IZDAVANJE NEKRETNINA: Novosadski stanodavci snizili cene, garsonjera sa 200 pala na 120 evra

IZDAVANJE NEKRETNINA: Novosadski stanodavci snizili cene, garsonjera sa 200 pala na 120 evra

Od uvođenja vanrednog stanja, broj slobodnih stanova za izdavanje u Novom Sadu je značajno porastao, a potražnje za njima ima vrlo malo, što je dovelo do trenda opadanja cena nekretnina, te trenutno mogu da se zakupe za mnogo manje novca nego pre više od mesec.

Kako saznaje "Dnevnik", u ponudi se ovih dana mogu naći stanovi različitih struktura i u raznim delovima grada po raznovrsnim cenama. U agencijama za nekretnine tvrde da se tržište praktično zamrzlo, posebno kada je reč o prodaji. Stanove, kako kažu u agencijama, iznajmljuju samo oni koji trenutno nemaju drugu opciju, pa je primetno da se oni izdaju u mnogo manjoj meri nego pre nego što su građani u Srbiji počeli da oboljevaju od korona virusa.

U agenciji za nekretnine "Real House" kažu za "Dnevnik" da je tržište oslabljeno i zbog ograničenog vremena kretanja građana i mera koje su uvedene da bi se sprečio kontakt ljudi, zbog čega ima dosta vlasnika stanova, ali i zakupaca, koji se plaše da pokazuju, odnosno razgledaju stanove.

– Neki stanodavci su oprostili kirije, pa od zakupaca traže samo da plate račune, te su na taj način zadržali stanove, a vlasnici su ostali neoštećeni – priča za "Dnevnik" vlasnik agencije "Real House" Vladimir Rafajlović.

– Dešava se i da su zakupci samo izašli iz stana, otišli svojim kućama, pa su stanodavci ostali na cedilu. Stanovi su im prazni, a treba plaćati račune. Ima, doduše, i onih koji su ustupili svoje stanove medicinarima. Činjenica je, i najčešći slučaj, da su cene stanova za izdavanje pale ili su u padu. Do vanrednog stanja imali smo manjak stanova u gradu, što znači da je potražnja bila veća nego ponuda, i samim tim su cene bile vrlo visoke. Preko noći to se sve promenilo, čim je proglašeno vanredno stanje mnogi su otkazali stanove, a čak i oni koji su ih tražili su od toga odustali. Zbog toga sada imamo veliki broj stanova u ponudi s nižim cenama. Tako je, na primer, garsonjera koja se izdavala za 200 evra, pre deset dana snižena na 150, a danas na 120. To znači da sugrađani stanove izdaju samo da bi ih izdali, da bi bilo šta dobili i da im stan ne bi bio prazan – dodaje Rafajlović za novosadski dnevni list, uz napomenu da veruje da će se stanje na tržištu nekretnina normalizovati na jesen, kada studenti i školarci krenu u potragu za stanovima, premda, kaže, ne zna se kakve cene tada možemo očekivati.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
3
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Aris

    pre 1463 dana i 4 sata

    Napisite nesto i o propadanju trznih cetra koji nikad nece raditi kao pre zbog zatvorenog prostorai sirenja raznih bolesti!!!

    Oceni komentar:
    0
    4