve, pa bih ostala zarobljena negde na Slaviji u kružnom toku. Iz tog razloga, kad god sam mogla, išla sam biciklom... I svaki dan imala horor priču šta sam preživela. Vozači automobila su prilično netolerantni, a biciklističkih staza nema. Takođe, sve vreme sam nosila filter masku jer je vazduh veoma zagađen i to je jedna od stvari koje su mi smetale, pored generalne prljavštine i nemara oko uređenja grada.  


U Novom Sadu su vozači manje agresivni, a zbog ravnice ima dosta trotoara i širokih bulevara. Ima mnogo više parkova, dečijih igrališta i ograđenih prostora za pse. Ono što se nama sviđa je blizina Fruške gore, koja je mnogo pitomija i lepša od Avale i Zvezdarske šume. U Novom Sadu se još uvek oseti ta neka dobronamernost i tolerancija, dok je Beograd faktički bez duše i tamo naći prijatnu osobu je prava retkost – kaže Gregor. 

Teodora Vasiljević je novinarka, koja je živela i radila u Novom Sadu 12 godina, da bi se pre tri preselila u Beograd, tragajući za novim poslovnim mogućnostima. 

Beograd mi je dao šanse, koje Novi Sad nažalost nikada neće moći. Kojom god profesijom da se bavite, Beograd je centar. Centar sveta, centar mogućnosti, centar dešavanja i prilika. Grad koji je toliko suveren i uobražen, rekla bih zbog svega pomenutog, s punim pravom. Ipak, on je grad koji neverovatnom brzinom i lakoćom može da ogoli sve slabosti i natera na duboke introspekcije. Novi Sad je sa druge strane predvidiv, sa njime se igra na sigurno. On je zona komfora i ušuškanost, sigurnost i stabilnost. Ja sam izabrala nepredvidivost Beograda, ali sam ponela sa sobom potrebu za tim "novosadskim spokojem" i mirom. Za sada mi mirenje tih razlika odlično ide – naglašava Teodora. 


Za istim ciljem se u Beograd odselio i
Alen Božin. Sa nama je podelio svoje utiske života u oba grada. 

Novi Sad odiše mirnoćom i pitomošću i daje utisak da vam je sve ''na dlanu''. Kompaktan je, sve je blizu i brzo se stiže od tačke A do tačke B. Dostupnost zelenih površina i prirode je nadohvat ruke te je generalno ušuškan i komforan. S druge strane Beograd je sve suprotno malopre navedenom. Haotičan, bučan, velik. U Novom Sadu vam se drugi put po ulasku u prodavnicu obraćaju sa ''komšija'' dok u Beogradu za to, zavisno od situacije, nekad treba i preko pola godine. Međutim, u Beogradu su stranci dobrodošli i prihvaćeni, dok Novi Sad svojim palanačkim duhom jedne male, zatvorene komune najčešće, čak snobovski, ignoriše došljake. Generalno, za razliku od Novog Sada koji je lenj, trom i usporen, Beograd odiše pokretačkom energijom, oštrinom i pozitivnom ubrzanošću. Beograd ne spava i diše punim plućima 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji. Ali kad smo kod pluća, možda je bolje da se držite Novog Sada jer u Beogradu čistog vazduha ima manje i od zelenih površina i od broja parking mesta. Ukoliko, pak, pričamo o energiji grada, ljudi, o kvalitetu i kvantitetu prilika i vrsta dešavanja, o onome što jedan grad u celosti može nekome da ponudi, Beogradu niko u regionu ne može da parira – kaže Božin. 

Nije posao jedini razlog selidbe. Naš sagovornik Đorđe Sugaris dao je šansu Novom Sadu, i to zbog ljubavi. Izgleda da se nije pokajao. 

– Beograd je postao jedna džinovska konstantna gužva, koja se ne razvija po meri građana. Sa druge strane, to u Novom Sadu nije toliko izraženo. Radim od kuće pa mi je svejedno, ali se prijatnije osećam tokom slobodnog vremena. Prednosti Novog Sada su što je sve ravno i lakše se stiže svuda. Mana je što ponekad osećam koliko ovaj grad ipak jeste manji, ali ga slabije poznajem, pa me uvek iznenadi neki lep prizor i deo grada na koji naiđem u šetnji – napominje Đorđe. 


Olivera Šešlija
za sebe kaže da je prvenstveno Novosađanka, ali je i Beograđanka, koja živi na relaciji ova dva grada već 18 godina. Pored prisustva svojih najmilijih, ono što posebno ističe jeste dostupnost aktivnosti na otvorenom. 

