ISTRAŽUJEMO: Koliko košta mesto u domovima za stare u Novom Sadu?

ISTRAŽUJEMO: Koliko košta mesto u domovima za stare u Novom Sadu?

Današnji način života podrazumeva pregršt obaveza zbog čega mnogi Novosađani nemaju dovoljno vremena ili uslova da se brinu i posvete svojim starim roditeljima, bakama i dekama, posebno onim bolesnim te zato često odlučuju da ih smeste u dom, a tada uglavnom "vijaju" mesto u državnom koji je jeftiniji od privatnog.

Zbog toga se u državnim formiraju liste čekanja, te sugrađani koji nisu u mogućnosti da čekaju, odlučuju da svoje starije članove domaćinstva pošalju u neki od privatnih domova.

U okviru Gerontološkog centara "Novi Sad" nalaze se tri zasebna objekta domskog smeštaja i to na Limanu, Novom naselju i u Futogu, sa smeštajnim kapacitetom od 868 mesta. Za državni dom treba izdvojiti od 25.792 dinara, koliko je dvokrevetna soba za nezavisne korisnike u Futogu, do 56.464 dinara koliko staje jednokrevetna garsonjera za stacionarni smeštaj na Novom naselju.

U domu za stare "Oaza" koji se nalazi u blizini Štranda, poluzavisni korisnik u višekrevetnoj sobi treba da plati 31.411 dinara, stacionar u višekrevetnoj sobi je 39.774, smeštaj u jednokrevetnoj sobi je 41,892, a jednokrevetna garsonjera staje 46,547 dinara mesečno. 


Na Novom naselju
, jednokrevetna garsonjera je 48.146, dvokrevetna garsonjera 46.541 dinar, poluzavisni korisnik u višekrevetnoj sobi treba da izdvoji 32.481 dinar mesečno, a stacionar u višekrevetnoj sobi košta 41.825 dinara.

U Domu za stare u Futogu, cene su od 25.792 do 48.830 dinara, koliko staje stacionar u jednokrevetnoj sobi.

Zahtev za prijem u dom podnosi se Centru za socijalni rad, koji isti dalje dostavlja Komisiji za prijem u Gerontološkom centru na razmatranje. U zavisnosti od potreba budućeg korisnika, njegovog zdravstvenog stanja, slobodnih kapaciteta u domovima, ali i izražene želje za smeštajem u odgovarajući dom, donosi se odluka o prijemu. 
 

Privatni domovi

Kada je reč o privatnim domovima cena takođe varira i kreće se od 800 evra pa naviše, a u mnogim može da zavisi od toga da li je reč o pokretnom ili nepokretnom korisniku, koji zahteva veću negu. Interesantna je i činjenica da većina privatnih domova ima sajt na kom piše sve sem cene, koju uglavnom ne žele da kažu preko telefona, već insistiraju da se na razgovor dođe lično. Na cenu u privatnim domovima utiče mnogo toga, od kategorije korisnika, lokacije, usluge koja se pruža.

Ipak, valjalo bi napomenuti da korisnicima prilikom izbora mesta u nekom od privatnih domova, cena smeštaja ne bi trebalo da bude prioritetna. Ona jeste bitna ali postoje i drugi faktori o kojima bi se trebalo raspitati – na prvom mesto da li je dom licenciran, kakvo je to mesto, da li postoje neke primedbe na njihov rad, kakav je kvalitet usluge...

Kada je reč o privatnim domovina u gradu, jedan od "popularnijih" licencirani dom za odrasla i stara lica je "Naš drugi dom" koji se nalazi u ulici Cara Dušana. Osnovan je 2014. godine, a u okviru svoje delatnosti vode računa prevashodno o zdravstvenom stanju korisnika – od nege, higijene i ishrane, do medicinskih usluga i terapije. Kod njih su smešteni pokretni, polupokretni i nepokretni ljudi. Broj korisnika je ograničen, a cena smeštaja je 800 evra i zato se čini da se i u ovom domu traži mesto više. Posete su dva puta nedeljno, s tim da po potrebi može i češće. Ovaj dom je na Gugl recenzijama ocenjen sa 4,8.

