ISTRAŽUJEMO: Kako se Novosađani nose s nestašicom sredstava za dezinfekciju

ISTRAŽUJEMO: Kako se Novosađani nose s nestašicom sredstava za dezinfekciju

Mnogi naši sugrađani bukvalno su pali u histeriju, neke je uhvatila panika, a pojedini zbijaju šale na račun virusa Kovid-19.

Prema zvaničnim informacijama, od novog korona virusa je do sada u Srbiji registrovano 19 obolelih, a kako će ta brojka po svemu sudeći da raste, tako će se ubrzano prazniti i rafovi u prodavnicama.

Pojedini Novosađani već polako prave zalihe hrane, ali i sredstava za ličnu higijenu. U prilog tome ide i činjenica da već danima u apotekama, prodavnicama i drogerijama vlada nestašica asepsola i drugih sredstava za dezinfekciju ruku.

U apotekama "Janković", "Davidovac", "Benu" i mnogim drugim, dezinfekcionog sredstva nema ni za "lek", a ista je situacija u megamarketima "IDEA", "Maxi", "Aman", "Univerexport", kao i u drogerijama "Lilly" i "DM".


Zbog vro ozbiljne situacije, napravili smo mini-anketu sa Novosađanima, koji su nam rekli šta misle o svemu ovome.

Sugrađanka Branka L. kaže da u svom domu uvek ima asepsola, bez obzira na to da li vlada neki virus ili ne.

– Asepsol uvek imam u kući, nedavno sam ga kupila pošto sa njim brišem kupatilo i kuhinju. Pošto mi je nestalo, juče odem u prodavnicu, prevrnem sve rafove i, naravno, saznam da ga nema u prodaji. Nakon toga obišla sam nekoliko apoteka i nemaju ništa od tih sredstava. Ne znam šta bih rekla, valjda će se pojaviti ovih dana – kaže Branka.


Slično je prošla i Novosađanka Jelena K. koja je nedavno putovala u inostranstvo. Ona nam je ispričala svoju "dogodovštinu" iz megamarketa u "Merkatoru".

– Pre nekoliko dana suprug i ja putovali smo u Mađarsku i, shodno tome, otišla sam u "Merkator" da kupim manje pakovanje sredstva za dezinfekciju. Došla sam do dela sa kozmetikom i pošto nisam videla gde stoji, zamolih jednu ženu koja tamo radi da mi pomogne. Kada smo došli do rafa, ispostavilo se da su ostale samo tri bočice. Uzimam jednu u ruke, pričam sa tom ženom o virusu, te ugledah da se tuda muva neka "gospođa" i prisluškuje šta pričamo. U jednom momentu šćapi te dve preostale bočice. Da nisam jednu držala u ruci, ostala bih i bez toga, eto kakav smo mi narod – ogorčena je Jelena.


Pojedini Novosađani su se, kako kažu, obezdedili na vreme, pa su pre nekih nedelju dana pokupovali veće količine asepsola.

– Kupila sam šest velikih boca za svaki slučaj. Sada ne brinem jer ih presipam u bočice, dve nose deca u školu, a po jednu muž i ja na posao. Nemam baš u svakom momentu priliku da operem ruke, pa mi ovo sredstvo dođe kao preventiva protiv virusa – ističe Dijana.

A da je opšta pomama za ovim sredstvima, saznajemo od Nataše Maksimović Knežić, Novosađanke koja se bavi proizvodnjom i prodajom prirodne kozmetike "Cica Čistunica".


Naša sagovornica kaže da Novosađani, ali i ostali kupci, preko Fejsbuk stranice naručuju sredstvo za dezinfekciju.

– Od kada se pojavio korona virus, ne mogu da postignem da napravim sve antiseptike. Sada mi je nestalo i ambalaže, pa čekam da stigne. Inače, kupci naručuju ili rezervišu po 10 komada, a neki i više. Pakovanje je od 30 mililitara i staje 120 dinara. Inače je na bazi aloja vera gela, hidrolata i etarskih ulja koja štite od virusa – ističe Nataša.

Oceni vest:
11
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Novosađanka

    pre 1495 dana i 10 sati

    Tebalo bi neko da kaže narodu da asepsol baš ništa ne pomaže kod ovog virusa. Jedino pranje ruku toplom vodom i sapunom je efektno.

    Oceni komentar:
    0
    13