– Po Novom Sadu se isključivo krećem peške ili biciklom jer je ovaj grad idealan za to. Njegov položaj u ravnici i relativno male prostorne površine gde časkom stigneš sa jednog na drugi kraj grada, premreženost biciklističkim stazama i koliko-toliko pristojna biciklistička kultura, razlozi su zbog kojih baš uživam u Novom Sadu. Sve vam je na dohvat ruke. Naskočite na dvotočkaša i krenete iz vreve do Dunava, Šodroša, Kamenjara, a ako imate dobar bicikl (kao neke moje drugarice) ni Fruška gora ili vožnja nasipom do Čelareva nije preveliki zalogaj. Ja sam, ipak, tip gradskog poni bicikliste i svojski uživam u tome. Vremenski uslovi sada već i zimi dozvoljavaju da biciklirate. Bezmalo cele godine možete biti na biciklu po gradu. Ujedno, ta gradska vožnja je i problem jer ste uvek u saobraćajnoj gužvi, a staza na Keju je odavno postala pretesna za sve koji je rado koriste – kaže Olja. 


Za Beograd naglašava da je brdovitiji, da je prostorno veći i da nema biciklističku kulturu upravo zbog konfiguracije terena. Ipak, i tamo pronalaze rešenje, oni koji za njime tragaju.
 

Ada Ciganlija je više od decenije i po moje omiljeno mesto za rekreaciju. Oko jezera na Adi vode dve paralelne staze. Jedna je za roleraše/bicikliste, i druga, tik uz vodu, za šetače. Ja ih koristim za sve tri namene i apsolutno ih preporučujem kao najbolji i najzdraviji vid rekreacije. Čak i ako nemate svoj bicikl ili rolere, možete ih iznajmiti na Adi ili se samo šetati stazama uz vodu ili u šumi – zaključuje naša sagovornica.

Oceni vest:
20
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Glasam za Beograd

  pre 207 dana i 10 sati

  U Beogradu, naravno. Zato predlažem svima ovima što su skoro došli u Novi Sad - da odu za Beograd. Jer je tamo lepše bogatije, ej.... Beoograd je to! Stvarno, ne gubite vreme ovde.
  Tamo imate i rijalitije, i veće kladionice i više stadiona i više kafana.
  A mogućnosti za "investitore", da ne pominjem.
  A ja, već sam eto ostario... ostaću da se mučim ovde, u Novome Sadu.

  Oceni komentar:
  32
  84
 • mm

  pre 207 dana i 9 sati

  smesno je porediti palanku kao sto je NS i metropolu..ok da se poredi NS I Zrenjanin ili Subotica jer ipak to su manji gradovi ili veca sela .BG je zakon pravi grad a ko voli selo eto mu NS

  Oceni komentar:
  112
  31
 • vokivasic

  pre 207 dana i 8 sati

  izjave koje su navedene uzete su od pogrešnih osoba: Novi Sad ocrtavaju kao čisto, mirno i bezopasno mesto u provinciji, a Beogard kao metropolu sa prilikama za uspeh ali manama prenaseljenosti i užurbanosti. Tako se ne rade poređenja, a tobožnji rivalitet je mistifikacija.

  „E, ne bih živeo u Beogradu da mi svakog dana daju po milion!”
  Najpre, niti ga ko tera da živi ovde, niti mu ko, uopšte, nudi milion!”
  (Momo Kapor, 011)

  Oceni komentar:
  8
  48
 • Mihajlo

  pre 207 dana i 6 sati

  @MM tata ti je seljak, pa možeš sa njim u Bg. Svi palite odavde, nismo vas ni zvali. Za vas je plehana muzika i Ceca vrhunac civilizacije

  Oceni komentar:
  16
  40
 • Aleksandar Arsovic

  pre 207 dana i 5 sati

  Mala Atina mnogo je fina,a I zenske su agilnije.

  Oceni komentar:
  17
  10
 • Mika

  pre 207 dana i 3 sata

  Beograd i Novi Sad nisu čak ni u istoj kategoriji gradova, tako da ovo poređenje nema nikakvog smisla. Novi Sad bi se eventualno mogao porediti sa jednim Nišem, Kragujevcem ili Suboticom.

