Knjiga novinskih članaka Mihajla Pupina predstavljena u Gradskoj kući

Knjiga novinskih članaka Mihajla Pupina predstavljena u Gradskoj kući

Кnjiga Mihajla Idvorskog Pupina "Tekstovi u američkoj štampi 1912-1920. godine" koju su priredili prof. dr Đorđe N. Lopičić i Miroslav Stanković predstavljena je u Gradskoj kući u organizaciji Gradske biblioteke u Novom Sadu koja je i izdavač tog dela.

Kako javlja pres služba Grada Novog Sada, o knjizi su govorili priređivači i direktor Gradske biblioteke Dragan Кojić, a prisutne je pozdravio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

– Dosta se toga zna o svetskom značaju velikog naučnika i pronalazača Mihajla Pupina, a ova knjiga osvetljava koliko je bila važna njegova uloga za našu naciju, i to u veoma turbulentnom istorijskom periodu, i izrazito teškim vremenima za Srbiju, u drugoj deceniji 20. veka. Кao počasni generalni Кonzul Srbije u Njujorku on je bio apsolutno predan humanističkom cilju, da pomogne svojim sunarodnicima, i o tome svedoči ova vredna knjiga. Jako je važno da sagledamo istoriju, da iz nje učimo, a posebno na primeru velikana čija dela i danas žive i utiču na čitav svet. Naša je zemlja dala mnogo takvih heroja, i ne smemo ih zaboraviti, već sagledati njihov rad u celini, iz različlitih perspektiva, te steći nove važne uvide. Još jednom čestitam izdavaču kao i priređivačima i recenzentima knjige ''Tekstovi u američkoj štampi 1912-1020'', i nadam se da će ona naći put do što većeg broja čitalaca – naglasio je Dalibor Rožić, a prenosi Kabinet gradonačelnika.


Prema rečima Dragana Кojića, knjiga je jedna od najznačajnijih koje će ove godine biti objavljene u Srbiji. U njoj je predstavljeno 65 članaka koje je Mihajlo Idvorski Pupin objavljivao u 17 najznačajnijih američkih dnevnih novina i časopisa, pre svega u Njujork Tajmsu i Vašington Postu.

– Tim člancima je potvrdio do koje je mere bio dobrotvor i rodoljub, jer sa svake stranice provejava njegovo znanje o srpskom narodu i državi, te njemu treba da zahvalimo svi iz velike Jugoslavije, a pogotovu mi Srbi, što su već u tom periodu, Amerikanci saznali ko je srpski narod, koji se uvek istinski borio za slobodu – kazao je Кojić.

Кnjiga se prvi put pojavljuje na našem govornom području, štampana je u 1.000 primeraka, a kako je rečeno na promociji, biće podsticajna, ne samo za diplomate i istoričare, već i za svakog građanina.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • gradjanin

  pre 1058 dana i 10 sati

  Bilo bi pametnije da nase vlasti organizuju tribinu ili pisanje neke knjige o zaslugama SAD koje su (za razliku od Srbije) svesrdno dale mogucnost i Pupinu i Tesli da pokazu sta znaju i da postanu to sto su bili. A ne da se sada hvalisu njihovim uspesima, postignutim u Americi.

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Leontijevic Z

  pre 565 dana i 45 minuta

  Mihajlo Pupin je priznati naucnik ali i veliki egoista. Sve je oko njega "moralo" biti kako je ON zamislio. Nije podnosio pametnije ljude od sebe. Bio je vest manipulator i to je dobro umeo da iskoristi u svakom drustvu. Svoje usluge je debelo naplacivao svima. Bio je jedan od najuticajnijih i ?najbogatijih ?? profesora u SAD. Pupin je Teslu mrzeo do paranoje, jer je ovaj bio otkrovljenje u svetu nauke i kako je Tesla sve vise priznavan kao genije, Pupin se sve vise trudio da pokvari tu sliku o Tesli. Placao je novinarima i raznim komisijama da pisu lose o Tesli. Isao je sam ili sa agitatorima da se deru na Teslinim predavanjima i ometaju predavanja. Najzad, lazno je svedocio kao "glavni" ekspert na sudjenju oko patenta za radio uredjaj i stao na Markonijevu stranu, pa je Sud prvo presudio u korist Markonija ali u junu 1943, Vrhovni Sud SAD je upravo zbog LAZNOG SVEDOCENJA MIHAJLA PUPINA UKINUO PATENT MARKONIJU I VRATIO GA NIKOLI TESLI !!!
  Pupin se pokajao na samrtnoj postelji i molio da mu dodje Tesla kako bi mu oprostio. Genije je dosao da obidje Pupina i oprostio mu.
  Danas, na zalost postoje ljudi, koji zarad sopstvenog profita, IZMENJUJU ISTORIJU i predstavljaju Pupina kao dobrog coveka i Teslinog prijatelja.
  To je velika obmana. Pupin i Tesla su dva razlicita sveta i to nikad ne treba mesati.
  Genije kao sto je Nikola Tesla je neponovljiv u istoriji ljudskog roda. Pupin je natprosecni odlican ucenik, streber, i vrlo lukav covek i ... to je dovoljno ali nista vise od toga.
  LZ

  Oceni komentar:
  0
  2