S druge strane, Dom za stare "Villa Mir Lux" nalazi se u u mirnom delu grada blizu Novosadskog sajma, i vrlo je luksuzno opremljen i to po standardima svetskih domova za stare. Takođe je prilagođen različitim kategorijama korisnika. Dom za stare nudi 15 luksuznih kreveta, a cena je 4.000 dinara na dan, što na mesečnom novou izađe 120.000 dinara.  Ocena na Guglu u recenzijama je 4,5.

Još jedan licencirani dom koji je vrlo luksuzan jeste "Vila Park" nalazi se u Futoškom parku i na raspolaganju ima jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne komforne apartmane, sa kupatilom, čajnom kuhinjom i internetom i, kao i u ostalima domovima, navode da se dobija kompletna zdravstvena nega. Cena je nešto viša od 1.000 evra, a dom je na Guglu ocenjen sa 4,4.


Domovi koji se nalaze u Petrovaradinu, Futogu, Sremskoj Kamenici i Veterniku nešto su povoljniji, a cena zavisi od pokretnosti pacijenta.

Ono što nije uračunato u cenu, a što srodnici po potrebi plaćaju jesu lekovi, pelene, laboratorija i fizikalna terapija.

U svim privatnim domovima, kako se može pročitati na njihovim sajtovima, uz adekvatnu ishranu, higijensku negu i medicinske usluge i stalni nadzor, o zdravstevnom stanju korisnika brinu fizioterapeut, socijalni radnik, medicinski tehničari i negovateljice.  Po potrebi, uključeni su i lekari opšte prakse i specijalisti.
 

Potrebna dokumentacija

Kada je reč o privatnim domovima, od dokumentacije je potreban Izveštaj lekara specijaliste, lična karta i zdravstvena knjižica, fotokopija lične karte srodnika i za teže slučajeve valjalo bi izvaditi potvrdu o privremenom starateljstvu.

Za državni je procedura nešto komplikovanija i treba dostaviti popunjen Zahtev za smeštaj, Uverenje o državljanstvu, Izvod iz matične knjige rođenih ili venčanih (dve fotokopije) ili fotokopije Izvoda iz matične knjige umrlih za bračnog druga ili presuda o razvodu braka, fotokopija lične karte i zdravstvene knjižice (po dva primerka). Zatim i Uverenje o zdravstvenom stanju od lekara opšte prakse i nalaz neuropsihijatra o orijentisanosti osobe i sposobnosti da izrazi svoju volju (original i fotokopija), dokaz o imovini i prihodima koji utiču na troškove smeštaja: ček od penzije za prethodni mesec (tri fotokopije) ili Uverenje od PIO fonda da lice koje se smešta nije korisnik penzije. Potrebno je i Uverenje o imovinskom stanju – poresko uverenje, dokaz o vlasništvu nad nepokretnostima ili Ugovor o doživotnom izdržavanju (ako je sklopljen), Ugovor o poklonu ili drugi dokazi koji su od uticaja na troškove smeštaja, fotokopija lične karte i potvrda o prihodima za poslednji kvartal za srodnike koji učestvuju u troškovima smeštaja i njihova izjava – saglasnost da se prihodi direktno usmere na pokrivanje troškova smeštaja, Izjava volje osobe koja se smešta da želi smeštaj, a ako je podnosilac zahteva lice pod starateljstvom – Rešenje o starateljstvu i saglasnost staratelja.

Oceni vest:
17
26

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • leonora

  pre 282 dana i 11 sati

  Koji je to izraz - ...čini da se i u ovom domu traži mesto više....

  Oceni komentar:
  0
  13
 • Maja

  pre 281 dan i 23 sata

  Dobro bi bilo da odete do nekih od tih domova pa poslikate malo sobe, zavese pocepane, zidove neokrecene, kupatila koja ne rade.... da ljudi vide gde idu stariji novosadjani

  Oceni komentar:
  1
  30
 • Jelena

  pre 281 dan i 11 sati

  "Naš drugi dom" je savršena ustanova. Sobe, higijena, opremljenost su na visokom nivou. Ne znam za druge domove ali za ovaj znam sigurno. Verujem da se sada traži i mesto više kod njih, jer od perioda kada sam odlazila u posete pa do skoro su bili popunjeni. Baš lepo posluju.

  Oceni komentar:
  7
  7
 • rada

  pre 145 dana i 23 sata

  Imate li "mesto manje".
  "Mesto više" NAS NE INTERESUJE!!!

  Oceni komentar:
  0
  6