  Oceni komentar:
  22
  39
 • Sava

  pre 206 dana i 18 sati

  Novi Sad je još uvek lepši od Beograda. Tužno je što je Ns od nekada najpoželjnijeg mesta za život počeo da se poredi sa Bg. U Beogradu su plate veće a troškovi manji. Novi Sad je postao sirotinjski grad, najmanje plate a najveći troškovi. Tako da nije bitno da je Ns lep, ako se u njemu jedva preživljava.

  Oceni komentar:
  12
  36
 • mmm

  pre 206 dana i 15 sati

  Mihajlo@ jeste tata mi seljak a i ja jer zivim u selu NS..a Ceca je za tebe pojam,,zavuci se u kucu i cuti ..zivi u svabskoj kuci i ne pricaj

  Oceni komentar:
  27
  5
 • Ka

  pre 206 dana i 15 sati

  Nažalost ta dva grada su počela da liče,a krasile su ih upravo razlike

  Oceni komentar:
  2
  31
 • Koča

  pre 206 dana i 14 sati

  Dakle kada saberemo pluseve i minuse Novog Sada i Beograda najbolji je Zemun. Između je... Ima taj drugačiji duh od BG koji ima i elemente slične Novom Sadu, a u centru je centra. To smo dakle rešili... Svakako volimo i NS, prelep je i Bg

  Oceni komentar:
  4
  18
 • GDGD

  pre 206 dana i 13 sati

  Beograd je za mene uvek bio samo oličenje čemera i depresije, svaki put kad odem desi se neka neprijatnost, a sve pozitivne stvari više nego nadoknadi apsolutna ružnoća svega i frustracija u svakom aspektu života u gradu. Ne mogu da dočekam da odem kad god sam tamo. Stalno imam osećaj da Beograđani pate od neke vrste Stokholmskog sindroma i da su kompulzivno brane grad jer kritike doživljavaju kao napad na sebe.

  Oceni komentar:
  8
  32
 • Mico

  pre 206 dana i 13 sati

  U Novom Sadu odavno zivot vise nije lep.

  Oceni komentar:
  11
  27
 • Tijana

  pre 206 dana i 6 sati

  U Novom Sadu nema parking mesta, u centru u nekim ulicama i pojedinim delovima grada nema pešačke staze. Čik brojbaj kolicima da prodješ tamo gde si naumio. U Novom Sadu ima procentualno više ubistava i tuča. Malo, malo, neka bomba, ubistvo.. gde? U NS-u.
  Laze Teleckog se pretvorila u najgrdju ulicu! Eeeej! Toliko šunda na jednom mestu, ne da nema u Beogradu, nego i celoj Srbiji

  Oceni komentar:
  8
  14
 • Mihajlo

  pre 206 dana i 3 sata

  @mmm selo iz tebe izbija u svakoj reči. Pali preko, niko te ne drzi ovde. Mrziš mesto gde živiš, žao mi je takvih luzera..

  Oceni komentar:
  3
  14
 • Tužan grad pod osvajačima

  pre 206 dana i 2 sata

  Sve je tačno Tijana, a dodao bih da nemamo dovoljno korpi za smeće, samo zato da ih Gradska Čistoća ne bi morala prazniti.
  Nemamo ni javnih WC-a, makar i onakvih iz serije Alo-Alo.
  A onda krivi ljudi što mokre po ulicama i haustorima.
  A sve to je samo zato - što grad nije naš.
  Veoma, veoma dobro se sećam, ko to 2012- te nije došao na poziciju, već je izabran neko drugi putem lokalnih izbora. Ali, pošto je partija pobedila u deželi, dovela ovog a pobednika ubedila da se povuče.
  Dakle, nije došao na mesto izbornom voljom.

  Oceni komentar:
  5
  8
 • Vladimir

  pre 204 dana i 15 sati

  Beograd, kako u jednoj realnoj emisiji o infrastrukturi reče,jedan od najruznijih glavnih gradova!Proveo sam u vojsci tačnije 2001 godine samo im je nocni zivot dobar za mladog coveka.za život još tada,velike guzve u sabracaju!Ziveti tamo samo ko mora!Na žalost i moj Novi Sad od Srpske Atine se pretvori u bosanski pašaluk!

  Oceni komentar:
  1
  22
 • AV

  pre 204 dana i 12 sati

  @mmm au momce pa sto zivis u selu sto ne ides u taj dobri beograd pa ne slusas svoju boginju cecu, ko te drzi ovde? jos se nisi od mamine sike odvojio...

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Teča

  pre 204 dana i 7 sati

  Ej, lepše je u Beogradu. Lepše sto puta. (Manite se komentara da je lepše u Novom Sadu, Počeće svi ovamo da se doseljavaju). I kao što smo rekli, lepše je u Beogradu

  Oceni komentar:
  6
  10
 • Dejan021

  pre 204 dana i 6 sati

  Ziveo sam do svoje 30-te godine u Beograd i sad oko 15 god u Novom Sadu. Kratko receno. Ko ima dobro placen posao bice prezadovoljan Novim Sadom jer nece gubiti od tacke A do tacke B u Beogradu koji je prenaseljen. Dzaba vam tamo i auto...a o busu da ne govorim. Bicikl je tamo rezervisan za kamikaze. Ako ste student onda Beograd jer imate sve vreme sveta na raspolaganju. Ako ste porodicni covek sa decom onda Novi Sad i to ne bilo koji deo Novog Sada vec Novo naselje koje je koncepcijski slican Novom Beogradu zbog sirokih bulevara

  Oceni komentar:
  0
  12
 • Danijel Domanović

  pre 203 dana i 12 sati

  Ova dva grada nemaju nikakve sličnosti.Novi Sad je mnogo bolji od Beograda,u Beogradu se sve uništava,toliko saobraćajnih nesreća,gužve,smeća po ulicama,grafita,Kalemegdan postaje nikad gori,gradi se svuda i sve se uništava samo da bi se gradile zgrade u koje niko ni ne dolazi.Sa druge strane Novi Sad je mnogo bolji,mnogo lepši,lep grad i lepo mesto za život,sve ovo što sam gore naveo je u Novom Sadu izraženo u manjoj meri ili nema uopšte.Novom Sadu fale jedino javna kupatila,mostovi i aerodrom,ali dobiće i to.Sve ostalo je super.Tako da smešno je porediti prelep Novi Sad sa Beogradom.Idite iz pakla zvanog Beograd i dođite u prelepi Novi Sad!

  Oceni komentar:
  4
  4
 • Ma, da ideš ti pravo u... Beograd!

  pre 203 dana i 11 sati

  Nemoj tako Daniele, ako Boga znaš!
  Pravi Novosađani bi na ovakvom mestu kudili Novi Sad i mamili sve ove pridošlice da odu za Beograd - a ti sve suprotno radiš!
  Nemoj više da braniš Novi Sad, ako Boga znaš!
  Neka svi idu za Beograd, i nose sve svoje "investicije" i iymene tamo...

  Oceni komentar:
  4
  9
 • Danijel Domanović

  pre 203 dana i 7 sati

  Evo da odgovorim ovoj osobi što je napisala zadnji komentar.Kao prvo ja nisam novosađanin,kao drugo zašto da ne branim Novi Sad kad ga volim i kad bi se dopada.Ono što mi se sviđa ću braniti i da je najgore.Normalno da ću napisati da bi drugima bilo bolje u Novi Sad i da odu iz Beograda,ako ne žele ne moraju nije obavezno,ali NS je dosta bolji.Ja ću da pišem da te pridošlice dođu u NS jer smatram da im bi bilo mnogo lepše tu nego u Beogradu i da je mnogo bolje mesto za život.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Daje se na znanje

  pre 202 dana i 4 sata

  22:13h - 27 oktobar 2021-ve. Vazduh je opasan, 108 kaže nam merač kvaliteta vazduha u Rumenačkoj ulici.
  Lično svedočim da dok sam se kretao do posla, svaka NS raskrsnica na Limanu me terala na kašalj i grlo grebalo.
  Naravno da sve to nema veze sa kovidom, jer su problemi nestajali ulaskom u Grbavicu,
  mimo velikih raskrsnica.
  Daje se na znanje.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Kvalitet vazduha NS 27.10.2021 22.15h

  pre 202 dana i 4 sata

  Izvinjavam se na dodatnom obraćanju, zaboravio sam da mogu da priložim i sliku.
  Ako laže koza, ne laže i rog.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Aksiom

  pre 190 dana i 4 sata

  Ne mogu bas tako olako da se porede, BG je mnogo veci od Novog Sada. Mada, NS ima mnogo prostora da se siri, sa svih strana i siri se, ali vrlo malo, uglavnom se gradi u sebi i to mnogo sto stvara osecaj kao da si u BG, previse urbano i tesno. Jedan i drugi grad imaju svoje prednosti, BG vise jer je veci. Prosto

  Oceni komentar:
  0
  5